Reaktor

Robert Fico kifakadt a szlovák jogállamiságot vizsgáló bizottságra

Dióhéjban: Szlovákiát is érték bőségesen bírálatok a tavalyi kormányváltás előtt. A héten egy Sophie in 't Veld vezette EUs küldöttség utazott az országba, hogy felmérje a jogállamiság állapotát a Pellegrini-Fico korszakot követően, tárgyalva a jelenlegi kormánykoalíció politikusaival, civilekkel és médiaszereplőkkel. 

Civil Liberties Committee MEPs will travel to Slovakia and Bulgaria to assess respect for the rule of law there, as part of their ongoing monitoring of the situation across the EU

The delegation will include the following MEPs:

Sophie IN ‘T VELD (Renew, NL – delegation Chair)
Elena YONCHEVA (S&D, BG)
Clare DALY (The Left, IE)
Vladimír BILČÍK (EPP, SK)
Annalisa TARDINO (ID, IT)
Patryk JAKI (ECR, PL)
Sergey LAGODINSKY (Greens/EFA, DE)

A küldöttség pozitívan értékelte az új rezsim által vezetett országot (nahát), ezt a gyors konklúziót pedig úgy vonták le, hogy az alapos vizsgálat részeként az ellenzékbe került, az EP baloldala által élesen kritizált korábbi kormányzó erőt teljesen figyelmen kívül hagyták. Ennek ürügyén Pellegrini már tiltakozott, és ezt követte Robert Fico tegnapi, indulatos Facebook-bejegyzése:

Meg vagyok áldva ezekkel az EP-ből érkező holland dámákkal. Először még az egyikük azt mondja nekem, miután miniszterelnökként tájékoztatom a parlamentet a munkatörvénykönyv változásairól és a minimálbér emeléséről, hogy csak akkor hiszi el a baloldaliságom, ha Pozsonyban a homoszexuálisok és transzszexuálisok menetét vezetem majd. De gustibus non est disputandum. Ízlésről nem vitatkozunk, de a cigány transzszexuálisok ügyében nálunk a szakértő primus inter pares Boris Kollár (házelnök, tizenegy gyerek, tíz feleség - a szerk.).

A másik holland dámát miniszterelnökként kedvesen és illedelmesen fogadtam a Kuciak-gyilkosság után. Ezt úgy jutalmazta, hogy röviddel ezután kijelentette, fel kell hagynom a politikával. Mintha valamilyen uniós képviselő Szlovákiából felkeresné Hollandiát és a miniszterelnök lemondását követelné. EZEK AZ EMBEREK NEM TUDJÁK, MIRŐL BESZÉLNEK (caps lock included - a szerk.).

Most megint itt van egy Szlovákiában és az országról okoskodik, bár nem is sejti, mi történik. Állítólag előrelépést lát. Igen, már kitalált büntetőeljárások alapján zárnak be embereket, mások rejtélyesen meghalnak a börtönben. Ez valóban nem történt meg a miniszterelnökségem alatt, úgyhogy hívjuk ezt "előrelépésnek".

Ezt a dámát Szlovákiában minden érdekelte, csak nem a lényeg. Nevetséges, mivel fenyegetőznek ezek az emberek az EP-ből, láthatóan unatkoznak és problémákat keresnek. Azt ajánlom neki, menjen haza, szívjon el egy jointot és otthon keresse a problémákat, ne itt mérgezze a levegőt!

Fordítás: felvidek

h_53958411-1160x913.jpg

kor1.gif

süti beállítások módosítása