Reaktor

Pécs: egy tökéletes hétvégi kiruccanás!

pecs_nyitokep.jpg

Lassan érkezik az ősz, visszatérnek a dolgok a régi kerékvágásba, vége a nyaralási szezonnak. De ha mégis jól jönne egy rövid kiruccanás, Pécs kiváló választásnak bizonyulhat. És hogy mit csinálj, illetve (még fontosabb!) mit egyél Pécs városában? Íme egy rövid összefoglaló!

A vonatos megoldást választva 2 óra 47 perc alatt lehetséges Budapestről Pécsre eljutni, egy felnőtt jegyár pedig 4605 forintba kerül (diákok féláron utaznak). Magától értetődő lehet, hogy elsőként a látogató a város központja felé veszi az irányt. Itt található ugyanis annak főtere, a Széchényi-tér, illetve Gázi Kászim pasa dzsámija, mely látványossága nem véletlenül teszi a város talán legnépszerűbb helyévé. A dzsámi hivatalos neve amúgy Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom, és az eredeti létezésében is templom volt, csak az 1560-as években került átalakításra dzsámivá.

pecs_szechenyi-ter.jpg

Ha már templomoknál tartunk: a dzsámitól rövid sétára található a Pécsi Székesegyház (teljes nevén Szent Péter és Szent Pál Székesegyház), mely alapjai már a 11. században megszülettek, igaz jelenlegi arcát a 19. században nyerte el. Kortárs érdekesség, hogy 1991-ben II. János Pál pápa tartott misét Pécs repülőterén, a székesegyház pedig látogatása előtt nyerte el a basilica minor (kis bazilika) rangot.

pecs_bazilika.jpg

Az éjszakai szálláshelyről a pápai gépkocsioszlop reggel nyolckor indult a helikopter-felszállóhelyre. A gépek 8.20-kor szálltak fel, és egy és negyed óra múlva, 9.35-kor érkeztek meg a pécs-pogányi repülőtérre, a pápai szentmise helyszínére.
A város polgári és egyházi vezetőségének fogadása után a Szentatya pápamobilban körüljárt a több mint százezer hívó között, majd felöltözött és 10.15-kor megkezdődött a Magyarok Nagyasszonyához imádkozott szentmise.

(Magyar Katolikus Püspöki Konferencia)

A székesegyháztól nem messze számos múzeum található – ilyen például a 250 méterre lévő Csontváry Múzeum, illetve a további 100 méterre található Victor Vasarely Múzeum (ez utóbbi szerintem különösen is izgalmas) –, de ha elsétálunk a Király utcáig, akkor megtekinthetjük a Vasváry-házat is, ahol választhatjuk akár a Lantos Ferenc előtt tisztelgő tárlatot, akár a Roma holokauszt történéseit bemutató kiállítást. És ha közben megéheztünk vagy megszomjaztunk volna, a Király utcán számos étterem, cukrászda vagy kávézó közül választhatunk. Elsőként nézzünk be a Replay étterembe!

A Replay alapvetően amerikai jellegű étteremként kategorizálja magát, a választék pedig meglehetősen diverz: kaphatóak levesek, tészták, pizzák, hamburgerek és saláták is. A választásom egy könnyedebb fogásra, a Bang Bang Chicken-re esett (2990 forint), mely grillezett csirkemellből áll, illetve tartalmaz 3 különböző szószt, salátát és burgonyát is. Összességében a fogás finomnak bizonyult: a csirke állaga megfelelően el lett találva, a szószok közül a fűszeres tejföl fantáziadús volt, a burgonya pedig kellően feldobta az ételt. Az egyetlen kritikát a salátaágyat illetően fogalmaznám meg, amely kapcsán személy szerint több bátorságot is el tudtam volna képzelni: persze aki salátát választ, nem várhat valami őrületesen kreatívra, de bizonyos fűszerek segíthettek volna izgalmasabbá tenni az ízeket. Az ételen túl külön kiemelném azonban a pincéreket, akik az átlagnál jelentősen kedvesebbek voltak, illetve magának a Replay étteremnek a belső terét is, amely nagyon hangulatos és kellemes. Érdemes kipróbálni tehát!

pecs_replay.jpg

Amennyiben egy finom fogás után mellőznénk a városi közeget, itt az idő elsétálni az Alagút utcáig, ahonnan busszal (34-es a Dömörkapuig, 35-ös Misinatetőig) a TV-toronyhoz is könnyen eljuthatunk. Két dologra érdemes azonban figyelni: egyrészt a menetrendre – a buszok ugyanis nem járnak annyira gyakran –, másrészt arra, hogy legyen jegyünk, mivel a megállókban nincsenek automaták. A jegyeket azonban többek között telefonos applikáción keresztül, illetve kisebb boltokban is megvásárolhatjuk, így nagy fejtörést ezen ügynek sem kellene okoznia.

És hogy miért érdekes a TV-torony? Egyrészt azért, mert Magyarország legmagasabb épületéről van szó a maga 197 méterével, másrészt azért, mert 80 méter magasságban egy nyitott kilátóteraszról csodálható meg a panoráma, a magasból Pécs aprónak tűnő városa, illetve a Mecsek-hegység vonulata. A TV-toronyba egy felnőtt belépőjegy 1300 forintba kerül (diákoknak 1100), a kilátóhoz pedig lifttel lehet feljutni (vagy akár gyalog: ám a lépcsőzés még lefelé is kihívás volt). A kilátó alatt található egy étterem is (így aki nem a városban fogyaszt, az itt is tud), és bár maga a torony korántsem szép vagy új, a látvány miatt nagyon is megéri meglátogatni.

pecs_torony.jpg

pecs_kilatas.jpg

A toronyból a város felé akár gyalog is lesétálhatunk (egy amúgy nem túl könnyed ösvényen), ha pedig még maradnánk zöld helyszínen, adhatunk egy esélyt a Pécsi Állatkertnek. Az Állatkert 2016-ban komolyabb fejlesztéseket követően nyitotta meg újra kapuit, és mindent összevetve kellemes kikapcsolódást nyújt a látogatók számára. A bejáráshoz amúgy sok idő nem kell: ha valaki picit gyorsabb tempóban (ám egyáltalán nem rohanva) halad, 2 óra alatt mindent megnézhet.

pecs_seta.jpg

Ösvény a TV-toronytól az Állatkert felé

Egy fárasztó napot követő alvás után joggal játszhat egy kiadós reggeli, szóval a választás egyértelmű: irány a Reggeli! A Reggeli a Nappali csapat egyik projektje, mely célja (nem nagy meglepetésre), hogy széles kínálattal bíró reggeliző helyként pótoljon űrt a városban. A választék bőséges, ahogy az adagok is: az általam választott Croque Madame sonkás-sajtos melegszendvics tükörtojással például egy érdekes (és nagyon laktató) fogásnak bizonyult. A szendvics nagyon finom volt, ahogy a köretelemek ízei is passzoltak, bár számomra a besamel mártás túlzottan dominálta az egész reggelit.

Aki kicsit klasszikusabbra vágyik, dönthet az angol reggeli mellett is: sok kommentárra nincs szükség, tartalmaz mindent, amit egy angol reggelinek tartalmaznia kell! Az ételek mellé pedig hidegen facsart levek is kaphatóak, az egyszerűtől („Napfény” – narancs, grapefruit, lime, alma) az extrémebb (lehet csak számomra extrém?!) változatokig (például „Legelő” – uborka, spenót, kel, zeller, citrom, alma).

pecs_reggeli1.jpg

pecs_reggeli2.jpg

pecs_reggeli3.jpg

Pécs erőssége, hogy egy hétvége alatt gyakorlatilag lehetetlen mindent megtekinteni: a már bemutatott helyszíneken túl ugyanis a reggelit követően lehet egy sétát tenni a városfal körül, megtekinteni a Barbakán kapuerődöt, az ókeresztény sírkamrákat, további török építészeti alkotásokat (Jakováli Hasszán dzsámija és Idrisz Baba türbéje), vagy épp kisebb-nagyobb túrákat tenni a Mecsekben. Egy biztos: Pécs egy kulturálisan és történelmileg rendkívül gazdag helyszín, egy olyan város, amely a komolyabb művészeti értékek iránt érdeklődő, vagy épp könnyedebb kikapcsolódásra (és finom ízekre) vágyó utazók számára is tökéletes desztinációnak bizonyul.

süti beállítások módosítása