Reaktor

Behelyettesítős játék

A behelyettesítős játék nem újdonság: ahogy a régi vágású liberalizmust az USA-ban felváltotta a teljes szoft és hard powert leuraló progresszív megszállottság, 2014 magasságában az egyik első öklöcskéje a fentről jövő forradalomnak a többségi társadalom ellen a hiénafeminizmus volt.

Ez különböző nyugtatók keverékén élő, szülői segítséggel Brooklynban vagy az annak megfelelő, olcsóbb nyugati-urbánus másolataiban minimálbérért blogoló, megvadult menstruátorok (gyk. biológiai nők) esszéiben öltött testet, amelyekben a karrierjükre nézve zéró kockázattal hányhatták a gyűlöletet a korszellem által megengedett bűnbakokra, a (fehér) férfiakra.

Adta magát, hogy ezeknek a publikációknak nem túlságosan görbe tükröt, igazából teljesen sík tükröt mutatva

kicserélje az ember az eredeti szövegben a férfit zsidóra, opcionálisan a nőt "árja fajra"

hogy magától értetődő legyen az eszement uszítás mértéke mindazoknak, akik olvastak már ultra-extrém szélsőjobboldali antiszemita propagandát.

Itthon ez utóbbi egy kicsit visszaszorult, amióta a Jobbik néppártosodott, de talán a fiatalok számára sem ismeretlen ez a műfaj, pár kattintással elérhető ma is. Sőt, klasszikus fajelmélet is biztos van valahol, de arra kár pazarolni az időt, itt az új verzió!

screenshot_2021-07-27_at_18_57_03.png

Fajelmélet 2.0

A Mérce korszerű kultúrimportjának repertoárjába szép lassan beavászkodik a kritikai fajelméletennek az egyik friss példája Nagy Dániel cikke, ahol újfent győzködi a tágabban vett ELTE-BTK a magyar társadalmat arról, hogy ez a téma is nagyon fontos.

A cikk első felében egy viccnek kicsit hosszú, saját farkára többször rálépő magyarázkodás van arról, hogy ez a fajelmélet nem az a fajelmélet, de valójában pont az, és téves, de pont ezért igaz, valami ilyesmi. Kínos az egész, hiszen a téma undorító, de valahogy be kell csomagolni, ahogy a gyógyszeres tablettának is kell a cukormáz, nem szabad megrágni, egyben kell lenyelni.

Ha ez megvan, és az öklendező reflexet leküzdöttük - ahogy azt a progresszió küzdelmes elfogadása során az embernek újra és újra le kell - végre használhatjuk ezt az újonnan kapott bunkócskát a tökre fair game ellenség koponyáján, a szerző esetében ekképpen:

Ebben az értelemben tehát a „fehér bűnösség” (white guilt) nem a fehér bőrszínű emberek kollektív, velük született bűnössége, hanem olyan bűnök összessége, amelyeket a „fehérség” [...] nevében és által követtek, illetve követnek el.

Ez morális szempontból nézve természetesen maga után vonja, hogy különösen a globálissá vált kapitalizmus centrumországaiban élő fehér bőrszínű emberek, amennyiben nem óhajtanak az elnyomás, kizsákmányolás és egyéb bűnök örökösei és bűnrészesei lenni, kénytelenek szembenézni a ténnyel, hogyan használták és használják legalább négyszáz éve egy önkényesen kijelölt biológiai tulajdonságukat ezen atrocitások végrehajtására és igazolására.

Függően attól, hogy mennyire érzi magát az olvasó Nyugatinak - nem az -, talán még hümmögve el is fogadja ezt az önostorozó - az olvasó csak egy kelet-európai, ne ugráljon - látleletet a világegyenlőtlenség kollektíven bűnös fajáról vagy mijéről.

Ha olvasottabb és empatikusabb, valamint jó a minták észlelésében, esetleg megjegyzi azt, amit a progresszív sajtó több publicistája is felfedezni vélt a magyar kormánykommunikációban, miután megnézte a Hotel Ruandát (2004), hogy ez a dehumanizáló nyelvezet előzte meg a hutuk atrocitásait a tuszik ellen.

Ez kérem a népirtásnak megágyazás, mondanák, de nem mondják, valamiért ezen újságírók éles szeme még nem nyílt ki a kritikai fajelméletet illetően, most a párhuzam valahogy nem adja ki, de szerencsére egy Mandiner kommentelő volt elég szemfüles, és elvégezte a behelyettesítős játékot:

Ebben az értelemben tehát a "zsidó bűnösség" nem a zsidó származású emberek kollektív, velük született bűnössége, hanem olyan bűnök összessége, amelyeket a "zsidóság" nevében és által követtek, illetve követnek el.

Ez morális szempontból nézve természetesen maga után vonja, hogy különösen a globálissá vált kapitalizmus centrumországaiban élő zsidó származású emberek, amennyiben nem óhajtanak az elnyomás, kizsákmányolás és egyéb bűnök örökösei és bűnrészesei lenni, kénytelenek szembenézni a ténnyel, hogyan használták és használják legalább ötezer éve egy önkényesen kijelölt biológiai tulajdonságukat ezen atrocitások végrehajtására és igazolására.

Kiadta.

Mivel a CRT még sokáig jönni fog, ha akarjuk ha nem, tukmálni fogja ránk az aluljárókban, a bevásárlóközpont parkolójában a Moszkvics csomagtartójából megannyi wannabe-társadalommérnök, vitázni velük pedig az unatkozó és végtelen türelmű ember sportja, ne tegyük: elég elvégezni a termékeiken a behelyettesítős játékot. Ez végső soron csak a jól ismert fajelmélet.

 

süti beállítások módosítása