Reaktor

Megváltozott albérletpiac várja a főszezont
Kiemelkedő keresletnövekedés a fővároson kívül

Megjelentek a felvételi ponthatárok az egyetemen, a közösségi médiát elárasztották az egyetemek felvételi sms-einek képernyőfotói. Miután kiörömködték magukat a friss gólyák, szembesülnek a makacs operatív részletekkel, melyeknek nagyon komoly checkpointja a kérdés: hol fogok lakni? Ha az sms szerint Téged is egy egyetem vár szeptembertől, ez a cikk neked szól: mivel is kell számolj főszezonban az albérletpiacon?

pexels-pixabay-259950.jpg

Budapesten szolidan, a fővároson kívüli albérletpiacon jelentősen erősödő kereslettel vág neki az ingatlanpiac a szeptemberi hajrának, de emellett általánosan alacsonyabb bérleti díjak közül lehet válogatni - derül ki az ingatlan.com legfrissebb, részletes elemzéséből, amely az idei albérletpiaci trendek mellett a több mint 17 ezer hirdetésből származó adatok alapján bemutatja a fővárosi, valamint a nagy egyetemvárosokban jellemző átlagos bérleti díjakat. A számokat nézve újra csak felsóhajtunk: bárcsak idén kezdenénk az egyetemet...
Több változás is történt az országos albérletpiacon a járvány magyarországi megjelenése óta eltelt időszakban. Az egyik leglényegesebb tényező, hogy a budapesti albérletpiachoz képest a fővároson kívüli térségekben, különösen a nagy egyetemvárosokban nagyon komoly élénkülés tapasztalható. Az idén, januártól július közepéig országosan a kiadó lakások iránti kereslet 3 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ezen belül a Budapesten kívüli albérletek iránti érdeklődés 13 százalékkal erősödött
- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: többéves távlatban is látványos a fővároson kívüli piac felértékelődése, az öt évvel képest ugyanis triplájára nőtt az érdeklődések száma, miközben az országos kereslet csak duplázni tudott.
Az oldal elemzéséből az is kiderült, hogy a tulajdonosok tavaly ilyenkor átlagosan egy albérlet árának 150 ezer forintot jelöltek meg, idén ez az átlagár 7 százalékot esett, és hozzávetőleg 140 ezer forint körül mozog. 
Az árcsökkenésben szerepet játszik az is, hogy csökkent a bérlőre váró fővárosi lakóingatlanok átlagos alapterülete, tavaly 55 négyzetméter, az idén viszont 53 négyzetméterről van szó
- tette hozzá Balogh László.
egyetemvarosok.png
Azok, akik nem Budapesten tervezik az egyetemi élet megkezdését, azt fogják tapasztalni, hogy körülöttük több diáktársuk is saját ingatlannal rendelkezik, esetleg még lakótársat is keres. Míg nekünk, 2017-es gólyáknak ez elképzelhetetlen lett volna, a megvásárlásra kínált vidéki egyetemvárosokban lévő ingatlanok ára jelentősen esett, ezt pedig befektetési céllal idén sokan ki is használják. 
Konkrét számokban az átlagos bérleti díjak városonként: 
Debrecenben 110 ezer, Győrben 108, Miskolcon 85 ezer, Pécsen 99 ezer, Szegeden pedig átlagosan 100 ezer forintér juthatnak albérlethez az érdeklődők.
süti beállítások módosítása