Reaktor

A párhuzamos médiavalóságok esete a felmérésekkel

d_kom20200415010.jpeg

Történt a közelmúltban, hogy a liberális európai agytröszt, a hangzatos nevű European Council on Foreign Relations (Külkapcsolatok Európai Tanácsa, ECFR) felmérést készített az Európai Unió országaiban arról, hogyan érzékelték az EU állampolgárai a Covid járvány hatásait, illetve hogyan értékelték kormányzataiknak a pandémiával kapcsolatban bevezetett intézkedéseit.

Nem árt hangsúlyozni, hogy mint minden elmérés esetében, itt is arról van szó, hogyan érzékelték az emberek a folyamatokat. Ez természetesen sohasem tükrözi teljesen a valóságot, de a valóságot tökéletesen megragadni sohasem lehet a közvéleménykutatások eszközeivel, mivel azok azt vizsgálják, hogyan élik meg azt az emberek. Ráadásul közhely ugyan, de az biztos, hogy amit az egyik ember rossznak érzékel, az a másiknak elfogadható vagy akár jó.

Azonban egy felmérés eredményeit ismertetve nem lenne rossz, ha az azokról tudósító médiumok megpróbálnák azokat objektíven ismertetni. Ez a mai elképesztően átpolitizált közegben néhány üdítő kivételtől eltekintve az ideológiai spektrum egyik oldalán sem sikerül maradéktalanul a legtöbb esetben, és az ECFR vizsgálata esetén is ez történt. Mindenki azt szemezgette ki belőle, ami számára, pontosabban a sajtóorgánum világlátásának jobban megfelelt.

A Mandiner volt talán az egyetlen, amelyik vette a fáradtságot arra, hogy az egyébként főleg a Nyílt Társadalom Intézet által támogatott intézet kutatását részletesen ismertesse. A többiek csak néhány aspektust emeltek ki, mind a bal, mind a jobboldalon. Ez persze nem meglepő, de annál nagyobb csalódást keltő.

A felmérés ugyanis egyrészt azt mutatta, hogy a magyarok voltak az egyik olyan nemzet, amelyik saját bevallása szerint az egyik legnagyobb elszenvedője volt az Unióban a pandémiának, mind gazdaságilag, mind az egészségüket tekintve. Tény, hogy sokan kerültek kórházba, veszítették el a munkájukat és/vagy szeretteiket a járvány miatt, a felmérés szerint többen, az Unió legtöbb másik tagállamában. Ez sok mindennel magyarázható, a nyugatiaknál gyengébb lábakon álló magyar kisvállalkozások helyzetével, a magyarok általában rossz általános egészségi állapotával, a budapesti idegenforgalom effektív megszűnésével.

Vicces azonban, ahogyan a kormánykritikus médiumok (amelyek egyébként annyira lusták voltak, hogy fogták a Népszava tökéletesen elfogult ismertetését, és gyakorlatilag be copy-paste-elték azt a saját cikkükbe) egyszerűen elhallgatták, vagy csak úgy kutyafuttában említették, jól elrejtve az ismertetések legvégén, a felmérés egyébként legérdekesebb és a jövő évi választások szempontjából egyébként legrelevánsabb megállapításait, hogy tudniillik a válaszadók elsősorban nem a kormányt hibáztatják mindezért, és hogy a kormány járványügyi korlátozásait összességében jónak tartják.

ke_pernyo_foto_2021-09-14_13_35_09.png

A liberális intézet által megkérdezett magyarok nem kevesebb, mint 71% -a szerint a koronavírussal kapcsolatos korlátozások „alapvetően megfelelőek”. Ez a magas szintű elégedettség a kormány teljesítményével különösen kiemelkedő, ha összehasonlítjuk az Ausztriában mért 52 vagy a Lengyelországban mért 39 százalékkal.

Sőt, a magyarok azok, akik nyilvánvalóan a legszabadabbnak érzik magukat Európában a járványügyi korlátozások dacára. Az ECFR megállapításai szerint a magyar válaszadók 88% -a, ez amúgy a legmagasabb arány az EU -ban, azt állította, hogy a korlátozások ellenére szabadnak vagy részben szabadnak érzi magát. Ezenkívül a magyar válaszadók a második legkisebb változásról számoltak be Spanyolország után a szubjektív szabadságérzetükkel kapcsolatban a két évvel ezelőtti, a világjárvány előtti időszakhoz képest: 2019-ben 69% mondta azt, hogy „szabadnak érzi magát a mindennapi életében” (hasonlítsuk ezt össze Németországgal, ahol 68% mondta ezt akkor), míg ezúttal 41% mondta ugyanezt (szemben Németországgal, ahol mindössze 11% érzi magát most szabadnak.)

Nos, ezek olyan megállapításai a felmérésnek, amelyek nincsenek ínyére a baloldali lapoknak. És mivel nem tetszenek nekik, elhallgatják, és cikkeiket hangzatos, és totálisan félrevezető főcímek alatt tálalják. Ha nem lenne annyira szánalmas az Orbán- és Fideszfób erőlködés, még mulathatnánk is rajta. Csak néhány példa a szalagcímekből, amelyek a függetlenség és objektivitás nagyobb dicsőségére válnak: Járványügyi elégtelennel indítja az iskolaévet Magyarország  (egyébként nem értem, hogy jön ide az iskolaév – illetve dehogynem, hergeljük a szülőket is!); Orbánék miatt mindenben a sor végén kullogunk Európában (nem érdekes, hogy amúgy pont az derül ki a felmérésből, nem Orbán hibáztatja a nehézségekért a többség…)

Mindenesetre, ahogyan azt az MCC médiaiskolájának vezetője, egyébként korábban a legnagyobb német lapok tudósítója, Boris Kálnoky is kiemelte a Twitteren, a felmérés valójában nagyon is jó hír a kormányoldalnak. Az ellenzék és sajtójának folyamatos, sunyi vakcina- és kormányellenes propagandahadjárata ellenére a magyarok többsége bízik a kormányban. A választók bizalmának megszerzése és megtartása minden ügyet tekintve életbevágó, de különösen az egy világjárvány közepén.  Az ECFR tanulmánya alapján is úgy tűnik, az Orbán-kormány jól áll ezen a fronton.  És ez persze rossz hír az ellenzéknek.

süti beállítások módosítása