Reaktor

Kedvenc helyek Budapesten 2.: egyszerű de nagyszerű

A főváros nyitásának apropóján új cikksorozatba kezdtem, melyben a kedvenc budapesti beülős helyeimet gyűjtöm össze. Legutóbb már beszámoltam néhány extrább, különlegesebb helyről, amik bármilyen rossz napot izgalmassá tudnak varázsolni. Most olyan bárokat/éttermeket szeretnék bemutatni, amik egyszerűségükkel váltak sokak kedvenceivé. Ha nem vágysz semmi extrára, csak szeretnél egy jól bevált, szerethető helyre menni, akkor itt jó helyen jársz. 

Fecske Presszó

Szerintem senkinek nem kell bemutatni a Fecskét, ami a belvárosi egyetemisták kedvence. A Palotanegyed szívében - két helyszínen: a Kálvin és a Mikszáth téren - található étterem, híres izgalmas ebédmenüjéről, és kellemes környezetéről. A Fecskében nem bonyolítanak túl semmit: egyszerű étel-és italkínálatukkal minden betérőnek kedvezni tudnak, és mindezt pénztárcabarát módon teszik. Mivel a környéken található több egyetem épülete, illetve a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is, ezért ebéd és vacsoraidőben szinte teljesen megtelnek az asztalok: a jó hangulat garantált!

fecske-presszo-budapest-by-julianna-kato-1.jpeg

Fotó: Kató Julianna

 

Kőleves

A belváros egyik legfelkapottabb részén, a Kazinczy utcán sok szuper hely található: a legkiválóbb ételek és italok közül válogathatunk, és a turisták sem véletlen látogatják ilyen gyakran a környéket. A számomra egyik legkedvesebb hely, a Kőleves azonban egyszerűségével engem abszolút megnyert. Egy szuper étteremről és kocsmáról beszélünk, nagy, nyitott kerthelységgel, ahol még egy bolt és egy szálláshely is üzemel. A színes asztalok és székek kellemes hangulatot teremtenek, valamiért a régi játszóterek jutnak róla eszembe. Az ott dolgozók is barátságosak, kicsit olyan érzése van az embernek mintha egy nagy családi kirándulásba keveredett volna a belváros közepén. Evés, ivás, tánc, és buli? Kőleves!

bycrwnbsmhyonwkgcz6d44wuv1ytdtqoq2flqrdbxaav6ubithwyl1rq2jfs9ti.jpeg

Fotó: Romkocsmák Budapesten

Telep

Ha a Gozsdu-udvart emlegetjük, akkor a többségnek a népszerű, "fancy" helyek jutnak eszébe. Nem kell azonban elvetni a környéket akkor sem, ha egy egyszerűbb, de izgalmas estére vágyunk. A Gozsdu közvetlen szomszédságában található néhány kisebb kocsma, melyek közül szerintem a legkiemelkedőbb a Telep. Itt otthonra találhat az is, aki csak egy-két sört inna meg a haverokkal, de a kiállítások, workshopok, előadások is gyakran kerülnek megrendezésre a folyamatosan megújuló környezetben. Aki nyitott a kreatív dolgokra és az újdonságokra, annak nagyon hamar kedvencévé válhat a Telep, hiszen az inspiráló környezetben tanulhat, az esti pezsgésben pedig felengedhet az ember. 

telep_fekvo.jpeg

Fotó: https://www.electronicbeats.hu

 

Wasser

Viszonylag újdonságként hat a két éve nyílt Wasser, ami a Népsziget egyik legszerethetőbb helyévé vált, nagyon rövid idő alatt. A nyomasztó nyári hőségből igazi felüdülésként hat a Duna parti oázis, mely a klasszikus balatoni nyaralásokat idézi fővárosi csomagolásban. Napágyak, homokozó, bár: itt minden korosztály talál magának megfelelő programot. Az elmaradhatatlan hekk és a grillezett finomságok mellett az italválaszték is nagyon klassz, és babzsákokon kémlelni a naplementét sem egy rossz program. Ez a hely az egyik legtökéletesebb példája annak, hogy nem kell semmi extra egy szuper délutánhoz.

wasser_major-kata_20180714_exact1980w.jpg

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

 

Pántlika

 Egy ilyen összeállításból nem maradhat ki a Városliget, hiszen itt évtizedek óta virágzik a szabadtéri vendéglátás, és napjaink egyik legkülönlegesebb, mégis legklasszikusabb helyét itt találjuk. A két jelző a Pántlikában nyer közösen értelmet, hiszen a retró, egyedi körítés a történelem darabkáit őrzi. A szocreál stílus a klasszikus magyar ételkínálattal válik teljessé, de a hagyományos gulyás mellett a burgerek szerelmeseinek is kedveznek, hiszen akár 30 nagyon extra hambi közül is választhatunk, amiket világvárosok inspiráltak. A Pántlika akár időgépként is szolgálhatna: a piros kockás terítők, a klasszikus játékok, és a tipikus vaskeretes székek adják azt az egyszerű, de nagyszerű érzést.

pantlika.png

süti beállítások módosítása