Reaktor

Ezüstérmes lett, majd élőben szállt szembe a sportminiszterrel

ymy0zmu1zwjmnjy2zjk2y2fjnmnjmtnknduw_thumb.jpg

Nem egy olimpiai ezüstéremhez illő ünneplés zajlott le Romániában, miután a párbajtőrvívó Ana Maria Popescu már hazaérkezése előtt összetűzött a sportminiszterrel, majd az eredményét ünneplő ceremónián a beszédében nyíltan szembe is szállt vele. A sportoló a miniszter kézfogását is elutasította, az ügy pedig a román sajtó egészében vezető hírré vált. Azóta mindketten elnézést kértek a másik féltől! 

Az összetűzés kezdete Novák Eduárd romániai sportminiszter kijelentéséhez köthető, aki a párbajtőrvívó teljesítményét úgy kommentálta, hogy még ha 5 millió lejjel (364 millió forint) nagyobb lett volna a szövetség költségvetése, Popescu akkor sem tudta volna megnyerni az aranyérmet – az egyetlen megoldás a jobb eredményekre ugyanis a fiatal tehetségek érkezése lenne. A megszólalás a sportoló döntőt követő interjújára reagált, mely során Ana Maria Popescu elmondta, bízik abban, hogy a jó teljesítménye nagyobb anyagi hozzájárulást eredményez majd a párbajtőrvívás romániai fejlesztéséhez a még komolyabb siker érdekében.

Bár a sportminiszter az anyagi hozzájárulás kérdésen túlmenően kitért arra is, hogy számára Popescu ezüstérme valójában arany – mivel a sportoló magasan túlszárnyalta az elvárásokat –, Popescu hazatérését követően meglehetősen erőteljesen vágott vissza, épp azon esemény során, melyet a sportoló számára rendeztek egy díszoklevél átadása érdekében. A párbajtőrvívó már a sajtótájékoztatója kezdetén ingerültnek bizonyult, azt kérdezve az újságíróktól, hogy most egy vizsgához hasonlóan feleltetik-e, vagy mondhatja a saját beszédét. Ezt követően a maszkviselésre is kitért (miután arra kérték vegye le azt a beszédéhez):

„Nem tudom, az elmúlt egy hónapban még a zuhanyzó alá is maszkkal mentem, így nehezen válok meg tőle”

Beszéde kezdetét követően Popescu elmondta, felháborítja azon hozzáállás, hogy az emberek folyamatosan a sportolók vereségeire és kudarcaira térnek ki, mivel éremtől függetlenül mind a résztvevő sportolók, mind az edzők ugyanolyan keményen dolgoznak.

„És ha már finanszírozás, miniszter úr, négy ember állt mögöttem a játékokon, négyük mellett pedig 43 éves, már visszavonult edzőtársak segítettek, mert egyszerűen nem voltak mások. Nagyon remélem, hogy Ön eljut Tokióba, és megnyeri azt az aranyérmet, amely megnyerésére én nem voltam képes”

- folytatta Popescu, kitérve arra is, hogy azt hitte, a miniszter az említett 5 millió lejes csekkel várja majd az ünnepségen. Bár csekkel nem, de kézfogással várta őt Novák a repülőtéren, a sportoló azonban elutasította azt. Az erről szóló felvételek azóta polémiát okoztak a román sajtóban, ahogy az ügy is nagy port kavart. A kritikákra reagálva Novák Facebook posztjában sajnálatát fejezte ki, kitérve arra, hogy nyilatkozatában semmi nem irányult Popescu ellen, hiszen minden tisztelete az övé, az pedig nagy kár, hogy egy ilyen örömpillanatot egy hatalmas sajtócirkusz árnyékolt be. Azóta a sportoló is elnézést kért a kézfogás elutasításáért, és megismételte, hogy reméli, a miniszter képes az aranyérem megszerzésére.   

Novák Eduárd amúgy valóban ott lesz Tokióban, ugyanis a paralimpiai játékokon szerepel majd kerékpározóként. A jelenlegi sportminiszter mindeddig három paralimpián vett részt, 2012-ben Londonban pedig Románia első paralimpikona is lett aranyérmet szerezve a pályakerékpár számban. A 45 éves politikus elmondása szerint bízik is az újabb éremben, annak ellenére, hogy feladatai miatt keveset tudott edzeni. A paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor, de addig még egy hét hátra van az olimpiai játékokból is, ahol Románia eddig 4 érmet gyűjtött, egyet épp Ana Maria Popescu jóvoltából, aki a döntőig menetelt, majd ott egy szoros csatát követően aranytussal kapott ki.

süti beállítások módosítása