Reaktor

Dobogós a magyar lakásépítési kedv növekedése az EU-ban

thinkstockphotos-622800884-1024x576.jpeg

Magyarország kiemelkedő helyen szerepel az európai uniós országok között, a lakásépítési kedv növekedésének köszönhetően. Az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint, a tavalyi év azonos időszakát figyelembe véve, 2021 második negyedévében 68,3 százalékkal bővült a Magyarországon kiadott építési engedélyek száma.

Az Eurostat statisztikáit alapul vevő kutatás szerint, Magyarország bronzérmes lett az EU-ban lakásépítési kedv tekintetében. Minket csak Görögország és Franciaország tudott megelőzni - 100 és 77 százalékos növekedéssel. A növekedést elsősorban a kedvezményes, öt százalékos áfakulcs visszavezetésének tudják be a szakértők. 

grafikon_1.png

A növekedés tovább fokozódhat, hiszen a kibővített állami támogatások mellett, a nemrég elindult “zöld hitel” is nagy segítséget jelenthet az ingatlan vásárlásban. Ezek a kedvezmények nem csak az újépítésű, de a használt lakások piacán is élénküléshez vezethetnek. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője így fogalmazott: 

 

“A magyar piac jó eredményére számítani lehetett. Az építkezési kedvnek a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa idei visszavezetése és az állami támogatások kibővítése adott új lendületet. Az októbertől elindult zöld otthon program, amelynek keretében kedvezményes lakáshitelt kaphatnak az energiatakarékos lakóingatlant építők vagy vásárlók, további keresletnövekedést eredményezhet.”

 

Bár Magyarország dobogós lett a lakásépítési kedv tekintetében, utánunk már egész sűrű a mezőny. Bulgáriában 68 százalékos, Spanyolországban pedig 66,6 százalékos növekedést mértek ugyanebben a negyedévben. A lista legvégén Ausztria, Németország, Luxemburg és Lettország áll, ugyanis ezekben az országokban 1,4-15,9 százalékkal csökkent éves szinten a kiadott lakásépítési engedélyek száma.

Az ingatlan.com szerint a lakásépítési kedv felfutásával összhangban vannak a kínálati adatok: október elején az egy évvel korábbihoz országosan 49 százalékkal több új lakóingatlant kínáltak eladásra.

Forrás: https://ingatlan.com/

süti beállítások módosítása