Reaktor

A Mizu egy heteroszexuális kampánydal

demeter_szilard_2.jpg

Demeter Szilárd interjút adott a Telexnek, ahol különböző művészeti témákban kérdezték a véleményéről. Eddig még nem is volt baj, azonban Demeter Szilárd miniszteri biztos felhozott egy példát, ami felrobbantotta az internetet. Ez a mondat nem más volt, mint, hogy

a Mizu egy heteroszexuális kampánydal

A Telex természetesen ezzel a címmel hozta le az interjút, és valljuk be, ezért nem lehet rájuk haragudni. Egy ilyen címmel lehet hozni a kattintásözönt.

De mi a baj az egésszel?

Kattintás vadász címek

Az, hogy ehhez a mondathoz tartozik szövegkörnyezet, és nem szó szerint gondolta Demeter Szilárd ezt a mondatot.

Demeter Szilárd kritizálta a BLM nevű mozgalmat, és kifejtette, hogy mi magyarok nem érezhetünk bűntudatot az amerikai rabszolgatartásért. A kérdező ennek kapcsán kérdezte, hogy tudna-e Demeter Szilárd példát mondani, és ezután hangzott el az ominózus mondat.

A teljes mondanivaló így hangzott:

Egyre inkább kezdik letiltani, az egyébként már 50 éve sláger dalokat. Azt mondják, hogy az most éppen sért valakit, ha az a világ következik be, amitől én rettegek, hogy be fog következni, akkor az első dal, amit be fognak tiltani, az Fluor Tominak a Mizu című dala lesz. Ugyanis abban eléggé egyértelműen azt mondja, hogy te lány én meg fiú, tehát ő ebben a hagyományos nemi szerepekben gondolkodik, nincs nembináris elem benne. … A dal azt mondja, hogy te lány vagy én meg fiú, és mi szeretnénk összepárosítani, vagyis a szerelemről énekel. Ez egy heteroszexuális kampánydal, ha úgy tetszik.

Mi világosodik ki ebből az esetből? Az, hogy a Facebook felhasználók nagyja csak a cikk címét olvassák el, és úgy kommentelnek.

De mire is célzott ezzel Demeter Szilárd?

Az interjú nem másról szólt, mint a cancel culture-ról vagyis, hogy manapság egyik napról a másikra tiltanak be, vagy szednek le képernyőről filmeket, zenéket, mert az „egyesek számára” szexista, homofób, rasszista stb.

Például az Elfújta a szélt az HBO max levette műsorról, mert abban csak rabszolgaként jelennek meg feketék, és ez rossz fényt vet az afro-amerikai közösségre. Két tényt hagytak ebből ki, hogy a polgárháborúban a feketék még rabszolgaként éltek az Egyesült Államokban, és hogy az Elfújta a szélben szereplő Hattie McDaniel ezen alakításáért az első feketeként kapott Oscar-díjat.

Egy másik nagyon jó példa, amikor a Nike azzal fenyegette meg a Washington Redskinst (rézbőrűek) hogy megvonja a szponzorációt, ha nem nevezik át a csapatot, mert az rasszista. Ebből a történetből pedig az marad ki, hogy a csapatot az egykori sziú indián származású edző, William Dietz után, tiszteletből nevezték el Redskins-nek.

A jövő bármit hozhat

Amit Demeter Szilárd mondott, azt semmiképpen sem szabad szó szerint venni. Csak arra utalt, hogy a jövőben bármi megtörténhet, akár az is, hogy Fluor Tomi Mizu című számát azért veszik le valahonnan, mert az homofób, mivel nem tesz benne említést a homoszexuális kapcsolatokról, és a nemiséget fiú-lány kapcsolatban képzeli el. Persze eléggé érdekes Demeter Szilárd példája, de vegyük észre, hogy nem tudjuk, hogy mit hoz a holnap, bármi kirekesztővé válhat.

süti beállítások módosítása