Reaktor

Bizarr, de kellemes! Az ASMR jelenség

Az utóbbi időben a Youtube érdekes videókat dob fel nekem. Gondolom már te is találkoztál olyan felvételekkel, amelyeken egyszerűen csak suttognak, vagy dolgokat tapogatnak jól hallhatóan!

Első találkozásom az ASMR-ral

Régebben kerestem masszázstechnikákat, hogy azzal kedveskedjek a páromnak, ezért Youtube-on is rákerestem olyan tartalmakra, amelyek különböző masszázsfogásokat mutatnak be. Egy-két hagyományos anyag után viszont a Youtube algoritmusa érdekes videókat ajánlott nekem. Az egyikben azt vettem észre, hogy egyáltalán nem beszélnek, még csak nem is masszíroztak. Helyette mindenféle tárgyakat - például ecseteket - tapogattak, illetve azokkal hangokat adtak ki. 

Őszintén szólva nem tudtam mire vélni a látottakat. Inkább csak legyintettem, úgy voltam vele, hogy ez biztos csak valami számomra ismeretlen távol-keleti masszázsfajta. Elvégre vannak furcsa masszázsfajták, mint például az úgynevezett tok sen masszázs (érdekes, hogy vannak ASMR-os tok sen masszázs videók) ahol a masszőr egy kalapáccsal éket ütöget a páciensen. (ahogy a képen is látható)

tok-sen.jpg

A videó megnézése után az ehhez hasonló tartalmak elárasztották az ajánlott szekciót. Mindegyikben szerepelt a címben nagybetűvel az ASMR felirat. Aztán láttam, hogy ezzel a címmel nem csak masszázs videók vannak. Ami közös volt mindegyikben, az a furcsállás és a kellemes érzet amit kiváltott belőlem. A videók annyira különbözőek voltak, hogy inkább rákerestem mit is takar valójában az „AMSR” kifejezés. Rövid keresés után meg is találtam a választ! Na, de hol is kezdjem?

Autonomous Sensory Meridian Response

Mit is jelent az ASMR? Ez a rövidítése az angol „Autonomous Sensory Meridian Response” kifejezésnek, amit magyarul talán úgy lehetne lefordítani, hogy „önálló érzéki-idegi reakció”. Amikor rákerestem arra, hogy miért is jó ez, azt a magyarázatot kaptam, hogy ez tulajdonképpen az agynak a "masszírozása", vagy akár „agyi orgazmust” is okozhat. (persze nem szó szerint értve)

Mindez nincs tudományosan alátámasztva, vagyis csak sokak tapasztalásán alapszik. Az agymasszázs tulajdonképpen abból fakad, hogy ezek a lágy hangok egy kellemes, bizsergető érzést, ún. tingle-t váltanak ki az emberből. Sok gyerek "birizgál" dolgokat csak azért, mert tetszik nekik a monoton hangjuk, és tulajdonképpen az ASMR is erről szól.

Bár nekem tetszettek a videók, semmi ilyesmit nem éreztem, csak simán ellazított. Leginkább a haszna azzal írható le, hogy segít relaxálni, vagy akár el is aludni. A legjobb példa rá, a lecsapódó esőcseppek hangja az ablakon. Ez utóbbi sokakat elálmosít, úgyhogy ha videóra vesszük, akkor ezt is nevezhetjük ASMR-nak.

Ahány videó, annyiféle kategória

Azt is meg kell jegyezni, hogy valószínűleg nagyon nagy igény van ezekre a videókra, ugyanis nagyon népszerűek: sokszor több milliós nézettségük van. Sőt, vannak külön ASMR youtube csatornák!

Az ipar a piachoz igazodik, így itt is ezernyi kategória alakult ki, a teljesen vállalhatótól az egészen bizarrig. Vannak külön csámcsogó ASMR-ok, de ha ez még nem lenne elég, sok videós undorító dolgokat eszik ASMR videókban, például akár élő polipot!

disgusting_asmr_2.jpg

Azt gondolnánk, ha már az ellazításról szól a dolog, akkor minden videóban kellemes, lágy hangokat hallatnak. Ezért különös, hogy van olyan kategória, hogy "Aggressive ASMR". Ide tartozik például az intenzív kézdörzsölés, mikrofon pöcögtetés stb. 

Népszerűek továbbá a fejmasszázs videók... na de nem masszőröktől, hanem borbélyoktól! Vannak a török borbélyok akik arról híresek, hogy szakáll és hajvágás után még meg is masszírozzák a vendégeiket. Ilyenből sok van Indiából, Thaiföldről vagy Törökországból (nekem a kedvenc ilyen youtuberem Anil Çakmak).

anil_cakmak.jpg

Találkozhatunk szerepjátékokkal, például kozmetikus, bolti eladó, légiutas kísérő stb. Az ASMR videósok fantáziája kimeríthetetlen. Bár önmagában az ASMR műfaj az ellazulásról szól, kétségtelen, hogy egyes nő ASMR videósok a szexuális vágyak felfokozását használják a nézettség növelésére, és kb. pornó szintre süllyesztik le olykor az ASMR-t.

Tulajdonképpen az ASMR nincs körül határolva. Bármi lehet ASMR ami lágy, kellemes, így bármilyen szóra, ha mellé írod, hogy „ASMR”, ki fog adni valamit a kereső! A legnépszerűbbek talán a tapogatós és a suttogós videók. A témát legjobban JustVidman foglalta össze az egyik videójában.

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=YakbbXcS1SE

süti beállítások módosítása