Reaktor

Ezeket a nyelveket akarják tanulni a különböző kontinenseken

uzysv4nuqeyq64azfvin_15130980706_64134efc6e_o.jpg

Nyelvet tanulni már a járvány előtt is népszerű volt. A rendhagyó helyzet – és a szörnyű bezárkózás – azonban új lendületet adott sokak számára, nem is csoda, hogy a méltán híres Duolingo felhasználóinak száma 300 százalékkal nőtt például 2020 márciusában. A Duolingón túl egyre többen kezdtek el különböző külföldi médiaszolgáltatók által sugárzott filmeket nézni idegen nyelven, ahogy persze a Google keresések száma is megnőtt a nyelvtanulás iránt. De pontosabban milyen nyelvek iránt?

A Wordtips nemrég arról jelentett meg egy összefoglalót, hogy a különböző országok Google felhasználói mely nyelvek iránt érdeklődtek a leginkább kereséseik során az elmúlt időszakban. Persze a kutatás rendelkezik bizonyos limitációkkal (már csak abból is kiindulva, hogy bizonyos országokban nem elérhető / népszerű a keresőrendszer), ám mégis érdekes képet mutat a főbb preferenciákat illetően.

Valószínűleg nem nagy meglepetésként szolgál, de a keresések alapján a legtöbben angolul kívánnak tanulni, az angol ugyanis 98 országban volt elsődleges választás.

Az angol közvetítőnyelvként már most is legtöbbek által beszélt nyelv a világon – több mint 1.1 milliárdan, a világ lakosságának hozzávetőlegesen 15 százaléka sajátította el –, a közeljövőben pedig szinte biztosan nem változik elsődleges szerepe. Vannak ám meglepő preferenciák, így nézzük is kontinensekre bontva a főbb érdekességeket!

Európa

Ahogy a többi kontinensen, úgy Európában is az angolt övezi a legnagyobb érdeklődés. Az angol 34 országban (többek között Magyarországon) a legnépszerűbb, ám kivételek itt is vannak.

A német iránti érdeklődés erőteljesebb az angolnál például Dániában (Németország szomszédja) és Szlovéniában (Ausztria szomszédja), miközben a britek (nyilván nem a saját anyanyelvük iránt érdeklődve) a spanyol felé orientálódnak.

Az örmények az orosz nyelvet tanulják leginkább, míg Ukrajnában az ukrán a legnépszerűbb: ennek fő oka az lehet, hogy az ország bizonyos régióiban az oroszt beszélik – a lakosság hozzávetőlegesen 30 százalékának orosz az anyanyelve –, a közelmúlt feszültségei, illetve az egyre nagyobb vitákat gerjesztő nyelvkérdés miatt pedig sokan szeretnék az ukránt is tökéletesíteni.

Észak- és Közép-Amerika

Az Egyesült Államok lakóinak választása egyből izgalmas eredményt hoz, ugyanis körükben a japán a legnépszerűbb. A japán kulturális és gazdasági hatás már jó néhány évtizede jelen van az országban, az amerikaiak körében pedig Japán népszerű desztináció is – a Japánban élő külföldiek között az amerikaiak a hatodik legnagyobb közösség.

Az amerikaiak érdeklődése Ázsia iránt egyre nagyobb, Japán pedig sok szempontból megfelelő választásnak tűnik: kulturális értékén túl anyagilag is racionális, biztonsági szempontból pedig alapvetően szintén kiváló helyszín.

Bár a cikk végén röviden lesz róla szó, ám az Egyesült Államok kapcsán már most érdemes megemlíteni, hogy a japán nyelv után a második legnépszerűbb a koreai. Végülis napjainkban hasonló lehetőségeket kínál a két ország, nem igaz?

Az Egyesült Államokhoz hasonlóan Kanadában is a japán a legnépszerűbb nyelv, míg Mexikóban – érthető okok miatt – az angol. Furcsának tűnhet, hogy a régióban miért több országban a spanyol dominál az angol helyett (a spanyol 9, az angol csak 6 országban az első): a magyarázat az lehet, hogy számos országban az őslakosok nyelvei még mindig relevánsak, Guatemalában például 23 maja indián nyelvet beszélnek, az országok lakosai pedig még nem sajátították el megfelelően a spanyolt sem.

Dél-Amerika

A fejlett kelet-ázsiai államok populáris kultúrájának hatása észlelhető Dél-Amerikában is. Különösen igaz ez Peruban és Chilében, ahol a legtöbben koreait tanulnak. Mindkét országot egyszerűen meghódította a K-Pop, számos zenekarnak pedig hatalmas rajongótábora van a területen

Említésre méltó lehet Argentína esete, ahol a legtöbben olaszt tanulnak: becslések szerint az argentin lakosság hozzávetőlegesen 60 százalékának vannak olasz felmenői, így végül is nem is annyira meglepő a jelenség.

Közel-Kelet és Közép-Ázsia

A régiót az angol-arab kettős dominálja, aminek érdekessége, hogy az összes olyan országban is arab a hivatalos nyelv, ahol az arabot akarják a legtöbben tanulni. Két fontos szempontot figyelembe kell venni azonban: egyrészt a tehetősebb arab országokban rengeteg külföldi munkás dolgozik – például Katarban vagy az Egyesült Arab Emirátusokban –, másrészt a nagyon diverz kulturális közegben a helyi lakosok egy része is az arab egy bizonyos variációját beszéli, így ők okkal törekedhetnek fejleszteni (vagy átalakítani) nyelvtudásukat. A Közel-Kelettel szemben Közép-Ázsiában kivétel nélkül az angol a legnépszerűbb.

Kelet-Ázsia és Óceánia

Az Egyesült Államokhoz és Kanadához hasonlóan Ausztráliában és Új-Zélandon is a japán a legnépszerűbb választás, ám a történelmi ellentétek ellenére például a dél-koreaiak is a japánt tanulják leginkább. A térség országainak többségében az angol a domináns – a magától értetődőnek nevezhető Indián és Pakisztán túl például Thaiföldön vagy Malajziában –, ám több dél-ázsiai államban a koreai: ilyen a Fülöp-szigetek is, ahonnan alapvetően sok bevándorló jut el Dél-Koreába. Kiemelendő

Fidzsi esete is, a szigeten ugyanis a Hindi a legnépszerűbb. Ennek megértéshez vissza kell tekinteni a brit gyarmati időszakra, hisz ebben az időszakban érkeztek rengetegen Indiából cukornád ültetvényeken dolgozni. Fidzsiben a lakosság 38 százaléka most is indiai felmenőkkel rendelkezik.

Afrika

Bár az angol Afrika esetében is elsődleges szereppel bír, a többi kontinenshez viszonyítva (megint csak nem meglepően) itt akarják a legtöbben a franciát tanulni – például a volt gyarmat Algériában, illetve a korábbi protektorátus Marokkóban is.

Újra felmerülnek elsőre furcsának tűnő jelenségek, például az, hogy Egyiptomban a legtöbben az arabot tanulnák: mindez annak tudható be, hogy az egyiptomiak a modern standard arab nyelvtől eltérő dialektust használnak, így szeretnék jobban elsajátítani a nyelv formális változatát.

De kik akarnak leginkább tanulni?

A keresések alapján azt is mérték a kutatás végzői, hogy mely országban akarnak a leginkább nyelvet tanulni – és erre összesen hányan keresnek rá. Íme a top 10-es lista:

Ország

Tanulni kívánt nyelv

Éves keresés 1000 felhasználóra viszonyítva

Indonézia

Angol

53.08

Thaiföld

Angol

44.28

Japán

Angol

26.88

Ukrajna

Ukrán

25.94

Azerbajdzsán

Angol

24.7

Kirgizisztán

Angol

21.72

Algéria

Francia

16.76

Örményország

Orosz

16.66

Bosznia

Angol

15.26

Oroszország

Angol

14.59

(…) 50. Magyarország

Angol

3.97

És mi a második választás?

Végezetül pedig itt a kutatást készítők térképe arról, hogy mely nyelv a második legnépszerűbb egy adott ország esetében. Érdemes böngészni, hisz vannak váratlan eredmények (kissé ilyen Magyarországé is).

nyelvek_terkep.png

mini2.gif

A térkép forrása a Wordtips oldala. A teljes kutatás ide kattintva elérhető. 

süti beállítások módosítása