Reaktor

Magyarország - Portugália másként: ingatlankörkép

portugalia-header.jpeg

Az ingatlan.com legfrissebb kutatása egy nagyon izgalmas szemszögből hasonlítja össze az EB-n összecsapó Magyarország és Portugália ingatlan helyzetét. A 2020-as átlagfizetések, és az eladásra kínált ingatlanok összevetéséből kiszámították, hogy mennyi időbe telne egy ingatlan árát félretenni egy magyar, illetve egy portugál "szurkolónak". A kutatásban nem csak a fővárosi ingatlanokra térnek ki, de a vízparti nyaralók esetében is tájékozódhatunk.

Ebben a mérkőzésben vajon ki lesz a nyertes?

88.jpeg

Kezdjük a hazai árakkal, hiszen ebben azért jóval tájékozottabbak vagyunk. Jelenleg a fővárosban az átlagos négyzetméterár - használt lakások tekintetében - 750 ezer Ft. Ez egy 100 négyzetméteres ingatlannál tehát összesen 75 millió forintot jelent. Egy ilyen lakás megvásárlásához - a 2020-as átlagfizetésekkel számolva - 22,5 évnyi jövedelemre lenne szükség. 

Portugália esetében ez a szám jóval magasabb, hiszen a lisszaboni négyzetméterárak körülbelül 1,7 millió forintra rúgnak. Itt tehát ugyanazért a 100 négyzetméteres lakásért 170 millió forintnak megfelelő eurót kellene fizetni. Bár az átlagjövedelem is magasabb, a portugáloknak így is legalább 34 évnyi jövedelmüket kellene félretenniük, hogy egy ilyen paraméterekkel rendelkező lakást a magukénak tudjanak.

Az összehasonlításból látható, hogy a magyaroknak 34%-al rövidebb időbe telne a szóban forgó ingatlan megvásárlása. 

infografika-2.png

Bár a fővárosban mi magyarok "győzedelmeskedünk", a vízpartok ingatlanpiaci helyzete a portugáloknak kedvez. Itthon Siófok az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb vízparti település, ami látszik a borsos ingatlanárakon is. Ha valaki itt szeretne nyaralót vásárolni, annak átlagosan 772 ezer forintos négyzetméterárral kell számolnia. A tavalyi átlagfizetések alapján tehát 23,2 évnyi hazai nettó bér szükséges egy 100 négyzetméteres nyaraló megvásárlásához.

Ez a szám meglepő módon magasabb mint a fővárosi adat,

így ebben az esetben nem igaz az általánosan elfogadott tendencia, hogy vidéken olcsóbb és egyszerűbb az ingatlanvásárlás.

A portugálok örülhetnek azonban, hiszen az ottani legkedveltebb vízparti környéken, az Algarve régióban, "csupán" 936 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért. Az átlagfizetésekkel összevetve így ugyanazért a 100 négyzetméteres nyaralóért, 19 évig kellene félretennie a portugáloknak. Látható, hogy bár nem olyan nagy az eltérés mint a főváros tekintetében, ezt a "meccset" a portugálok nyerték, 23%-al. Sajnos az EB mérkőzés tekintetében nem lehet döntetlenről beszélni, de az ingatlanár összehasonlításokban azért hoztuk az 1-1-et. 

 

süti beállítások módosítása