Reaktor

10 könnyen betartható tipp a spóroláshoz

Bár legtöbbször nem a spórolás a megoldás egy mélyebb anyagi problémára, de a hétköznapokban egyáltalán nem árt ha optimalizáljuk a költéseinket. Ma néhány egyszerű gyakorlati tanácsot hoztam, amiket könnyű betartani, és sokat segíthetnek a megtakarításban.

giphy_1.gif

1. Ne vásárolj drága ruhatermékeket

Számos olyan cipőbolt van, ahol tudsz márkás, vagy nem gagyi, "márkátlan" cipőket venni akciósan párezer forintért, tehát egy középkategóriás sportcipő tized áráért. Ha frusztrál, hogy esetleg menőbb egy csillag a cipődön, gondolj arra, hogy akinek magas egzisztenciája van, annak nem kell mutatni. Egyébként érdekes tény, hogy Magyarországon sokkal nagyobb divatja van annak, hogy a logót mutassuk magunkon, mint nemzetközileg. Tipp: sok hölgy ismerősöm is netes "noname" webshopokon vásárol magának, és igényesen öltöznek. Logók nélkül is lehetsz stílusos.

tenor_3.gif

2. Hagyj fel a szerencsejátékkal

Már én is ezerszer megfogadtam egy-egy úszott tippmix szelvénynél, hogy nem, többet “nem rakok mixet”. Persze mindig úgy érzem, hogy na majd most! De a tapasztalatok alapján a legtöbben pénzt bukunk vele. A kaparós sorsjegyekre nem is térek ki, nevezzük csak a “szerencsejátékosok adójának”. Egy jó Belga szám ezt a problémát kellő részletességgel fejezi ki:

3. Ne rendelj, tanulj meg főzni!

Ha elolvastad az egyik előző cikkemet, akkor már tudsz is főzni. Rengeteg jó recept van, igaz nem minden esetben olcsóbb mint ha rendelsz, de annál finomabb, és hosszútávon - saját tapasztalat alapján - havi több tízezer forintot tudtam spórolni. A spórolás értékéből pedig fél év alatt kijön egy új játékkonzol, vagy kisebb, egyhetes utazás is, nem is beszélve arról, hogy ha figyelsz rá, az otthon elkészített étel, egészségesebb is.

b0ti.gif

4. Vegyél kulacsot!

Nem csak nyáron probléma a kellő mennyiségű folyadék bevitele. Már párezer forintért lehet kapni jó minőségű termosz kulacsot, ami hidegen tartja a vizet. (mert ugye nem cukros üdítőt töltesz bele) Ha csak naponta egy vizet veszel valamelyik belvárosi beülős helyen, akkor naponta legalább 200 forintot költesz, ami havonta kb 6000 forint átlagosan. Évente ezzel 72000 forintot vonsz meg magadtól. Ha csak két évig nem költesz ásványvízre, akkor több, mint 140000 forintod marad, amiből kijön egy felső-középkategóriás okostelefon előfizetésre, vagy egy jobb fényképezőgép. Szerintem ezek jobban megérik ezt az összeget.

 tenor-2.gif

5. Ha utazol, vonatozz

Tudom, az autó első blikkre kényelmesebbnek tűnik. De gondolj bele abba is, hogy ha vonattal közlekedsz, nem kell figyelned az útra, nem fáradsz annyira, és még ki is tudsz kapcsolni, a benzin díjakról nem is beszélve. Azt mondanom sem kell, hogy sokkal környezetbarátabb, hiszen azt a MÁV alkalmazás is megmutatja, hogy mennyi CO2-t spóroltál meg azzal, ha online vetted a jegyet, és autó helyett vasúton utaztál. Fun fact: Ezt a cikket is vonaton írom.

c7cb77ccca2d82010b85399a9f4e0073.gif

6. Tanulj meg hajat nyírni

A legtöbb borbély, akinél jártam magának tanult hajat vágni, és először “a koliban lenyírta mindenkinek ingyen vagy jelképes összegért”, aztán úgy lett egyre profibb borbély. Ha a pároddal vagy valamelyik jó barátoddal beruháztok egy közös haj- és szakállnyíró gépbe, havonta minimum 8.000 Forintot spóroltok meg, ami éves szinten majdnem 100000 forint. Angolosan mondva: it makes sense.

sll.gif 

7. Három bevásárlási szabály: nem éhes hassal, táskával és egészségeset!

Biztosan veled is előfordult már, hogy valamelyik élelmiszerkereskedésben éhes hassal felvásároltad az egész üzletet. Ha éppen kifogytál otthon, legalább vízzel idd magad tele, hogy ne az éhség, hanem a józan ész vezéreljen. A túlvásárlás nem csak túlköltekezést jelent, hanem terheled a környezetet vele, feleslegesen veszel ételt, ami pazarláshoz vezethet,  ráadásul éhesen jobban kívánod az egészségtelen nassolni valókat. Ha ezt a szabályt megtartod, akkor egész sok pénzt tudsz spórolni és még egészségesen, jó közérzettel is alszol el, hiszen óvtad vele a környezetedet is.

tenor-3.gif

8. Drága az “érpoc”, de megéri

Nem csak AirPods létezik, a Samsung, és sok más márka képviselteti magát a magas minőségű bluetooth fül- és fejhallgatók piacán. Elsőre hülyén hangzik, hogy egy drága “fülessel” lehet spórolni, de ha belegondolsz, hogy egy ilyen eszköz akár tíz évig is jól tud működni, és utána összeadod, hányszor vettél 5-10000 forintért alacsony minőségű hangeszközt, akkor kijön hogy hosszútávon valamivel olcsóbb a vezetékmentes megoldás, arról nem beszélve, hogy ha kicsit többet szánsz rá, a hangminőség is sokkal nagyobb élményt ad.

200w.gif

9. Vásárolj piacon

Az egészség az egyik legfontosabb, hiszen csak egy testünk van, amire érdemes vigyázni. A zöldség és gyümölcs viszont nem olcsó, ha valamelyik hipermarketben veszed meg. Egy séta nem árt, érdemes ellátogatni egy közeli piacra ahol sokkal olcsóbban hozzájutsz ezekhez az árucikkekhez, ráadásul frissebbet kapsz, a magyar gazdákat is támogatod, és mivel lokálisan megtermelt zöldárut veszel, a környezetet ezzel is kíméled.

 pexels-ryutaro-tsukata-5745903.jpg

10.Használj mosható maszkot

Jelenleg csak kevés helyen kell maszkot hordani Magyarországon, így ez a tipp nem aktuális, és reméljük már nem is lesz az. De ha még is lenne egy újabb járvány időszak, ami indokolja a maszk viselését, érdemes mosható maszkot vásárolni, hiszen a maszk sem olyan olcsó, így egy hétvégi kirándulásra elég pénz könnyen össze lehet spórolni.

opan-2.gif

süti beállítások módosítása