Reaktor

Az iskolai zaklatásról

ke_pernyo_foto_2021-09-27_10_59_24.png

Szerintem sokan hallottak már a vajai fiú esetéről. Egy kirekesztett fiúról van szó, akit utolért az iskolai zaklatás. Bevallom, ebben sokan szenvednek, minden osztályban legalább van egy ilyen szerencsétlen gyerek, akit vagy valaki, vagy az osztály kemény magja ki tud pécézni magának. A legtöbben túlélik az iskolát, majd utána csak egy elfelejtendő rossz emlékként él tovább a sötét múlt az iskolából. Sajnos ebben az esetben nem ez történt. A vajai fiú felett győztek a démonai, és nem bírta kivárni az iskola végét. Egyedül a Covid nyújtott számára megkönnyebbülést, amikor bezárták az iskolákat, így neki nem kellett találkoznia a zaklatóival.

Nem bántok másokat te se tegyed

Nagyon sokan kitesznek képet erre reagálva, melyen a kezükre írják, hogy "nem bántok másokat, te se tegyed!". Ez egy nagyon szép gesztus, de semmit nem old meg, a zaklató gyerekeket ez nem fogja meghatni.

A vajai fiú édesanyja úgy fogalmazott, hogy:

Az iratait eldobta, a telefonját pedig 40 méterre tőle találták meg. Elgondolkoztam, hogy előbb kellett volna az iskola felé lépéseket tennem, de pont ő könyörgött: ne tegyem meg, mert akkor még inkább bántani fogják. Minden szülőnek csak azt tanácsolhatom, ha bajt észlel, ne féljen cselekedni, azonnal lepni kell. Nehogy késő legyen, mint nálunk

illetve

Ja, meg még egy tervem van. A gyerekek szemébe szeretnék nézni, akik ezt tették Gabival. Megkérdezném tőlük, hogy most jó nekik? Ki lesz a következő?

 

Mi készteti az ilyen gyerekeket arra, hogy másokat bántsanak? A hiedelmekkel ellentétben nem is az oldja meg, ha megbüntetjük a gyereket.

Ahhoz, hogy kezelni tudjuk a problémát, meg kell értenünk, hogy miben is gyökerezik az iskolai abúzus. Nem biztos, hogy azzal, hogy megbüntetjük a bántalmazó gyereket, akkor a büntetéstől félve felhagy a zaklatástól, mint ahogy az sem biztos, hogy az a gyerek bántalmaz másokat, akit otthon a szülei bántalmaznak. Viszont felmerül a kérdés, hogy mit tehet az a szülő, akinek a gyerekét bántalmazzák. És mit tehet az a szülő, akinek a gyereke mást bántalmaz.

Még nyáron volt szerencsém podcastet készíteni a témáról egy szakértővel, aki nagyon sok tévhitet eloszlatott, és felhívja a figyelmet arra, hogy mi, mint külső szemlélődő tudnánk a legtöbbet tenni, hogy megállítsuk az iskolai zaklatást, az ún. bullyingot. A podcast alább elérhető.

süti beállítások módosítása