Reaktor

Szia! Rég láttalak, megiszunk egy kávét? - az MLM-ről röviden

lead-generation-for-multilevel-marketing.jpg

Mostanában egyre több furcsa üzenetet kapok a Facebookon. Nagyon régóta nem látott évfolyamtárs (akivel már akkor is maximum csak köszönőviszonyban voltunk) ír rám, de az is megesik, hogy teljesen vadidegenek jelölnek be, és írnak üzenetet. Méghozzá rendszerint ezzel a szöveggel: „Szia, bár még nem ismerjük egymást, de a Facebook profilod alapján te egy nagyon pozitív kisugárzású személyiség vagy! Én egy piacvezető (érdekes módon mindegyik ilyen cég piacvezető) nemzetközi online cégnél dolgozok, és terjeszkedni akarunk, és a csapatomba pont ilyen pozitív embereket keresek!” Érdekes módon mindegyikőjük nagyjából ugyanezt a szöveget írta le szóról szóra. Mert ez egy sablonszöveg. Ráadásul a szöveget telerakják emojikkal, illetve legalább 1 mondatot nem tudnak helyesen leírni. Ha még nem találkoztál volna ilyennel, megsúgom neked, hogy ezek az emberek az ún. MLM bizniszt viszik.

Na, de mi is az az MLM?

Az MLM a multi-level-marketing rövidítése, de hívják ég network marketingnek is, egy a megszokottól eltérő üzleti modell, aminek az a lényege, hogy a termék értékesítése nem közvetetten a boltokban zajlik, tehát nem tudsz bemenni az üzletbe venni egy Foreveres kencét, hanem kizárólag hierarchikusan szerveződött értékesítőkön keresztül. Az így eladott termék után az értékesítő is kap bizonyos százalékot a vételárból, ezért akarnak mindent ránk sózni.

Magának a hálózatnak az építése további tagok beszervezésével történik, ezért akarják foggal-körömmel, hogy te is belépj. Ennek az az oka, hogy a rendszerben alattuk lévő, általuk beszervezett emberek értékesítései után ők is kapnak prémiumot.

Maga a beszervezés úgy zajlik, hogy egyrészt, ahogy leírtam, rád írnak, másrészt elhúzzák előtted a mézes madzagot. Passzív jövedelmet, teljes szabadságot, mesés gazdagságot ígérnek. Mutatnak neked sikeres MLM-es embereket, akik milliomosok lettek, Ferrarival járnak, hatalmas házban laknak. Jól megszervezett kirakat konferenciákra invitálnák, és olyan jól hangzó szintek vannak, minthogy „gyémánt” meg „zafír manager”. Ez valahogy azt sugallja, hogy nem kispályás, aki ezt a szintet elérte. Azt ígérgetik, hogy már az első hónapban 200ezer Ft-ot megkereshetsz a rendes fizud mellé. Viszont a belépés azzal kezdődik, hogy meg kell venned a terméket, valami csodatevő kenceficét vagy bármi mást, irreálisan drága áron. Egy ilyen kencefice készlet kerülhet akár 200-300 ezer Ft-ba is! Ilyenkor még azzal hitegetnek, hogy ez úgy is majd a legelején megtérül. Na, itt kezdődik a probléma! Innentől kezdve bekerülsz egy olyan spirálba, ahonnan nincs kiút!

Nem fogod tudni minden ismerősödet rávenni arra, hogy belépjen, viszont te már súlyos összeget ráköltöttél az „üzletre”, amit szeretnél legalább visszaszerezni.

Görcsösen, a meglévő kapcsolataid összezúzásával próbálsz már boldog-boldogtalant beszervezni. Az emberek viszont elvesztik a bizalmukat benned, tönkremennek a kapcsolataid, senki nem mer majd hozzád szólni, mert rettegnek attól, hogy kezded megint a beszervező dumádat. Én például az MLM-es ismerőseimet megpróbálom jó messziről elkerülni.

Piramisjáték?

Mind a piramisjáték, mind az MLM új tagok beszervezésére épít. A különbség a kettő között, hogy a piramisjátékot a Büntető törvénykönyv is bünteti, és ami ettől megkülönbözteti az MLM-et, vagyis legálissá teszi, az a termék. Az MLM rendszerében van, amit eladnak, a beszervezett új tag után még nem kapnak prémiumot. De azt meg kell jegyezni, hogy az MLM-et már több országban betiltották, és ez Magyarországon is felmerült, de végül ezt mégsem lépték meg.

Már korábban is összefonták a piramisjátékkal, ennek eredményeként a bíróság meghatározta a legális üzlet kritériumait, melyek:

  • az áru visszavásárlása 90%-os áron, ha a vevő meggondolja magát,
  • a résztvevők havonta legalább 10 vásárlót látnak el személyesen,
  • a 70%-os szabály: ellenőrizni kell, hogy a nagykereskedelmi áron beszerzett áruk 70%-át eladták vagy felhasználták, mielőtt újabb megrendelést adnak le a cég felé.

Ettől még az MLM úgy működik, mint a piramis, a sok pénzt az keresi, aki a rendszerben felül helyezkedik el. Az MLM-esek leggyakrabban felhozott közhelye, hogy ha te egy rendes munkahelyen dolgozol, akkor az az igazi piramis, mert te gürcölsz sokat kevés pénzért, és a feletted állók kapják a nagy pénzt, a főnökeid. No meg aztán a főnökeidnek is vannak főnökei, akiknek szintén vannak főnökei, meg azoknak is vannak főnökei, míg nem elérünk a piramis tetejére, a cég tulajdonosához.

belga-csalas-800x445.png

Úgy működik, mint egy szekta

A legrosszabb dolog, amit tehetsz, hogy felhozod egy MLM-esnek, hogy azt hallottad, hogy ez egy átverés. Ilyenkor teljesen megsértődnek, elkezdenek szidni, hogy te milyen tudatlan vagy, és hogy miért ítélsz el valamit, amit nem is ismersz igazán. A cég megkérdőjelezhetetlen, aki azt vagy a terméket szidja, az buta, megvezetett ember. Aki pedig nem akar csatlakozni, ahelyett, hogy szépen elköszönnének, felveti neked, hogy milyen hülye vagy, hogy nem akarsz csatlakozni, és csak kőkeményen melózol a mókuskerékben.

Az MLM egy ponton túl már hit kérdése, a tagok valóságképe teljesen megszűnik, szeretnének hinni abban, hogy őket nem vertek át, és majd ők megmutatják azoknak, akik most nevetnek rajtuk.

Meg kell említeni Rick Alan Ross-t aki szekták tanulmányozásával foglalkozik. Ő azt vette észre, hogy hasonló panaszokkal jönnek az MLM-esek, mint a szektatagok. Ezen felül segítségnyújtással is foglalkozik olyan szektásoknak, akik valahogyan megpróbálnak kilépni a rendszerből. Meg kell jegyezni, hogy egyre több mlm-es ügyfele is van.

Az MLM-ben gyakran van egy karizmatikus vezető, akit csodálnak, szent és sérthetetlen számukra. De ez a személy lehet a felettük álló beszervező, aki már megvalósította a saját álmát.

Meg kell jegyeznem, hogy érdekes módon több ismerősöm is belekezdett az MLM-be, hogy milliomossá váljon, de valahogy még egyikőjüknek sincs Ferrarija.

süti beállítások módosítása