Reaktor

Róma - látnivalók, tippek, csalódások

Bár szeptemberben már az iskolakezdésé a főszerep, azért nem muszáj teljesen elengednünk a nyarat. Olaszország egyes részein még ősszel is élvezhetjük a júliusi meleget, így ha még vágynánk egy kis nyáridézésre, érdemes lehet kiruccanni egy hétvégére. Mi is így tettünk barátnőmmel: az ősz első napjait Rómában töltöttük, amiről most egy részletes útinaplóval készültem. Hol lehet a legjobbakat enni, és milyen látványosságok nem érik meg a kitérőt? 

Ez volt az egyik legjobban várt, mégis legkevésbé "felkészült" utazásom. Indulás előtti este igyekeztünk pánikban rákeresni a belépőkre, a közlekedésre, és úgy általánosságban mindenre. Úgy voltunk vele, hogy 4 teljes nappal gazdálkodunk, majd útközben alakul. Egyrészt jó volt ez a hozzáállás, hiszen nem volt beosztva minden napunk, így tudtuk cserélgetni a programokat, viszont egy-két dolgot mindenképp fontos az utazás előtt lefixálni. Ilyen például a belépők kérdése, hiszen sok múzeum előzetes időpontfoglaláshoz és jegyvásárláshoz kötött. 

 

Ami fizetős, de kihagyhatatlan:

Ezen a listán a három legfontosabb hely szerepel, amik Róma legfőbb ékei, és a belépők ára is abszolút megéri. Talán nem okozom nagy meglepetést, de az első helyet a Colosseum - Forum Romanum - Palatinus hármasa foglalja el. Ezek Róma legnépszerűbb látványosságai, amik egymás mellett találhatóak, és a jegyet is meg lehet vásárolni egyben mindháromra. (18 euró/fő) A Colosseumban idősávokra lehet foglalni, amit érdemes hamarabb megvenni, mert a helyszíni pénztárak a járvány miatt nincsenek nyitva, és - főleg hétvégi napokon - nagyon hamar betelik a létszámlimit. Erre érdemes legalább egy fél napot szánni, hiszen egy viszonylag nagy területet kell bejárni, és sok látnivaló/olvasnivaló van. 

 img_9955.jpg

img_1948.jpg

A következő helyszín ami szerintem nagyon megéri az a Vatikán Múzeum. (18 + 5 euró/fő - belépő + audio guide) A jeggyel akár 15 különböző kiállítást/helyszínt nézhetünk meg, ami egytől egyig lenyűgöző. Neves művészek alkotásai találgatóak itt - elég "csak" Raffaello és Michelangelo nevét említenem - és az egyiptomi fáraók korától egészen napjainkig található itt sok érdekesség. A múzeum legnépszerűbb pontja talán a Sixtus-kápolna, ahol szigorúan tilos a fényképezés, de cserébe addig gyönyörködhetünk a gyönyörű freskókban amíg csak szeretnénk. 5 euró többletet jelent ha audio guide-ot is kérünk a jegyhez, amit mindenképp ajánlok, hiszen rendkívül érdekes volt, és sokkal praktikusabb mint a kis táblákon olvasni az adott alkotások történetét.

img_2178.jpg

img_2161.jpg

A harmadik, és egyben utolsó fizetős helyszín, az a Szent Péter Bazilika kupolája. A templomba a belépés egyénként ingyenes, és már kora reggeltől látogatható. A kupolába csak külön jeggyel lehet felmenni, de a kilátás Róma egészére teljesen megéri. (8 euró/fő csak lépcsővel - 10 euró/fő lifttel + lépcsővel) A kupola belső részéből a templom egésze látható felülről, míg a külső részén egy kilátó rész várja a látogatókat. Bár ilyenkor megnövekedhet a tömeg, mégis a vasárnapi látogatást ajánlom, hiszen ilyenkor délben a Pápa megjelenik az egyik épület ablakában, és áldást mond a Szent Péter téren megjelenő embereknek. Nagyon emlékezetes élmény az biztos!

img_6695.jpg

img_7394.jpg

 

Ami ingyenes, és kihagyhatatlan:

Az alapoknál maradva a Trevi-kút az első a listán, hiszen Róma egyik legnépszerűbb turistalátványossága. Ajánlom nappal is, de az esti kivilágítással még gyönyörűbb. Az emberek kiülnek egy fagyival, és gyönyörködnek a látványban. Ez lett Rómában az egyik kedvenc helyem, bár érdemes elkerülni a délutáni órákat a tömeg miatt. 

img_2109.jpg

A Pantheon is erre a listára került, hiszen valóban gyönyörű, és a téren sok kis étterem várja a vendégeket, ahol egy-egy pizza és aperol mellett lehet csodálni az épületet. Bár a belépés ingyenes, a sor nagyon hosszú, szombaton kivárhatatlan, így azt csak az igazán lelkes kirándulóknak ajánlom. Ha nem szeretnék kiállni a leghosszabb sort, akkor egy rövidített, fizetős opció is van.

img_9191.jpg

A következő fontos helyszín a Spanyol lépcső, ami a város egyik legbájosabb részén található. Butikokkal teli utcák, és kicsi éttermek, borozók teszik a környéket különlegessé, na meg a híres lépcső, ami előtt hemzsegnek a turisták. Ha felmegyünk rajta, szép kilátás tárul Rómára, és a macskaköves kis utcák mindenképp megérnek egy kitérőt. Ha még szebb kilátást szeretnénk, a Spanyol lépcső tetejénél található a Cielo Rooftop Bar, ami nem csak finom italokkal, de elképesztő kilátással szolgál. Vigyázat: az árak borsosak!

img_6180.jpg

img_6210.jpg

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenem a Trastevere városrészt. A környéket az igazi olasz életérzés jellemzi az aprócska bisztrókkal, és a borostyános szűk utcákkal. Utcazenészek, és a padokon ülő helyi bácsik beszélgetésre teszi még kedvesebbé az amúgy is idilli városrészt. Ha belefér, mindenképp együnk meg itt egy finom, házi készítésű tésztát. 

 img_6784.jpg

img_7144.jpg

Amit kihagynék...

Nem gondoltam volna, hogy lesz Rómában olyan hely ami csalódást okoz majd, de a híres Villa Borghese ilyen volt. Nagyon sokat sétáltunk a környező parkban, mert a hely maga nagyon népszerű a turisták körében, de valahogy nem nyerte el a tetszésem. Úgy tudnám leírni, hogy "Margitsziget feeling". Bár szeretjük a Margitszigetet, ettől valahogy mást vártam volna. A parkban állatkert is van, talán az megmenti az amúgy kicsit jellegtelen füves övezetet. Inkább menjünk még egy kört a belvárosban. 

Enni, inni

Ahogy már korábban is írtam, nem igazán terveztük meg hol fogunk enni, inkább a kis utcákon kerestünk szimpatikus helyeket, és szinte mindegyik lenyűgöző volt. Az olaszok nagyon kedvesen fogadják a külföldieket, és mindig volt egy két kedves mondatuk Magyarországról is, amikor megtudták honnan jöttünk. Voltak olyan helyek ahol ajándék pezsgő, vagy limoncello is járt a vacsorához. A 433 étterem pizzái, a Mimi e Coco tiramisuja, és a Tempio Bar tésztái és aperolja különösen tetszett. Ha különleges élményre vágyik az ember, akkor az Osteria da Fortunata étteremben amíg az ételre várunk, láthatjuk, hogy készül a tészta frissen, ott helyben. 

img_4227.jpg

Nagyon sok érdekességet lehetne még megemlíteni, de szerintem az embernek magának kell felfedezni a többit. Mindenképpen csak ajánlani tudom a római kiruccanást, és ahogy néztem még egész jó áron is vannak repjegyek a szeptemberi/októberi hetekre. Nincs más hátra: Irány Róma!

 

süti beállítások módosítása