Reaktor

Lejtmenetben a panelárak, az új építésű lakások viszont szárnyalnak

Miért lesz valaki informatikusból ingatlanközvetítő? Miért csalóka a mai ingatlanpiac megítélése? Hitel vagy albérlet? Miben különbözik a home staging a lakberendezéstől? Podcast Tóth Róbert ingatlanközvetítővel és Szabó Ildikó Angéla lakberendezővel.

unnamed_5.jpg

Meghallgatható a YouTube csatornánkon,
És Apple Podcast-en is.

Róbert, téged kérdezlek elsőként. Hogy lettél ingatlanközvetítő? Hogyan kezdted a pályát?

Vállalkozóként informatikus voltam egy bankban, ahol kiszervezték az IT részleget egy külsős cégbe, és az alkalmazottakat átvették, de a vállalkozókat nem, így nem hosszabbították meg a szerződésemet. Ezzel egy időben a párom, Angéla el akarta adni a lakását, és venni akart egy másikat, befektetési céllal. Mind az eladói, mind a vevői oldalon katasztrofális volt az ügyfélélményünk. Mivel épp szabad voltam, elhatároztam, hogy ezt lehet jól is csinálni. Bár Angéla ellenezte, én mégis elfogadtam egy franchise megkeresését.

Miért ellenezte ezt a párod?

A szakma megítélése már akkor is a mélyponton volt. Nem akarta, hogy ennek az ingatlanos halmaznak legyek a résztvevője. Természetesen azóta változott a véleménye, hogy lehet ezt is odaadással, precizitással és ami a legfontosabb, sikeresen is művelni.

Miért ilyen rossz szerinted a szakma megítélése?

Lehet, hogy mert én is a részese vagyok? De a viccet félretéve,

a képzés rettentően alacsony színvonalát említeném az első helyen. Másodikként pedig a nagy hálózatok elavult értékesítési rendszerét.

Illetve, hogy ott a mennyiségi értékesítés a cél, és nem a minőségi. Mivel nekik nem kerülnek pénzbe a referensek, válogatás nélkül felvesznek mindenkit. A cél csupán egy, mindenkit bevinni a rendszerbe, bármi áron. Aztán a megbízás során találkoznak a semmilyen alappal nem rendelkező közvetítőkkel. Itt az alap alatt értsd, hogy semmilyen fotós, műszaki, informatikai vagy értékesítési tudást nem tudnak felmutatni a referensek.

Tehát ők egy célt tartanak szem előtt, behozni minél több ingatlant, mert azt oktatták nekik, hogy ez a siker alapja. A mindenáron behozott ingatlanok pedig mindent képviselnek, csak a szakmaiságot és a minőséget nem.

Szerintem ebbe ne menjünk bele, mert órákig tudnék beszélni erről.

Te is nagy hálózatnál kezdted?

Hát laikusként elhittem a mézesmadzag ígéreteket, így igen, én is nagy hálózatnál kezdtem. Mindenképpen jó volt, hogy betekintést nyertem a kulisszák mögé. Ezért is tudom, hogy miért devalválódott a szakma ennyire. Én speciel egy egyhetes alapképzés után be lettem dobva a mély vízbe, és semmilyen támogatást nem kaptam sem a cégtől, sem az irodavezetőmtől. Az ügyfélközponti múltam, az élet és néha a kollégák elejtett mondatai vittek előre. És ezzel párhuzamosan végeztem az OKJ-s képzést. Itt a „párhuzamoson” van a hangsúly. Gondoljátok el, úgy dolgozhattam közvetítőként, hogy még nem volt meg a végzettségem. Ezt például Hofi Géza egy apróhirdetésében úgy fogalmazta meg, hogy angolórát adok-veszek. Szóval a képzés színvonala és használhatósága a szakmában egyenlő volt a nullával. Mára már több mint 330 tranzakció van mögöttem és rettentően örülök, hogy kiléptem annak a hálózatnak a kötelékéből.

Most is nagy irodákban vagy egyedül dolgozol?

Tulajdonképpen egyik sem. Észre kellett venni, hogy ma már az eladók nem elégszenek meg azzal, hogy valaki lefotózza azt az ingatlant, amit épp hirdetnek és meghirdesse a jófogáson, mert lássuk be, erre bárki képes.

Ezért a fiammal, Andrissal létrehoztunk Egylet néven egy képzett ingatlanközvetítőkből álló közösséget, ahol olyan kollegákkal dolgozunk együtt, akik olyan hozzáadott értékekkel segítik az eladási folyamatot, melyeket bátran állíthatom, szinte senki nem használ az ingatlanos szakmában.

Vagy csak nagyon elenyésző számban.

Itt mire gondolsz?

Vegyünk példának egy frissen örökölt ingatlant, az elhunyt holmijával dugig megtöltve. Ez a legtöbb esetben óriási terhet jelent az örökösöknek. Mi kimegyünk, megtekintjük az ingatlant, felmérjük az árát, értékesítési stratégiát állítunk fel. Ebben eddig semmi extra nincs, a valamire való ingatlanosok mind így kezdik. 

Ha a tulajdonosok igénylik, mi segítünk a hagyatéki ügyintézésben, ahol az adóoptimalizálással akár százezreket spórolhatunk. Vagy akár kiürítjük a lakást, nagytakarítást rendelünk, lakberendező segítségével bebútorozzuk az ingatlant, feldíszítjük az otthont, ebben az esetben a legszebb állapotában készítjük el a médiatartalmat.

Vagy ezt inkább nevezzük marketinganyagnak, amely drónnal felvett videókból, HDR-fotókból, 3D ingatlansétából áll. Ehhez természetesen mért adatok alapján méretarányos alaprajz, és ha kell, akkor helyszínrajz is készül. Ez csak egy példa, de extra szolgáltatásaink között van a külső-belső fotorealisztikus látványterv, vagy akár videó. Ez például felújítandó ingatlanoknál nagyon sokat segít az eladásban. És ráadásul hab a tortán az, hogy jóval a nagy hálózatok jutalékszintje alatt dolgozunk, és az előbb említett tartalmakat mind tartalmazza a jutalékunk. Vagyis ez nem jelent többletköltséget az eladónak.

Gondolj bele, ha el akarod adni a kocsidat, akkor lemosod, kitakarítod, és értelemszerűen így hirdeted meg. Ugyanarra az analógiára épül az értékesítési rendszerünk, hisz egy harmóniát sugározó otthont hamarabb, vagy a lehető legmagasabb áron el lehet eladni, és itt azért milliókról van szó.

Ezt még laikusként is csak megerősíteni tudom. Láttam már olyan lakáshirdetéseket, ahol az ingatlanközvetítő úgy, ahogy volt, lefényképezte a lakást, kezdve a mosatlannal a konyhában egészen a fregolin száradó ruhákig.

Szerintem ebből egy külön galériát lehetne nyitni. És tulajdonképpen meg is kaptam részben a választ a kérdésedre, hogy miért tart ott a szakma megítélése, ahol tart. Az ingatlant egy képzett lakberendező tudja megfelelően felkészíteni az eladásra, de azt hiszem, erről inkább kérdezzük Angélát, hiszen ez az ő szakterülete.

Angéla, pontosan mi az a home staging? Mostanában nagyon sokat lehet róla hallani.

Ez egy olyan szolgáltatás, amit képzett lakberendezők nyújtanak. Itt hangsúlyoznám a képzett lakberendezőt, mert, hogy mostanában olvasni, hallani, hogy „home stager”. Nincsen ilyen, hogy home stager. Ez a lakberendezői szakmának egy üzletága, amit egyre többen kezdenek már itthon is alkalmazni. Tulajdonképpen az ingatlan eladását hivatott segíteni. Hazánkban viszonylag új eljárásnak számít, de például Amerikában ez már több évtizedes múltra tekint vissza.

Az a lényege, hogy míg a lakberendezői munka során általában a lakberendező a megbízója felé, annak az igényeit próbálja kielégíteni, az ő életstílusára kialakítva az ingatlant, a home staging során egy általános ízlésnek megfelelő belső enteriőrt próbálunk meg kialakítani.

Itt a rendelkezésre álló anyagokkal, különböző dekorációs kellékekkel, a színek és fények játékával kiemeljük az ingatlan értékes tulajdonságait, illetve levesszük a hangsúlyt azokról a zavaró tényezőkről, amik mondjuk az általános ízlésnek annyira nem felelnek meg. Gondolok itt például egy nagyon harsány falszínre, vagy össze nem illő bútorokra.

Miért van szükség erre pontosan?

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az embereknek a 80%-a nem képes elvonatkoztatni attól, mit lát. Hogyha bemegy egy szobába vagy bármilyen belső térbe, akkor el tudja dönteni, hogy tetszik-e neki, amit ott lát vagy nem tetszik. De nem tudja elképzelni másmilyennek, tehát hogyha például egy rendetlen, kuplerájos helyre megy be, akkor ő csak azt látja.

Nem tudja elképzelni, hogy hogyan nézne ki, ha szépen, harmonikusan lenne berendezve ez a szoba vagy akár az egész ingatlan. A másik, ami nagyon érdekes, az az üres szoba vagy lakás. Optikai csalódás, de egy üres szoba mindig sokkal kisebbnek tűnik, mint hogyha az optimálisan be van bútorozva.

Ezért is nagyon fontos, hogy ha üres ingatlanról beszélünk, akkor abban legyenek odavéve a lakberendező által használt bútorok. Így ennek a 80%-nak, aki nem tudná elképzelni, nekik hatalmas segítséget nyújt egy harmonikusan berendezett lakás.

Egyre többször látom, hogy valaki az ingatlan eladása előtt átépíti, felújítja azt. A felújítás költsége gondolom megtérül, de nem mindenkinek van erre pénze.

Igen, hangsúlyozom, hogy nem szabad összekeverni a home staginget a felújítással. Ugye amikor felújításról beszélünk, akkor megváltoztatjuk a falak színét, a burkolatokat, akár átépítünk helyiségeket, megváltoztatjuk a funkcióját, mondjuk a konyhából fürdőszoba lesz, és fordítva. A home staging az nem erről szól.

Home stagingnél nem festem át a falakat, nem változtatom meg a helyiségek funkcióját, hanem a helyszínen rendelkezésre álló bútorokat használom fel, szükség szerint akár kiegészítem a saját bútoraimmal, dekorációimmal.

És mindezzel hangulatot teremtek a lakásban.

Üres ingatlan berendezését is vállalod?

Igen, ha üres az ingatlan, akkor a bútorszállító, ingatlanköltöztető vállalkozó segítségét is igénybe veszem. Természetesen itt nem arra kell gondolni, hogy hatalmas gardróbszekrényt és szekrénysorokat hurcolunk be egy lakásba, és berendezzük úgy, hogy abba már csak egy bőrönddel kelljen beköltözködni, hanem a kisbútorokkal. Illetve azokkal a bútorokkal, amelyek elengedhetetlenül szükségesek. Ilyen például az ágy, a kanapé, az asztal, a szék. Azt akarom ilyenkor megmutatni, hogy még mennyi minden elfér abban az adott szobában, és még milyen tágas, akár komplett szekrénysor is befér oda.

És ezt a szolgáltatást magánszemélyek is igénybe vehetik vagy ezt az ingatlanos szakembereknek nyújtod csak?

Vannak lakberendezők, akik kifejezetten magánszemélyeknek nyújtanak ilyen segítséget. Ők tanácsot adnak, megvásároltatják a szükséges eszközöket a tulajdonosokkal, segítenek esztétikusan berendezni az eladásra szánt ingatlant. Én nem akartam beállni ebbe a sorba, hanem kifejezetten az ingatlanközvetítők számára dolgoztam ki egy rendszert, ami állítom, hogy jelenleg egyedülálló az országban.

Az ingatlanszakértővel kötök szerződést, a munkadíjamat és a termékek bérleti díját ő fizeti a saját jutalékából. Így az eladók számára gyakorlatilag ingyenes a szolgáltatásom. Az ingatlanreferens megadja nekem az eladásra kínált lakás paramétereit, fotóit, alaprajzát, ezek alapján én megtervezem az enteriőr átalakítását, aztán a helyszínre szállítom az összeállított termékeket, és néhány óra alatt elvégzem a látványos átalakítást.

Ezt követően tudják elkészíteni a médiatartalmat, amiről már Robi is beszélt. Amennyiben az ingatlan lakott, akkor megvárom a fotók, videók elkészítését, majd összecsomagolom a termékeimet és angolosan távozok. Abban a szerencsés esetben, amikor az ingatlant nem lakják, akkor ezek a dekorációs kellékek és bútorok egészen az eladásig ott maradnak a lakásban. Ilyenkor a vevő ugyanazt az állapotot látja, mint amivel a hirdetésben találkozott.

De ha nem maradnak ott a termékek, akkor az érdeklődőknek csalódást okozhat, hogy nem azt látják élőben, mint ami a videókon, fotókon. Ezt hogyan lehet orvosolni?

Ebben az esetben az értékesítő elmondja az érdeklődőnek, hogy a lakást egy lakberendező készítette fel az eladásra, de jelenleg már nem az az állapot fogadja őket. Valahol ez természetes is, hisz nem azokat a bútorokat, kiegészítőket fogja megvásárolni, hanem a négy falat, meg a meglévő burkolatokat, és úgy rendezi be, ahogyan majd ő szeretné. Mivel nem nyúlok hozzá a falakhoz és a burkolathoz, a vevő majd ugyanazt az elrendezést valósíthatja meg, mint amit a fotókon látott. Egyébként

gyakran előfordul, hogy az ingatlan megvásárlása után kérik a segítségemet és valami hasonlót szeretnének kialakítani. De többször volt olyan eset is, hogy az eladónak annyira megtetszettek az odavitt termékek, hogy függetlenül attól, hogy ő eladásra kínálta a lakását, megvásárolta a függönyöket, szőnyegeket, dekorációs tárgyakat, mert azt mondta, hogy neki ez tökéletes lesz az új lakásába.

Illetve volt olyan eset is, amikor semmi baj nem volt azzal a lakással, még azt mondom, hogy a kiegészítő tárgyak is szépek voltak, csak borzasztóan voltak benne elrendezve a bútorok. Odamentem, átbeszéltük, átrendeztem a dolgokat, nyilván segítséggel tologattam a bútorokat, és aztán azt mondta a tulajdonos, hogy nahát, így is hagyja, mert, hogy ez így sokkal élhetőbb. Ebben az esetben szinte ugyanazt látja a vevő, mint amit a fotókon látott.

Ez borzasztóan hasznos, édesanyámnak is jól jönne egy ilyen home stage szakértő.

Nagyon szívesen segítek.

Róbert, téged kérdeznélek megint. Ott tartottunk, hogy megalapítottátok az Egyletet. Miért lett Egylet a neve? Van esetleg köze Nemecsekhez és a gittegylethez?

Mindenki erre asszociál elsőre. Szerettük volna, ha ez a név kifejezi, hogy itt szakértők közösségéről van szó. Nem lehetett se szövetség, se egyesület, se társaság, mert ezeknek vagy társasági jogi vagy adózási követelménye van.

A hálózatoknál említetted, hogy ők mindenkit válogatás nélkül felvesznek. Nálatok ez másként van?

Nem, nálunk egyetlen elvárás van, ez pedig a minőség elvárása. A hirdetésnek meg kell felelnie egy megfelelési rendszernek ahhoz, hogy a portálokon megjelenhessen. Ezt Andris és jómagam, mint adminok felügyeljük. Ezen túl a referens felel a munkáért, nem bújhat egy közösség védőernyője mögé.

Talán a legjobb szó rá az, hogy ez egy „klub”, ahova bizonyos feltételek teljesítése mellett lehet csatlakozni. Mint egylet, megteremtjük ezeket a feltételeket a kollegáknak, és opcionális lehetőséget biztosítunk, hogy használjanak külsős partneri szolgáltatásokat.

Gondolok itt például a home stagingre.

Értékbecslőt is használtok? Nem úgy volt, hogy ti mondjátok meg az ingatlan eladási árát?

Ez nagyon jó kérdés. A szakma megítélése miatt a tulajdonosok nem fogadják el azt az árat, amit mi közvetítők közülünk velük. Azt hiszik, hogy direkt verjük le az árakat, hogy minél könnyebben el tudjuk adni az ingatlant, ráadásul az ingatlanosok általában a kínálati űr alapján lövik be a saját lakásuk árát. Ez szinte minden esetben fals eredményhez vezet.

Az ilyen esetekben ajánljuk fel, hogy a saját költségünkön itt is, hívunk egy értékbecslőt, aki hozzáfér a NAV vagy a KSH eladási adataihoz, sőt a mi értékbecslőnk úgy tudom, hogy banki adatbázist is elér. Neki, reméljük, jobban hisz a tulajdonos, de néha még ez sem elég.

Ilyenkor, amikor nagyon távol áll egymástól a két elképzelés, akkor egyszerűen elköszönünk, vagy rövid ideig vállaljuk, hogy meghirdetjük az ingatlant a tulajdonos által elvárt áron. Ez utóbbit én személy szerint nem preferálom, mert ebből előbb-utóbb árcsökkentés lesz. Mi a szemfüles vevőt nagyobb alkura ösztönözhetjük. Ha lehet, minél ritkábban nyúlok ehhez az árcsökkentéshez, mert eleve olyan áron kell meghirdetni az ingatlant, ami reális. Meg lehet ennek egy csomó változó befolyása, de hát azért nevezzük magunkat szakembereknek, mert elvileg ezekkel tisztában vagyunk.

Emelkedő piacon nem annyira nagy katasztrófa, ha túl van árazva egy ingatlan, hiszen előbb-utóbb eléri a piaci ár a hirdetési árat. De egy csökkenő piacon ez hatalmas hiba a tulajdonosok részéről, és erre mindig fel kell hívni a figyelmüket.

Szerinted most emelkedő vagy csökkenő piac van?

A minap hallottam egy zenei csatornán, és kihangsúlyoznám, hogy egy zenei csatornán, főhírként jelent meg, hogy a budapesti ingatlanárak 3,7 %-kal emelkedtek az utóbbi fél évben. hát ez azért erősen elszomorít. Nem az, hogy egy zenei csatornán ilyet hallok, hanem, hogy ez az ingatlantulajdonosokban azt a hamis képzetet kelti, hogy szárnyal az ingatlanpiac. Ez pedig abszolút nem fedi a valóságot.

Vannak egyébként olyan szegmensei a piacnak, családi házak, sorházak, ahol a covid bezártságba menekülők piaci hiányt teremtettek, itt emelkednek az árak. Ugyanakkor a panelok, a belvárosi lakások erős lejtmenetben vannak.

Tehát az általánosítás nagyon veszélyes lehet. És gondolj bele, hogy egy idős nyugdíjas párt mennyire lehet meggyőzni, hogy a csipketerítővel díszített paneljuk ára nem hogy emelkedik, hanem a túlkínálat miatt egyenesen csökken. Azt hiszem, ebben az esetben a tenger fenekére egyszerűbb bugyit húzni.

Mit javasolnál egy fiatalnak vagy egy fiatal párnak? Miként fogjanak hozzá életük első lakásvásárlásához?

Hát, ha nem gazdagpapa gyermekeiről van szó, akkor a leggyakrabb metódus az, hogy 20-30% önerőt, más szóval beszállót összegyűjtenek. Eltekintve attól, hogy az utóbbi időben az infláció miatt az MNB többször emelte az alapkamatot, még mindig alacsonynak mondhatók a hitelkamatok.

Ha alacsonyak a kamatok, a fiataloknak sokkal jobban megéri a saját lakásuk részleteit fizetni, mint kidobni ezt havonta bérleti díjra. Vegyük figyelembe, hogy ez a modell itt Magyarországon működhet jól, hisz ezzel még tulajdonjogot tartunk fenn és nem bérleti jogot.

Abba ne menjünk bele, hogy ezzel egy 15-20 éves hitelbe hajtják bele a fejüket a fiatalok, és mennyivel jobb lenne, ha csak bérelnének, hiszen akkor nem lennének munkahelyhez vagy helyhez kötve. Tavaly egy nyugati fővárosban az utcán sétálva néztem a kirakatban a bérleti díjakat, ami nem érte el az ottani nettó átlagbér ötödét sem. Hát mi ehhez képest egy csöppet még arrébb vagyunk. Nálunk a beszálló és a hitel elfogadott az első lakás célra.

Könnyen tudnak szerinted most hitelhez jutni a fiatalok?

Egyebekben hitelközvetítő is vagyok. Így első kézből állíthatom, hogy igen. Tavaly ilyenkor a pandémia hatására erősen behúzták a féket a bankok, olyannyira, hogy az egyes ágazatban dolgozók, mint például idegenforgalom, vendéglátás stb. nem is kaphattak hitelt. Mára megint konszolidálódott a helyzet, és ha nem lesz egy omega-variáns is, akkor remélhetőleg ezen a szinten maradunk.

Említetted, hogy hitelközvetítő is vagy. Elfér egymás mellett ez a két szakma?

Minden ingatlanosnak ajánlom, hogy a hitelközvetítés rejtelmeibe merüljön el.

Egyrészt azért, mert ha válság van, az ingatlanos ág meggyengül, de a hiteles ág erősödik. Másrészt pedig azért, mert így egészben látja át a tranzakciót, ami sokkal nagyobb ügyfél-elégedettséget eredményez, mind a vevői, mind az eladói oldalon.

Öröm nézni, ahogy a fiatalok isszák a szavaimat egy lakásbemutatón, amikor ezt a témát is érintjük.

Milyen buktatói lehetnek egy hitelből történő lakásvásárlásnak?

Személy szerint, ha kell, én le is beszélem a delikvenseket a hitelről, a túlzott eladósodottság kockázata miatt. Azt sem tudjuk, hogy két év múlva milyen monetáris környezetben leszünk, nem hogy húsz év múlva. Szerencsére a jelenlegi banki termékek között számos fix törlesztésű hitel van, és ezek jól kiszámíthatóak és tervezhetőek.

Változó kamatú hitelt csak nagyon rövid távra érdemes felvenni, mert bár ezeknek borzasztó vonzó a kamata, de párhuzamosan ezzel a kockázata is magas. Hosszútávon minél hosszabb kamatperiódusú terméket érdemes választani. Persze ha van rá lehetőség, a végig fix törlesztőjűeket kell választani.

De ebben az esetben a kamatkockázat nagy, amit a bankok áthárítanak az ügyfélre, és így ezeknek a hiteleknek viszonylag magas a kamata. Ha tehát lehetséges, akkor érdemes fix kamatozású és hosszú kamatperiódusú hitelt választani. Kiemelném még a buktatók közül a legfontosabbat, ez pedig a KHR, amit más néven központi hitelinformációs rendszernek vagy régebbi nevén bárlistának hívnak. Aki erre a listára rákerül, annak a legtöbb bank nem ad hitelt. Passzív státusszal is rá lehet kerülni, ami azt jelenti, hogy bár visszafizettem a tartozásom, de egy évig még büntiben vagyok. A legfontosabb, hogyha házas vagyok, akkor a házastársam is kötelezően beleszól majd a hitelbe, tehát így, hogyha bármelyikünk KHR-en van, egyikünk sem kaphat hitelt.

Ez azért elképesztő. Nem is tudtam, hogy ez a házastársaknál így működik. Év elején számos családsegítő intézkedés történt a kormány részéről. Volt ennek hatása a piacra?

Maximálisan.

Óriási segítség az, hogy már az egy gyermekes CSOKnál is elengedik a 4%-os vagyonszerzési illetéket. Gondoljátok el, hogy ez egy 30 milliós lakásnál 1,2 millió Ft, amit most csak úgy elengednek és az egy gyerekre kapnak 600 ezer Ft támogatást is. Ez azért volt jó, mert használt lakásvásárlóknak is nagy előnyt jelentett.

Valljuk be, az újépítésű lakásoknál lehet a jobban kihasználni a CSOK-hitelt, áfavisszaigénylést. Sőt az újépítésűeknél a nem rég bevezetett zöld otthon program illetve a zöld CSOK további kedvezményt nyújt a vásárlóknak. Brutálisan jók lettek a feltételek. Ha az újépítésű ingatlan B-s vagy annál jobb energetikával rendelkezik, és a primer energiafogyasztása nem több mint 90 kW/óra/m2/év, akkor az ingatlan már alkalmas erre a zöld otthon programra. Érdekesség, hogy a bankok is az MNB-től veszik fel ezt a kölcsönt, amit továbbítanak az ügyfelek felé, és ez 2,5%-ban van maximalizálva, de már tegnap is láttam, és nem szeretném a bankot megnevezni, de hogy 1,9%-ig letolják a gatyát a bankok. Tehát ők 2,5%-ért kapják az MNB-től a hitelt és ezt továbbítják az ügyfelek felé. Az 1,9% borzasztóan jó. Tehát ennek a fokozott keresletnek a hatására az újépítésű ingatlanok rakétasebességgel tartanak felfelé. Szerintem már most annak az árszintnek a közelében vagyunk, ahonnan a jelenlegi reálbérekkel ezt ellen tudjuk tartani ezt a tempót. A hazai vevők előbb-utóbb azt mondják, hogy nem tudnak már újépítésűt vásárolni.

Interjút készítette: Tóth-Bíró Zsófia

süti beállítások módosítása