Reaktor

Santorini - csodahely vagy túlárazott turistacsalogató?

img_0325.jpg

Utazós sorozatom következő állomása, a párok és social media influencerek mekkája: Santorini. Ki ne hallott volna már az apró Görögországhoz tartozó szigetről, ahol kis fehér házikók, kék kupolás templomok, és a világ egyik legszebb naplementéje várja az utazókat? Nekem is régi vágyam volt, hogy ellátogassak erre a csodahelyre, ami idén szeptemberben sikerült is. Most egy kis útinapló következik Santoriniből, válasszal a nagy kérdésre: tényleg jogos a felhajtás?

Elsőként szeretném leszögezni: Santorini nem az a hely, ahol az ember egy igazán szűkös költségvetésből tud gazdálkodni. Lehet spórolni sok mindenen, de az árak elég borsosak itt, és hamar összeadódnak az apró költések. Nekünk Budapestről még viszonylag kényelmes, hiszen a WizzAir egész gyakran repül közvetlen járattal főszezonban, és ha időben foglalunk, akkor valóban olcsón ki tudjuk hozni az utazást. Láttam már jegyet 6, de 80 ezer forintért is, szóval mondhatni lutri az egész. Hozzá kell tenni azonban, hogy a napok és az indulási időpontok nem a legideálisabbak, ezért mindenképp rugalmasnak kell lenni. 

img_0397.jpg

Santorininél nagyon igaz, hogy amit az Instagramon látsz, az a sziget kb 20%-a. A két legnépszerűbb város - Fíra, és Oia - valóban csodaszép, és szinte minden sarkon valami gyönyörűbe botlik az ember, A sziget nagyrésze azonban lakatlan és kopár. Eső szinte sosem esik, ezért a növényzet is csak száraz bozótokból és egy-egy elvétett kóróból áll. Ezekről nem találni annyi képet a neten: okkal. Kivételt teszek most tehát, a sok csodás kép közé kerüljön egy fotó a sziget "népszerűtlen" oldaláról:

img_9773_1.jpg

Általános szabály tehát Santorininél: a szép része nagyon szép, a másik oldalt meg inkább hagyjuk. :)

A szállás helyzet is ez alapján osztható két csoportra. Vannak az olcsóbb helyek, ahol a sziget egy kevésbé népszerű részén száll meg az utazó, cserébe minden reggel és este fél órát buszozik a városokba, majd vissza. Ezekre a buszokra olykor sokat kell várni, és a tömeg valamint a hőség garantált. Ki lehet fogni a sziget ezen részein igazán szép szobákat szuper áron, így ha nem szeretnénk több havi fizetést egy nyaralásra elkölteni, akkor sem kell kétségbe esni.

A második csoportba a legszebb helyeken található szállások tartoznak, ahol az ember a naplementére ébred, és kb. 5 perc sétára vannak a butikokkal és éttermekkel övezett sétálóutcák. Itt már azért bőven 50-60 ezer / éjszaka az induló ár, és akkor még az étkezésről nem beszéltünk. A határ a csillagos ég: vannak privát medencés, jacuzzis szobák saját terasszal, és olyan reggelivel ami majd megszólal. 

img_0356.jpg

Na de mit kapunk ha úgy döntünk mégis belevágunk az utazásba? Az időjárás májustól szeptemberig szinte tökéletes, eső egyáltalán nincs, maximum a szél miatt érdemes pakolni egy dzsekit a hűvösebb estékre. Ha az időjárás jelentés 25 fokot ír, az a napon legalább 35-nek érződik, és pont ezért érdemes az 50+ faktoros naptejjel szoros barátságot kötni. 

Az emberek hihetetlenül kedvesek, a görög vendégszeretet mindenhol érződik, és át is ragad az emberre ez a felszabadultság. Itt a szabályok elég "lazák", az emberek a bárokban is dohányoznak, és nem igazán tartják be a közlekedési szabályokat. A STOP táblát például csak jótanácsként fogja fel a többség, így ha autót bérlünk, vagy quaddal járnánk be a szigetet, nagyon figyeljünk. Az utcán szembejövő csacsik mindennapinak számítanak, és az éttermekben ha kedves vagy a pincérekkel, akkor szinte biztosan kapsz egy ajándék pohár Masztikát. (A masztika, eredetileg a híoszi pisztáciafa gyantájával ízesített alkoholos ital.)

img_9973.jpg

A hatalmas tengerjárók kedvelt állomása Santorini, így - főleg a hétvégi napokon - megtelik minden turistákkal. Ezért érdemesebb a májust vagy a szeptembert választani, hiszen a főszezonban az elviselhetetlen meleg mellett a tömeggel is számolni kell. Nekünk egyáltalán nem volt zavaró az a pár tucat turista akik a hajókról érkeztek, jó hangulat volt az utcákon, és abszolút élvezhető volt az ottlét. 

Az éttermek kínálata lenyűgöző, az eredeti görök ételektől kezdve a sushi-ig mindent megtalál az ember. A naplementét okkal nevezik a világ egyik legkülönlegesebb élményének, hiszen itt minden este mesébe illő. A végtelen tenger, és az ezer színben pompázó napnyugta a legcsodálatosabb kép amit valaha láttam. Nem véletlenül népszerű helyszín Santorini a nászutasok körében: romantikus helyszínekből nincs hiány.

img_0419.jpg

Tudják az itteniek, hogy mivel lehet idecsalni a turistákat. Az utcazenészek görög zenét játszanak, és a szabadtéri mozik is a Mamma Mia c. filmet vetítik szinte minden este. A sétálóutcák tele vannak virágokkal, és a vendéglősök az üvegkorlátos teraszokra invitálják az elhaladókat, hogy egy különleges koktél kíséretében élvezzék a naplementét. Kicsit talán sok, kicsit "nyálas" lehet sokaknak, de meg kell hagyni: bűbájos. Olyan érzése van az embernek, mintha egy teljesen másik világba csöppent volna. Még az idő is egy kicsit máshogy telik itt. Mintha a napok sokkal hosszabbak lennének.

Rengeteg múzeum, templom, kiállítás van azok számára akiket érdekel az ottani kultúra és történelem, de a kalandvágyóknak lovaglás, jetski túra, vagy akár helikopteres körutazás is foglalható. A vörös, és a fekete homokos strandok nagyon különlegesek, de szinte minden szállás rendelkezik közös használatú medencével a hőség miatt. Nagyobb boltok csak a városok külső részein találhatóak, de az utcák roskadoznak a legkülönfélébb termékektől. Ruhák, ékszerek (rengeteg ékszer!), cipők, táskák, krémek, italok, szuvenírek... a lista rendkívül hosszú. 

img_9979.jpg

Összességében úgy gondolom a "túlárazott turistacsalogató" elnevezés nem téves, de ez nem feltétlenül baj. Bár való igaz: a sziget csupán töredéke ami megéri az utazást, de az tényleg megéri. Nem való mindenkinek ez a hely, hiszen pár nap alatt be lehet járni az egészet, és hamar elfogynak az újdonság varázsával ható dolgok. Azoknak, akik az aktívabb, pörgősebb kirándulásokat szeretik, valószínűleg túl lassú lesz az élet Santoriniben, így nekik egy hétvégi kiruccanás lehet a legideálisabb. Akik viszont pihenni szeretnének, és egy teljesen új, nyugodtabb életstílust megismerni, azoknak nagyon ajánlom.

mini2.gif

+Tipp: Október, November már utószezonnak számít, így a szállások sokkal olcsóbbak, de az idő még mindig a nyarat idézi. Ha a jövő évre keresünk helyszínt egy kiruccanásra, akkor a májusi előszezont is érdemes lehet megfontolni ugyanezen okok miatt. 

süti beállítások módosítása