Reaktor

7 ország, ahova szabadon utazhatunk

 

maria-butyrina-ok8_ugfz95i-unsplash.jpg

Az elmúlt héten ajtóstul rontott a házba a nyár, ám minden bizonnyal a következő 2 hónapban sem sokat fogunk fázni. Egy átlagos évben június végére a nyári utazást tervezők többsége talán már eldöntötte merre is kíván nyaralni, ám a mostani helyzet nagyban átformálta a terveket. Nem kell aggódni tehát, ha még nincs meg az úti cél. Jelen cikkben egy kis segítséget nyújtok, 7 olyan helyszínt bemutatva, ahova szabadon utazhatnak jelenleg a magyarok. És hogy mit jelent a szabadon utazás? Számomra nem azt, hogy oltási igazolvány, teszt vagy bármilyen plusz egészségügyi útlevél kötelező a belépéshez (és a karantén elkerüléséhez), hanem a pre-COVID időszakot, vagyis azon állapotot, amikor valaki megfogta a személyi igazolványát (vagy útlevelét), majd elindult nyaralni!

FONTOS: Jelen cikk a június 28-án érvényes állapotokat mutatja. Magyarországon jelenleg a járványügyi adatok nagyon kedvezőek (a kevés esetszám mellett a pozitivitási ráta is alacsony), így hazánk számos népszerű desztináció zöld besorolású listáján szerepel. A helyzet azonban változhat, így utazás előtt mindenképp érdemes a Konzuli Szolgálat oldalán tájékozódni – különösen azért, mert a listán szereplő országok esetében is előfordulhat, hogy tesztre vagy oltási igazolványra nincs szükség, ám előzetes regisztrációra vagy valamilyen formanyomtatvány kitöltésére igen!

  1. Svájc

A Svájcba légi úton érkező személyeknek a beszállásnál negatív PCR tesztet kell felmutatniuk, így aki teljesen szabadon akar az országba eljutni, annak érdemes más közlekedési módot választania. Jó megoldás lehet erre például a Budapest és Zürich között közlekedő vonat. Zürich önmagában is érdekes lehet, különösen ha a 40 kilométer hosszú Zürichi-tóra gondolunk. A tó környéke alkalmas kellemes sétákra, zöldben való pihenésre, a kialakított strandokon pedig napozni is tudunk. Amennyiben viszont van időnk és energiánk további utazásokra Svájcon belül, nem érdemes megállni Zürichben: a Berni-Alpokban például a Jungfrau masszívum csúcsa 4158 méteres, a Mönch 4099, az Eiger 3970 méter magas, ezen helyekre pedig egy napos kirándulás által is eljuthatunk Zürichből. Ehhez igénybe kell vennünk többek között a Jungfraubahn fogaskerekű vonatot, mely egyszerűen bámulatos tájak közepette teszi az útját. Az sem baj viszont, ha nem vagyunk fogékonyak a hegyi levegőre: Zürichből megközelíthető Luzern (mely város ma már talán kevésbé mond sokat egy átlagos utazónak, ám évszázadokkal korábban különösen is fontos szereppel bírt), ahogy elérhető a Rajna-vízesés is, mely szélessége 150 méter.  

  1. Románia

alex-sanislav-f3wcgzcbnra-unsplash.jpg

Romániába szabad a beutazás, illetve a visszautazást követően sem szükséges karanténba vonulni, vagy tesztet felmutatni (kivéve ha valaki repülővel érkezik). Mégis, talán nem túl merész az a gondolatom, hogy Romániát az olvasók egy része szkeptikusan figyeli ezen a listán. Külhoni magyarként azonban meg tudom erősíteni, hogy igenis érdemes a keleti szomszédhoz ellátogatni. Aki kicsit úgy akarja magát érezni, mint Magyarországon, az látogasson el Székelyföldre – és tekintse meg a Csíksomlyói kegytemplomot, illetve regenerálódjon a gyönyörű Tusnádfürdőn (kivéve ha fél a medvéktől, akkor ne) –, aki hegyeket és kastélyokat akar, az maradhat Brassó környékén – nem lesz távol sem a 2500 méter hegycsúcsokkal bíró Bucsecs-hegységtől, sem a Peles vagy Törcsvári (Drakula) kastélytól –, aki szerint viszont nincs nyár fürdőzés nélkül, az elindulhat a Fekete-tenger felé.

A legnépszerűbb, homokos tengerparttal váró helyszín a Konstanca közelében lévő Mamaia, de a környéken üdülőhelyek sokasága található, így mindenki fog az igényeinek megfelelő helyszínt találni.

  1. Észak-Macedónia (és Albánia)

gorjan-ivanovski-ldb5vyh1fdc-unsplash.jpg

Valószínűleg a listán a leginkább meglepő helyszín Észak-Macedónia, melyhez a gyakorlatban Albánia is hozzákapcsolható. Mindkét ország hosszú idő óta nyitva áll a látogatók előtt, így az utazás nem csak az elmúlt hetekben, hanem még a kevésbé kedvező COVID időszakban is opció volt. A Balkán hátránya, hogy nem egyszerű elérni, különösen ha valaki nem saját járművel kíván utazni (persze ha valaki nem ódzkodik a kalandos utazástól, illetve a hosszú buszozástól, akkor nincs gond), előnye azonban, hogy rendkívül olcsó, és ami ennél is sokkal fontosabb, kevésbé ismert, ám lélegzetelállító látvánnyal vár. Bár látogatásra érdemes helyszínek sokaságát lehetne felsorolni Macedónia kapcsán, ha csak egyetlen városra van idő, akkor az legyen Ohrid. A városban található tó európai szinten is különösen mély és tiszta, az Ohridi-tó látványán túl azonban érdemes a történelmi és vallási értékeket is megtekinteni – például a bizánci stílusú ortodox templomokat.

A város közelében, szintén az Ohridi-tó partján található a 905-ben épített Szent Naum kolostor. Kommentárra nincs szükség, a kolostor látványa magáért beszél!

  1. Montenegró

Az ötödik helyen szereplő Észak-Macedóniához hasonlóan az eljutás Montenegróba sem feltétlenül gyors – igaz rövidebb és egyszerűbb. Horvátország déli szomszédja az elmúlt időszakban már nem az underground utazás fellegvára, egyre többen választják ugyanis az amúgy tényleg különleges helyszínekkel kecsegtető országot. Ilyen különleges helyszín például Budva, mely a legismertebb tengerparti település az országban, óvárosán túl többek között a Ricardova glava strand miatt is. A strand a középkori kikötő helyszínén jött létre, egyedivé pedig az azt körülvevő várfalak és bástyák teszik. Budva közelében található Sveti Stefan is, ahova bár a zárt – szállodákkal teli komplexum – jellege miatt a bejutás kevésbé könnyű, ám a látvány a helyi strandról is kárpótol. Budva mellett a Kotori öböl is megér egy kis utazást: ha pedig már elég a természeti látványosságokból, akkor a városra is szánhatunk időt. Kotor óvárosát erőd formájú várfal veszi körbe – mely az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel – , főtere pedig szintén tartogat látnivalókat.

  1. Horvátország

maria-butyrina-ok8_ugfz95i-unsplash.jpg

Romániához hasonlóan Horvátország előnye is, hogy az odautazáson túl a visszautazás is teljesen szabad. További plusz, hogy a tavalyi nyár kimaradást követően idén a MÁV újra elindította az Adria IC éjszakai vonatát, mely által Budapestről Splitbe juthatunk. Alternatív opcióként ugyanezen célra a RegioJet is megoldás: a magánvonat Prágából indul, Budapestet érintve pedig Rijeka (Fiume) és Split felé is közlekedik. Előbbire sok napot saját tapasztalatom szerint nem érdemes szánni (igaz a város környékén rengeteg nagyon szép helyszín található, többek között Opatija, illetve Krk-szigete), ám Split nagyon is izgalmas. Egyrészt maga a város is látványos – gondoljunk csak a 305-ben befejezett Diocletianus palotára, illetve a Szent Duje székesegyházra –,  de ha valaki nem sok időt akar tölteni városnézéssel, Splittől egy órán belül eléri Omist, Brelát vagy Makarskát. Makarska (és környéke) az egyik leggyönyörűbb helyszín, ahol valaha jártam:

egyszerűen fantasztikus a kristálytiszta vízben fürödni, miközben 1700 méter magas hegyek vesznek körül. Nem utolsósorban ezen városok kiváló üdülőhelyek is, ahol finomakat tudunk enni, nekivághatunk az éjszakának, illetve néhány napra teljesen el tudjuk felejteni a gondokat. 

  1. Hollandia (és Belgium)

jace-afsoon-vexiwdcy1gw-unsplash.jpg

Valószínűleg Svájc mellett (vagy után?) a legdrágább választás a listán szereplők közül, ám Hollandia értelemszerűen előkelő helyen találja magát a felsorolásban. Ki ne lenne ugyanis kíváncsi Amszterdam múzeumaira, a város csatornáira, a gyönyörű főterére, illetve a különböző hatalmas parkokra és piacokra? A nyüzsgő világvároson túl azonban a régióban más érdekességek is várják az utazót: aki Hollandián belül akar maradni, az választhatja a 30 kilométerre található Zandvort homokos partjait (fürdésre a víz talán kevésbé lesz alkalmas, de a többi tekintetben tökéletes), aki viszont nagyobb mozgást vállal Amszterdamtól, a Belgiumban található Brugge-t is meglátogathatja. Bár jelenleg a Belgiumba való beutazás még nem teljesen szabad, ám július 1-től a Belgiumban lakóhellyel nem rendelkező, ám narancssárga vagy zöld zónából érkezők karantén- és tesztelési kötelezettség nélkül is beléphetnek. Brugge-nek nem kevés beceneve van: tartják az Észak Velencéjének, mesevárosnak és ékszerdoboznak is. Európa egyik legszebb városáról van szó, így egyszerűen nem lehet kihagyni!

  1. Spanyolország

daniel-corneschi-n6htcyn50p0-unsplash.jpg

Magyarország június 21-én lekerült a kockázatos beutazási országok listájáról, így a magyarok szabadon utazhatnak Spanyolországba. Igazából Spanyolország esetében szinte lehetetlen egy helyszínt kiemelni, hisz ha csak a Wizz Air Budapestről Spanyolországba közlekedő járatait tekintjük, olyan városokat találhatunk a listán, mint Barcelona, Madrid, Malaga, Palma de Mallorca vagy Alicante.

A megfelelő választás attól is függ, hogy az adott utazó csak tengerpartot és pihenést kíván-e (ebben az esetben értelemszerűen valamelyik üdülőváros a helyes döntés), vagy esetleg városnézéssel és különböző kulturális látnivalókkal töltené meg az utazását. Amennyiben esetleg fúziót valósítana meg, Barcelona kiváló választásnak tűnik.

Nem szükséges részletezni, hogy miért is érdemes a Sagrada Família templomot, a Güell Parkot vagy a Casa Battlót megtekinteni, ám arra sem kell indok, hogy miért éri meg a város tengerpartján megpihenni. Sőt, ha több idő adatik, egy napos utazások sokaságát lehet megvalósítani – akár a lélegzetelállító Montserrat, akár Costa Brava, Girona vagy Manresa felé.

A cikkben felsorolt országokon túl további helyszínek is szabadon fogadják a magyar utazókat: ilyen például Finnország, Csehország (igaz szállásfoglaláshoz például még kell oltási igazolás vagy teszt), Luxemburg és Németország (kivéve a légi úton érkezőket) vagy Ciprus. Az elmúlt időszak enyhítéseinek következtében a beoltottak számának növekedésével és a kedvező járványadatoknak köszönhetően Magyarországon belül is egyre szabadabbá válik az utazás, 5.5 millió beoltott személyt követően nem szükséges ugyanis többé a védettségi igazolvány szállásfoglaláshoz, illetve strandok igénybevételéhez. Ennek ellenére ha valaki külföldön (is) töltené a nyári időszakot, az valószínűleg a következő időszakban megteheti. Reméljük, nem csak néhány hétről van szó!

süti beállítások módosítása