Reaktor

Angol vereség, a pályán kívül is!

angol.png

A magyar válogatottat az UEFA három zártkapus meccsre büntette az Európa-bajnokság magyar meccsein történt incidensek miatt. A magyar-portugál meccsen a szurkolók többek között „Cristiano homosexual” rigmust skandáltak, a magyar-francia összecsapáson „Buzi franciák bonjour”-t énekeltek, majd a német-magyar müncheni mérkőzésen „Deutschland, Deutschland homosexual” rigmust üvöltöttek himnusz közben, miközben hátat fordítva, felemelt középső újjal álltak a kapu mögött. Ártatlan bárányok nem vagyunk (legalábbis a rajongók egy csoportja nem az), ám ami a bajnokság utolsó mérkőzésein történt, az kétségkívül más szint. Haladjunk szépen sorban!

A betörés – jegy nélküli szurkolók a Wembleyben!

Korábban én is hallottam mindenféle legendát arról, hogy milyen egyszerű is jegy nélkül bejutni egy hasonló rendezvényre. Egyszerű vagy sem, szurkolók egy csoportja megmutatta, igenis lehetséges. A figurát nem tolták túl: szofisztikált taktikák helyett a „juss be valahogy” elvet alkalmazva megpróbálták áttörni a beléptető kordonokat, egyesek pedig sikerrel is jártak. Hogy mennyien, kérdéses, bár Tariq Panja, a The New York Times londoni tudósítója szerint több száz emberről van szó, a manővert pedig már a Dánia elleni (szintén Londonban játszott) elődöntőn is alkalmazták.

Az egyik biztonsági őr (narancssárga mellény) amúgy illik a futball világába: szereléseit bármelyik csapat játékosa megirigyelhetné!

A stadionon belül amúgy a szurkolók egy része a kijelölt helyét figyelmen kívül hagyva a kapuk mögötti rajongótársakhoz verődött. Több beszámoló szerint a biztonsági őrök katasztrófának nevezték a helyzetet, a nézők nem tudtak se ki, se be jutni, a helyzet pedig értelemszerűen nagy biztonsági kockázatot is jelentett.

A tisztelet hiánya – mindenki mással!

Anglia első meccsén meglepődve konstatáltam, hogy indok nélkül, teljesen irrelevánsan fütyülik a horvát himnuszt. Persze ez nem volt máshogy a többi meccsen (így a döntőn sem), az pedig már csak egy plusz, hogy a dánok elleni elődöntőn az ellenfél tiszteletének teljes hiánya tettlegességet is hozott magával. Dán szurkolók elmondása szerint angolok egy csoportja több dán rajongót megütött és leköpött, de a sportszerűtlenség a pályán is megmutatkozott – többek között akkor, amikor lézerrel világítottak a dán kapus, Schmeichel szemébe a hosszabbítás idején lőtt angol tizenegyes során.

A tisztelet hiánya – még a sajátjaikkal szemben is!

A döntő végül egy drámai tizenegyespárbajjal végződött, ahol bár az olaszok hibáztak először, végül három angol csere is egymást követően büntetőt hagyott ki, így az olaszok emelhették a kupát a magasba. Előbb Rashford, illetve újdonsült csapattársa, Sancho hibázott, majd a 2001-ben született, tehát 19 éves Saka vétett a mindent eldöntő lövésnél. Futball tekintetében kérdéses persze, hogy bölcs volt-e tizenegyes lövéshez kiválasztani két olyan cserét, akiknek konkrétan semmi szerepük nem volt a meccs során, illetve egy tinit, aki (amúgy az elmúlt szezonban kiválóan futballozva) pályafutása elején, illetve élete első nagy tornáján jár. A fontos tizenegyes kihagyása azonban senkit nem jogosít fel arra, hogy rasszista támadásokba lendüljön: az angol szurkolók egy része mégis megtette, Saka közösségi média fiókja pedig egy időre el is tűnt.

„Kulturált” szurkolás – a pályán kívül is!

Eltiltás hivatalos szinten persze azért nem járhat, hogy valaki szemétdombbá teszi a saját városának utcáit, de emberileg elég nagy büntetés a látvány is. A hab a tortán viszont az, hogy a videóban is látható felvételek a mérkőzés kezdetét megelőzően készültek: szurkolók egy része tehát úgy hozott össze ilyen látványt (büszkén konstatálva amúgy az eredményt), hogy a saját városukban a saját válogatottjukat tervezték nézni az év legfontosabb meccsén, amely amúgy még el sem kezdődött.

Anglia álma a finálé előtt az volt, hogy 55 év kihagyás után, hazai pályán, méltó módon újra győzni tudjanak egy jelentős tornán. Győzni nem tudtak, méltó döntőt nem rendeztek! Lássuk, milyen büntetés vár rájuk…

süti beállítások módosítása