Reaktor

Fapados légitársaságok - megéri vagy sem?

739b058b-2fed-40b8-be41-1bd927c45522.jpeg

Amikor utazást tervezünk, általában megpróbálunk lefaragni az árakból itt-ott. Olcsóbb szállás, olcsóbb repjegy stb. A “fapados” légitársaságok próbálnak megküzdeni a néha őrülten magasra nyúló árakkal, ami sok esetben olyan jól sikerül, hogy szinte ők fizetnek, hogy utazzunk. De miért tudnak ilyen olcsók lenni ezek a jegyek, és mit is jelent mindez a gyakorlatban?

Sokszor hallhattuk nagyszüleinktől, szüleinktől, hogy addig utazzunk amíg fiatalok vagyunk, járjuk be a világot, ismerkedjünk meg új kultúrákkal. Ezzel én magam is egyetértek, de az egyetemista, vagy a friss diplomás pénztárca legtöbbször képtelen bírni a tempót. A fapados légitársaságoknak köszönhetően, nem kell elengednünk az utazás gondolatát, hiszen akár már egy mozizás árából is elrepülhetünk egy általunk választott európai városba. 

Egy felnőtt, teljes árú menetjegy Budapest és Zalaegerszeg között drágább, mint egy repjegy Budapest és London, Koppenhága, Berlin, vagy akár Milánó között. Teljesen felfoghatatlan volt számomra, amikor először szembesültem a számokkal. A Ryanair és a WizzAir a két legnépszerűbb légitársaság, akik képesek levinni az árakat az abszolút minimumra. Hogy ezt hogy képesek megtenni, és mire kell figyelnünk ha utazást tervezünk? 

Először is fontos leszögezni, hogy bár az alacsony árak talán megzavarják az “idilli képet”, ezeket a légitársaságokat teljes mértékben a nyereség motiválja. A járatok indítása, beárazása, és az útvonal megválasztása is mind úgy történik, ahogy az a cégnek a legkevesebb veszteséggel jár. Sok esetben választanak ezek a cégek népszerű, nagyobb városokat, vagy tengerparthoz közel eső reptereket célpontként, hiszen ezekre nagyobb valószínűséggel tudják eladni az összes jegyet a gépen. 

Emiatt fordul elő például, hogy egyes városokba, csak a főszezonban indítanak járatokat, és csak heti egy-két alkalommal. A Budapest - Santorini WizzAir járat például szeptember végétől a következő év májusáig teljesen leáll, holott az időjárás és a hely népszerűsége még hívná az utószezon kedvelőit.

A másik dolog amiben biztosak lehetünk, hogy a gépen nem a teljes kényelmen lesz a hangsúly -

legalábbis ingyen biztosan nem.

Ha nem szeretnénk egy kicsi (tényleg nagyon apró) helyre bezsúfolni magunkat, akkor busás árat kell fizetni. Lehet venni jegyet nagyobb láb hellyel, szélesebb üléssel, de ha hajlandóak vagyunk akár a jegyárral megegyező összeget kifizetni, akkor még az utazó partnerünk mellé is vehetünk jegyet. Ez ingyen általában lehetetlen. Ebből adódóan nem is meglepő, hogy a felszállás után kisebb káosz szokott kialakulni a gépeken, mert sokan szeretnének a párjuk mellett utazni, így a helycserék, az egész sor felállítása, és a cuccok átpakolása elég gyakori. 

Azzal is számolnunk kell, hogy bár valóban az adott városba érkezünk, a legtöbb esetben a belvárostól legtávolabb eső reptérre repülnek a fapados gépek. Minél távolabb van a központtól a reptér, annál kevesebb lesz a légitársaság költsége. Ez megnöveli a transzferek hosszát és árát az utazóknak, illetve sok esetben többször át is kell szállni, hogy eljussunk célállomásunkhoz. Ez a többségnek nem a legnagyobb probléma, de számolni kell egy 1,5-2 órás plusz utazással, ami kellemetlen lehet - főleg ha sok bőröndünk van. 

Ehhez kapcsolódóan a másik nagy repülőtéri kiadást a gépek parkolása jelenti. Ezt kivédve, és a költségek további csökkentése érdekében, ezek a gépek alig vannak parkoltatva, szinte állandó használatban vannak. További költségcsökkentő tényező, hogy a papír alapú repjegy helyett digitális, vagy otthon nyomtatott jegyekkel dolgoznak. Érdekesség, hogy bár ez egyszerűbbnek tűnik az utazók többségének, mégis sokan elfelejtik, a reptéri jegy igénylésért pedig akár 30-50 eurós büntetést is kell fizetni. Konklúzió: mindig csekkoljunk be időben, és legyen nálunk a jegy, mert ami plusz költséget ránk tudnak sózni, azt ránk is fognak.

0d3d15f5-63af-4f7e-9672-7e6b7832953d.jpeg

Apropó bőrönd… Ha tehetjük, tartózkodjunk a bőrönd feladástól, hiszen az ülőhelyek, biztosítások, kényelmi szolgáltatások túlárazása mellett, ez a legnagyobb haszonkulccsal rendelkező tétel a légitársaságok listáján. Gondolom sokan hallottatok már a WizzAir nevetségesen kicsi, 40x30x20cm méretű táska limitjéről. Ez nagyjából egy kisebb méretű hátizsáknak felel meg, amibe egy szett ruhán és egy neszeszeren kívül nem sok minden fér bele.

Viszonyításképp, a Lufthansa (egy hagyományos légitársaság) jegy árai drágábbak mint a fapados járatoké, de minden utas felvihet egy kis bőröndöt, és mellé még pluszban egy kisebb táskát/hátizsákot. Osztottam, szoroztam, és kiderült, hogy sok esetben nem is éri meg fapados járattal utazni ha mindenképp bőröndre van szükségünk, ugyanis egy kisbőrönd például 7000 forintnál kezdődik a Ryanair-nél, járatonként. 

Ami még az olcsóbb jegyáraknak kedvez, az az utasok reptéri szállítása. Ezek a cégek nem használnak reptéri hidakat, vagy közeli kapukat. Általában a repterek legvégéről indulnak a járatok, ahová a legtöbbet kell sétálni, és a kapu-repülőgép távolságot is általában gyalog, vagy reptéri busszal kell megtenni. A gépekre lépcsőn kell felmenni, ami apróság a legtöbb embernek, de akiknek nehezére esik a séta, vagy a lépcsőzés, kétszer is meggondolja milyen légitársasághoz vesz jegyet. 

Az utolsó tényező, amit szeretnék még megemlíteni, az az alkalmazottak funkciója és bérezése. Mivel a Ryanair és a WizzAir is újabb gépekkel repül, ezért a gazdaságosabb üzemanyag használat mellett a dolgozók betanításán is tudnak spórolni. Mivel mindössze egy, vagy maximum két típusú repülőgéppel dolgoznak, ezért minden légiutaskísérő, és pilóta repülhet minden géppel. Ezáltal sokkal hatékonyabban történik a beosztás megszerkesztése, és így több járat is indulhat.

A légiutaskísérők több funkciót látnak el: a repülőn történő munka mellett a földön is gyakran ők intézik az utasfelvételt, és a kapunál ők koordinálják a tömeget. Bár ez megnöveli a feladatkörüket, a fizetésük mégis alacsonyabb mint a hagyományos légitársaságoknál, ugyanis sok esetben pályakezdőként kerülnek ide a dolgozók, alacsonyabb bérigénnyel. Ha mindezt összevetjük, akkor már nem is annyira hihetetlenek az alacsony jegyárak. Ezek a cégek tényleg ott spórolnak, ahol csak tudnak. 

Érdemes figyelni a fapados légitársaságok honlapját, illetve azt is bátorkodom megjegyezni, hogy még a hírlevélre is érdemes feliratkozni, ugyanis rendszeresen kerülnek ki akciók, és kedvező ajánlatok. Általában ünnepekhez, évfordulókhoz közeledve találhatunk ilyen jellegű ajánlatokat, és sokszor akár 30-40% kedvezményt is kaphatunk, ha az általuk megjelölt helyek és idősávokon belül választunk utazást. 

Bár valóban sok hátrányt lehet felsorakoztatni a fapados légitársaságok ellen, mégis pozitívnak gondolom, hogy a szélesebb körnek is lehetővé teszik az utazást. Ha szűk költségvetésünk van, és az igényeket is tudjuk csökkenteni, akkor ezt nekünk találták ki. Fontos, hogy mindig megnézzük azonban a hagyományos légitársaságok oldalait, és figyelemmel kövessük az árak változását, mert ha szerencsénk van, fapados áron is kipróbálhatjuk a nagyobb üléseket, és az extra szolgáltatásokat. Jó utat mindenkinek!

Neked mi volt a legolcsóbb utazásod?

süti beállítások módosítása