Reaktor

Frankfurt, az "európai NYC" - utazzunk vagy sem?

img_2719.jpg

Utazós sorozatom mai állomása Frankfurt, amit idén többször is volt szerencsém meglátogatni. Németország városai közül főleg Berlinről és Münchenről hallunk legtöbbet, de Frankfurt is megérdemel egy helyet a dobogón. Nem egy tipikus turista célpont, viszont európai viszonylatban egyedülálló városkép jellemzi. Szeretném bemutatni, mit érdemes megnézni, és mit lehet kihagyni Németország egyik legpezsgőbb városában, és így megválaszolni a kérdést: Megéri-e Frankfurtot választani egy hétvégi kiruccanás erejéig? 

Frankfurt talán a bank- és a pénzügyi szektorban dolgozóknak lehet a legismerősebb, hiszen mára ez a város vált Európa legfontosabb pénzügyi, és kereskedelmi központjává. Itt található Németország legnagyobb repülőtere, legnagyobb tőzsdéje, és itt székel az Európai Központi Bank is. Bár ezek szerintem nagyon érdekes tények, az átlagos utazó nem ezek miatt látogat el ide. 

Frankfurt és Budapest hangulata, látványa nem is lehetne különbözőbb. Tökéletes hely, ha valaki szeretne egy teljesen modern városba látogatni. A klasszikus épületek nagy része nem élte túl a háborút, ezért a nálunk megszokott építészeti stílusból keveset látunk. Helyette felhőkarcolók, hatalmas üvegtornyok jellemzik, amik között  az ember úgy érezheti New York City-ben sétál.

img_6490.jpg

Bár érzetre kicsi, Frankfurt mégis egy nagyváros. Érdekes, hogy Budapest, a maga kb 1,7 millió lakosával sokkal nagyobbnak tűnik, mint a 2,5 millió főt számláló Frankfurt. A várost átszelő folyó az mindkét helyen jelen van, de ezen kívül nem sok hasonlóságot tudnék felmutatni. Lássuk, mit is érdemes megnézni itt.

Az Óváros (Römer/Römerberg) egy nagyon különleges hely, ami egy kis szeletet mutat be a második világháború előtti időszakból. A középkori Frankfurtot jellemző favázas házakból csak egy maradt meg, ami ma városházaként funkcionál. Az egész térnek varázslatos hangulata van, olyan mintha egy Andersen mesébe csöppentünk volna. Muskátlis házikók, éttermek, és kis butikok csalogatják ide az embereket, és a tradicionális német konyha ami ott is tartja. 

img_2733.jpg

Mindenképp érdemes kipróbálni a Frankfurter Schnitzelt, amihez egy különleges zöld szószt is adnak ( un. grüne soße). Érdekesség, hogy bár a schnitzel Németországban mindenhol nagyon népszerű, mindenhol máshogy készítik ezt a különleges szószt. A frankfurti verzió az egyik leghíresebb, és legfinomabb, így mindenképp érdemes kipróbálni ha arra járunk. 

Már említettem, hogy több felhőkarcoló és torony is található itt, ezekbe akár mi is ellátogathatunk. Bár a legtöbb lakó- vagy irodaház, egy-egy épület legfelső szintje kávézót, vagy akár éttermet is rejthet. Frankfurt nagyon gazdag város, így mindenképp számolni kell a magasabb árakkal: egy-egy ilyen étkezés kilátással akár 30-40 ezer forintba is kerülhet. Az egyik legnépszerűbb ilyen étterem a Maintower Restaurant, ami az 53. emeleten található az egyik központi felhőkarcoló épületében. 

Ha nem szeretnénk egy negyed lakbér árát egy étkezésre költeni, de a kilátást sem szívesen hagynánk ki, jó alternatíva a Main Tower kilátó. Ez ugyanabban az épületben található mint az étterem, de mindössze 9 euró a belépő. A lifttel feljuthatunk a torony tetején kialakított teraszra, ahonnan hihetetlen kilátás tárul a városra. 

A nevezetességek között van még Goethe születési helye, és az ennek emlékére kialakított kiállítás. Múzeumokból nincs hiány, a folyó déli partján sorban egymás mellett több mint 10 kisebb múzeum áll, ahol az ókori kiállításoktól kezdve a kortárs művészetig minden megtalálható. Ha valaki él hal a múzeumokért, akkor csak ez a partszakasz akár két három napos elfoglaltság is lehet. 

Bár a várost a modern stílus jellemzi, gyönyörű régi épületekből sincs hiány: ha itt járunk, ne hagyjuk ki az Operát, a Frankfurt Katedrálist, és a St. Paul templomot. Maga a városközpont elég kicsinek mondható, gyalog nagyon könnyen bejárható, tömegközlekedésre szinte nincs is szükség. A központban található a Goethestraße, ahol az összes luxusmárkát megtaláljuk, de a közeli utcákon szinte minden ismert bolttal találkozhatunk. 

img_6497.jpg

Frankfurt híres pezsgő éjszakai életéről. Bár a tipikus klubok és kocsmák nem térnek el sokban a hazaiaktól, az EDM és techno választék kifejezetten erős. Ha szeretnénk egy különleges helyen és környezetben bulizni, de nem ismerjük a várost, ajánlom a Pulze applikáció letöltését, ahol rákereshetünk az összes eseményre, és kiválaszthatjuk a nekünk legmegfelelőbbet. Nekem nagyon sokat segített elnavigálni a frankfurti éjszakai életben. 

img_6520.jpg

Tény, hogy Frankfurt nem a legtipikusabb turista célpont, de talán pont ezért válhat egy különösen szerethető utazási céllá. Egy három napos hétvége bőven elég, hogy sétáljunk egy nagyot a városban, esetleg megnézzük a fent említett nevezetességeket. Németország egyik legérdekesebb városáról van szó, és ez jó alkalom lehet, hogy a rég nem használt, gimiben tanult német nyelvet is elővegyük a "szekrényből". Kalandban nem lesz hiány, az biztos!

 

süti beállítások módosítása