Reaktor

Gripenek a Városliget felett

Az ASE (Association of Space Explorers) november elején üli 33. kongresszusát, melynek 2021-be Magyarország ad otthont. Az eredetileg 2020-ban  tervezett esemény kétségkívül legszebb és leglátványosabb elemének a Gripen kötelék ígérkezett.

Az ASE egy nonprofit szervezet, melynek tagjai olyan személyek, akik a FAI meghatározása szerint (Fédération Aéronautique Internationale) legalább egy Föld körüli pályát megtettek a Világűrben életükben. Az 1985-ben alakult szervezetben jelenleg 37 ország 400 űrhajósa fog össze, és fórumot biztosít az űrkutatással, az űrmérnöki munkával és űrkutatás környezettani vonatkozásaival kapcsolatos problémák megvitatásához. A most hazánkban folyó kongresszust évente rendezik meg. Érdekes tény, hogy európai szinten gyakorlott házigazdának számítunk, a második alkalommal megrendezett ülésnek is mi adtunk otthont. 

A nemzeközi szervezet választása nem volt ok nélküli. A 2020-as évre viszonylag sok űrkutatási eredmény felhalmozódott, melyet részben vagy egészben magyar tudósoknak tulajdonítunk. 2020-ban végezte be küldetését a BME kutatóinak munkája, a SMOG-1. Aki nem hiszi, járjon utána: mivel a Petőfi híd budai hídfőjénél lévő négyes-hatos villamos megállójánál lebontják a régi menza épületet, fel sem kell állnunk a a villamos ülésből, hogy integethessünk az 'E' épület tetején lévő műhold követő állomásnak (tegyük ezt a társadalmi megítélésünk érdekében inkább csak gondolatban). A Pille passzív sugárzásmérő a Tritel-lel együtt magyar fejlesztésként megfordult a Nemzetközi Űrállomáson is, és lassan lezárulnak az "első körök" a 2025-ös akcióhoz, amikor -Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos bejelentése szerint - magyar űrhajóst indítunk a Világűrbe.

Az egyhetes program nyitásaként Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok és első magyar űrhajós köszöntötte  a Szövetség meghívott tagjait. Őket követte Kotov, az ASE elnöke és Oroszország 100. űrhajósa, majd Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára. Az esemény nem csak Budapestet érinti, Kecskeméten, Debecenben, Miskolcon és Győrben is várják az érdeklődőket. Szerdától személyesen is találkozhatnak a felsorolt városokban az űrhajósokkal az oda látogatók.

A Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. Kongresszusa részeként, faültetéssel és emléktábla avatással egybekötött megemlékezést tartanak Budapesten. A rendezvény keretében tervezetten 14:15 óra és 14:30 óra között Gripen kötelék áthúzása miatt a Városliget és környékén megnövekedett hanghatásra kell számítani.

- írja a Magyar Honvédelmi Minisztérium közleményében.

Az akció apropója a megemlékezés, melynek keretei között a küldetés során elhunyt űrhajósoknak állítanak a Városliget fái között emléket. A Gripenek tényleg nagy hanggal és teljes pompában haladtak el felettünk, a gangos házak udvarain még hosszú másodpercekig búgott a hang, de még sokkal tovább megmaradt a lenyűgöző kép adta hatás. 

A hazai eredmények ünneplése nemzetközi szinten itt nem áll meg, a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszus 2024-es megrendezési jogért folyó versenyben hazánk második helyen végzett a nyertes Milánó mögött. A szervezet bíztatja a magyar tudósokat és szervezőket, hogy legközelebb is adják be a pályázatot, mert egyre jobb eséllyel indulunk a nemzetközi mezőnyben.

bfalu20210828060-e1635670715988-1024x576.jpg

 

süti beállítások módosítása