Reaktor

Olcsó nyaralás? Nem lehetetlen! 1. rész: utazás, szállás

A több mint egy évig tartó utazás tilalom feloldódni látszik, így sokan már bele is vetették magukat a rég várt külföldi nyaralásokba. Bár egyre népszerűbbek a hétvégi, európai kiruccanások, még mindig sokak fejében az a gondolat él, hogy utazni drága. Cikksorozatomban szeretnék megosztani néhány ötletet, hogy miként lehet az utazást rendszeressé tenni még úgy is, ha csak nagyon limitált keretből gazdálkodhatunk. 

Nem vagyok elrugaszkodva a valóságtól: tudom, hogy a járvány nagyon sok ember megélhetését kockára tette, és most még nehezebb olyan luxusra félretenni mint egy külföldi nyaralás.

De valóban luxus egy-egy városnézős hétvége egy európai nagyvárosban?

Manapság már egyáltalán nem. Míg 10-15 évvel ezelőtt az utazási irodák ajánlatai voltak a legnépszerűbbek, addig ma már egyénileg is simán meg lehet szervezni egy kis kirándulást.

Az elmúlt néhány évben több mint hat európai országban voltam pihenés, városnézés céljából - mindezt egyetemi ösztöndíjakból és diákmunkából finanszírozva. Több barátom is furcsán nézett amikor bejelentettem, hogy már megint utazom, és a szüleim is csodálkozva figyelték ahogy mindenféle anyagi segítség nélkül egy évben már harmadszorra ülök fel a repülőre. A kérdés mindig ugyanaz volt: hogyan tudod megoldani az utazást ennyire olcsón?

Utazás

A kérdésre komplikált a válasz, kezdjük tehát a két alappal: az utazással és a szállással. A fapados légitársaságok ma már szinte minden országban jelen vannak, és sok esetben szinte az ember után dobják a jegyeket, annyira olcsó. Budapest - Milánó retúrjegy 6 ezer Ft? Budapest - Párizs 10 ezer? De még Berlinbe, vagy Oslóba is eljuthatunk 10 ezer forint alatt. Minden csak időzítés kérdése. 

Az olcsó utazás lényege a rugalmasság. Nem egyszerű a szabadságokkal trükközni, és elég bonyolult tud lenni az utazás a hét közepén, de ki lehet fogni pénteki és vasárnapi járatokat is, egy hazai távolsági busz jegy áráért. Számomra például ha az időpont fix, akkor a helyszínben vagyok rugalmasabb. Ha a várost már kinéztem, akkor pedig az időpontból kell engedni. Ha sokszor ránézünk néhány légitársaság oldalára, biztosan találunk érdekes ajánlatokat, potom pénzért. 

Így jutottam el például Norvégiába. Tudtam, hogy szeretnék utazni, de nem volt konkrét úti cél a fejemben, így a WizzAir oldalát böngészve találtam rá a 4 ezer forintos jegyekre Oslóba. Egy ilyen ajánlatot nehéz visszautasítani, így pár héttel később már egy városnézős hajóról figyeltem a fjordokat. Sok légitársaság klubtagságot is ajánl, mely állandó kedvezményeket és előnyöket biztosít az utazóknak. 

oslo-norvegia-369348.jpeg

Ide tartozik még a csomagok és az ülőhelyek kérdése. Pakolni nem mindig egyszerű, főleg a téli hónapokban, amikor két pulcsi és egy farmer szinte megtölti a kisbőröndöt. A kabin poggyászok mérete pedig légitársaság függő - a WizzAirnél például nevetségesen kicsi a limit - viszont mindenképp oda kell rá figyelni, hiszen ez mindig egy "könnyű" lehúzást eredményezhet. Egy-egy feladós bőrönd ára például a jegy többszöröse is lehet, szóval egy hétvégi kirándulásra érdemes beleférni egy hátizsákba. 

Ugyanez vonatkozik az ülőhelyekre is. Nyilván jó érzés az útitársunkkal beszélgetni a gépen, vagy közösen filmezni, de az egymás mellé szóló ülésekért is fizetni kell, nem is keveset. Ha csak nincs valami nagyon fontos ok, engedjük a légitársaságnak, hogy ők adják nekünk a helyeket, mégha azok nem is egymás mellé szólnak. Azt a másfél - két órát kibírjuk a barátnőnk nélkül, cserébe pedig rengeteget spórolunk.

Szállás

A másik fő kiadás a szállás, ami néhány drágább országnál különösen nagy kihívást tud jelenteni. Szerencsére a nagyvárosok nagyon sok opciót kínálnak: választhatunk diákszállást, hostelt vagy akár airbnb-t is. Általános szabály, hogy a város külső részein sokkal olcsóbb a szállás, de a tömegközlekedést is számításba kell venni, hiszen sok esetben az ingázás árával együtt már jobban megéri egy központibb alvóhely. Eddig minden esetben sikerült olyan szállást találnom ami metró közeli volt, és negyed óra alatt szinte bármit meg tudtam közelíteni.

Egy szoba ára már akár 10-15 ezer forinttól is kezdődhet, amit két felé osztva már egyszerűbb kigazdálkodni. A Como-i tó partjától például egy utcára találtam szobát egy csendes kis hostelben, ahol két éjszaka 20 ezer forintra jött ki egy fő részére. Párizsban pedig egy saját fürdőszobás, teljesen központi (két metrómegálló volt a Louvre) szobát béreltünk barátnőmmel három éjszakára, 40 ezer forintért. Relatív hogy mi drága, és mi olcsó, de szerintem ez mindenképp egy jó ajánlat volt.

Az ingyenesen lemondható, booking.com-os szállások voltak nekem az eddigi kedvenceim, érdemes szétnézni a választékban. Sok szállás pluszt számol fel a törölközőkért, ágyneműért, vagy a reggeliért, úgyhogy fontos elolvasni az apró betűs részt. Összességében a vélemények számítanak leginkább, ha az előttünk ott megszálló vendégek jó értékeléseket adtak, akkor mi is nyugodt szívvel mehetünk egy-egy kisebb szálláshelyre is. 

Következő cikkemben az utazások során felmerülő további költségekről lesz szó, illetve arról, hogy miként lehet ezeket kikerülni, vagy lefaragni. A lényeg, hogy minél több kalandban lehessen részünk, anyagi csőd nélkül! Indulás!

süti beállítások módosítása