Reaktor

Csökkent a külföldiek szerepe a magyar lakáspiacon

6db238cb-1363-4a0b-94fd-65d1f1c5e5a1.jpeg

A tavalyi évben 40 százalékkal kevesebb külföldi vásárolt ingatlant Magyarországon, mint 2019-ben - derül ki az ingatlan.com legfrissebb kutatásából. A változás hátterében a járvány miatti óvatosság, illetve a Brexit hatása állhat, de az idei számok már emelkedő tendenciát mutatnak. 

A 2020-as évben, csak Szlovákiából érkezett több vásárló a hazai ingatlanpiacra az azt megelőző évhez képest, ami igen fontos az árak alakulásának szempontjából. A visszafogott külföldi érdeklődés pozitív hatással van az árak szintentartásában, gátat szab a nagymértékű áremelkedésnek. 

 ab9e8a53-6c19-4fa5-bead-c663c1056b0b.png

Az idei évben kicsit változott a helyzet. Bár a piac lassan kezd visszatérni a piac a járvány előtti állapotokhoz, még mindig jócskán el van maradva a 2019-es adatoktól. Idén a Németországból és a Hollandiából érkező kereslet nőtt, de általánosságban a külföldi érdeklődés még mindig csökkenő tendenciát mutat. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: 

 

“A saját adataink szerint németországi érdeklődők száma 2021-ben 5 százalékkal nőtt, a többi országot nézve Hollandiából 15 százalékkal, Lengyelországból 33, Kínából pedig 26 százalékkal több érdeklődés érkezett az ingatlan.com-on meghirdetett ingatlanokra. Az Egyesült Királyságból jövő kereslet viszont drasztikusan, 24 százalékkal csökkent, részben a járvány miatti óvatosság, valamint a brexit hatása miatt, hiszen az ottani vásárlók már EU-n kívülinek számítanak. Szintén csökkent az orosz és izraeli érdeklődők száma, ami a járvány hatással magyarázható. Összességében a külföldiek által támasztott kereslet az idén sem tért vissza a pandémiát megelőző, 2019-es szintre, amikor a külföldi vevők az összes adásvétel 5 százalékában vettek részt.”

 

A hazai lakáspiac két fő szegmense az új, illetve a használt ingatlanok iránti kereslet, eltérő módon változott. Míg az új építésű ingatlanoknál látványos az élénkülés, a használt ingatlanoknál a járvány után csak visszafogottan indult újra a piac. Ez az ingatlanárakon is látható, hiszen az új budapesti lakások ára 13 százalékkal nőtt éves szinten, míg a használnaknál mindössze 4,2 százalékos volt a drágulás. A szakemberek szerint az év hátralévő részében is folytatódik majd ez a tendencia, és a területi különbségek is megmaradnak a főváros, és a vidék között.

Forrás: ingatlan.com

süti beállítások módosítása