Reaktor

Munkaerőhiány és csábító bérek a vendéglátásban

forrás: https://pixabay.com/photos/money-bank-note-currency-euro-2159310/

Már 2019-ben is körülbelül 10 000 fő hiányzott a vendéglátásból, azonban a koronavírus csak tovább növelte ezt a számot. A járvány miatt életbe lépő, a vendéglátást és turizmust érintő korlátozások miatt sokan kénytelenek voltak elhagyni a pályát. Ugyan tavaly még könnyebb volt pótolni a hiányzó munkaerőt, hiszen sok külföldön dolgozó vendéglátós hazatért és dolgozott itthon a nyári szezonban, de egyre többen helyezkedtek el más szektorban. A BalatonJob üzemeltetője szerint idén nehezebb lesz munkaerőt találni, hiszen a pályaelhagyók, ha vissza is akarnak térni a vendéglátáshoz, akkor sincs könnyű dolguk. Ez azzal magyarázható, hogy a munkavállalók nehezebben adják fel az állásukat, ha nincs az új helye, illetve a felmondási idővel is számolni kell.

Azonban a szolgáltatók a tavalyi évhez hasonló vendégforgalomra számítanak. 2020-ban a legnépszerűbb úti cél a Balaton volt, több mint 4 millió vendégéjszakát töltött el megközelítőleg 1,3 millió magyar turista. Jelenleg a szektorban 20 000 állás betöltetlen, éppen ezért próbálják a munkaadók magas bérekkel magukhoz édesgetni a dolgozókat. Mindazonáltal a koronavírus csak felerősítette a béremelkedést, állítja Vágó Péter, a Kereskedők és Vállalkozók Veszprém megyei elnöke, de véleménye szerint ez az emelkedés nem irreális. A munkaerőhiány miatt már 2019-ben is volt olyan hely, amely nyugati mértékű bért kínált az alkalmazottaknak, azaz már akkor is volt lehetőség havi 1-1,2 millió forint megkeresésére. Iparági információk alapján a konyhai kisegítők és takarítók nettó órabére 1200-1300 Ft körül mozog, a pultosok, felszolgálok pedig 1500 Ft körül keresnek. A dobogó első helyezettjei a szakácsok, a maguk óránkénti 2000-2500Ft közötti keresetével, természetesen ez is nettóban.

A vendéglátásban dolgozók sokszor nem napi 8 órát dolgoznak, sokkal inkább 10-12 órát is robotolnak és az sem ritka, hogy ezt heti 6 napon át teszik. Ezek alapján a kisegítő személyzet 345-374 ezer körüli összeget keres havonta, míg egy felszolgáló 430 ezer forintot, egy szakács pedig akár 720 ezer forintot is hazavihet havonta.

Kicsit én is kutakodtam az álláshirdetések között, hogy megismerjem közelebbről a piaci helyzetet. Balatonfüredre főpincért 2000 Ft-os nettó órabér ajánlásával keresnek, egy séf 2500 Ft-ot kereshet meg óránként, a konyhai kisegítőnek pedig 1500 Ft-ot kínál óránként a hirdető. Egy örvényesi vendéglőbe 1800-2200 Ft közötti órabérért keresnek szakácsot. Zamárdiban pedig 300-400 ezer közötti bérre számíthat havonta egy pultos. Természetesen akadnak olyan hirdetések is, ahol a pályázónak kell megadnia a bérigényét és sok helyen olvasható mindössze annyi: „versenyképes fizetés”.

Fontos megjegyezni, hogy a magas bérek önmagukban nem biztos, hogy magas vonzerővel bírnak a munkavállalók szemében. A bérek mellett egyre nagyobb hangsúly helyeződik a körülményekre is. Nőtt a jelentősége az igényes szállásoknak, illetve a munkaadók is rájöttek, hogy a pihentebb dolgozók magasabb teljesítményre képesek, ezért jobban odafigyelnek a munkakörülményekre, valamint az emberibb munkaóraszámra. Teszik ezt annak reményében, hogy az elégedett munkavállaló a következő szezonban is visszatér majd.

A fővárosban továbbra is bizonytalan a szezon kimenetele, ennek köszönhetően pedig az itt dolgozó vendéglátósok is nyitottá váltak a vidéki elhelyezkedésre. Ezt próbálják kihasználni a balatoni vendéglátó tulajdonosok és Budapestről is csábítják a munkavállalókat. A protfolio.hu írása szerint akár 1 milliót is kínálhatnak a felszolgálóknak, valamint a szakácsoknak.

És hogy mit hoz a jövő a vendéglátóiparban tevékenykedő munkavállalóknak? A szakemberek reményei szerint sikerül újra visszaállítani a bizalmat, a munkaadók pedig arra törekednek, hogy újra biztos megélhetést nyújtsanak a turizmusban, valamint a vendéglátásban tevékenykedőknek.

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása