Reaktor

Könnyebb albérletszerzés az egyetemistáknak?

"A járványhatás miatt, a nagyvárosokból a nyaralótérségekbe költöző munkavállalók miatt lehet enyhébb a verseny a nagyvárosi albérletekért, a csúcsidőszak előtt." - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. A vízparti ingatlanok vonzóbbak lehetnek, főleg a nyári időszakban, így a fővárosi piacon több opció tárul a most költözők számára.

Most, hogy szinte minden felvételiző tudja melyik intézményben tanul tovább, egész biztosan felpörög majd az ingatlanpiac, főleg Budapesten. A járvány hatásai még mindig érződnek az albérletárakon, de a piac szépen lassan kezd magára találni. A fővárosban jelenleg átlagosan havi 140 ezer forintot kell fizetni bérleti díjként, míg a nagyobb egyetemvárosokban mint Debrecenben, Miskolcon, Szegeden vagy Pécsett átlagosan 85-100 ezer forintot kérnek a bérlőktől. 

kiado_nyaralo_k.png

Már a járvány kezdetekor megnőtt a nyaralók iránti érdeklődés, de most a kiadó nyaralók is 5 éves kereseti csúcsot döntöttek. A Balaton északi partján 280-, míg a déli partján átlagosan 250 ezer forint a bérleti díj. Az egyik legkeresettebb város Balatonfüred: itt a határ a csillagos ég. 

“Az idén, már a nyaralási szezon előtt, az év első hat hónapjában több mint 5 éves csúcsra emelkedett a kiadó nyaralóövezeti ingatlanok iránti kereslet. Ez javarészt a koronavírus-járványnak, azon belül a pandémia során elrendelt karanténnak, ezzel összefüggésben pedig a távmunka és home-office térnyerésének köszönhető. A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után az albérletpiacra tartó diákoknak ez sokat segíthet, mert a keresettel rendelkező bérlők egy része a nagyvárosokból a nyaralóövezetekbe költözött. Emiatt a diákoknak nem kell a következő hetekben olyan éles konkurenciaharcra számítani az egyetemvárosok albérletpiacain.”
- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.
Hozzátette: “A nyaralótérségek közül főként a balatoni és a Velencei-tó melletti kiadó ingatlanok iránt ugrott meg a kereslet. 2016 első félévéhez képest a balatoni északi és déli parton is háromszorosára nőtt a kiadó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma 2021 első hat hónapjában. A Velencei-tónál 500 százalékkal nőtt az elmúlt hat évben a bérelhető ingatlanok iránti érdeklődések száma.”
Bár ez könnyebbséget jelenthet az egyetemistáknak a lakáskeresésben, még mindig busás ára van egy nagyvárosi albérletnek. Budapesten a legnagyobb kínálattal rendelkező kerületekben, - a XI. és a XIII. kerületben - az átlagosnál magasabb, havi 150 ezer forintos átlag bérleti díjjal számolhatunk. Emellett Debrecenben 110 ezer, Miskolcon 85 ezer, Szegeden 102 ezer, és Pécsett pedig 95 ezer forint körül alakul az átlag bérleti díj. 
süti beállítások módosítása