Reaktor

Nincs férőhely? Egyenek grafikont!

Két mai hír: az egyik egy látványos grafikon, ami megmutatja, hogy az oltottság és a COVID-halálozás között összefüggés van, a másik az összeomlás szélén lévő szlovák egészségügy.

1637690229-temp-dbiflo_cikktorzs_2x.jpg

Bal oldalon az uniós országok átoltottsági sorrendben, jobbra a lakosságarányos Covid-halálozásuk – Forrás: Európai Bizottság / ECDC - Telex.hu

Hunyorítva nézve látszik is a korreláció. Több oltás, kevesebb halott. De van pár érdekes anomália, ebből a legszembetűnőbb Szlovákia.

Legalább három hétre lezárná egész Szlovákiát Ján Mikas országos tisztifőorvos, a kijárási tilalomnak pedig mindenkire, oltottra és oltatlanra is egyformán kéne vonatkoznia – írja az Új Szó. „Az egyetlen megoldás a mobilitás csökkentése, hogy az emberek elkerüljék a találkozásokat” – jelentette ki Mikas a kormány szerdai ülése előtt. Mint mondta, a helyzet annyira súlyos, hogy kénytelenek szigorú intézkedéseket hozni.

- Összeomlás közelében a szlovák kórházak, teljes lezárást rendelhetnek el az egész országban - Telex

Zuzana Caputová szlovák államfő országos kijárási tilalom haladéktalan bevezetését sürgette kedden, miután a kórházak az egészségügyi ellátórendszer összeomlására figyelmeztettek a koronavírussal fertőzöttek magas száma miatt. [...]

Jelenleg mi vagyunk a legrosszabb helyzetben lévő ország a világon,
ami az új fertőzöttek lakosságarányos számát illeti. A kórházak teljesítőképességük határán állnak, és kénytelenek az ellátást korlátozni, a kimerült egészségügyi személyzet segítséget kér” – fogalmazott. Ideje végre hallgatni a szakértőkre – tette hozzá Caputová, aki a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a legnépszerűbb politikus hazájában.

Országos karantén bevezetését szorgalmazza az elnök Szlovákiában (Mandiner)

Eddig sem volt újdonság, hogy országonként eltérően számolják, ki lett a COVID áldozata, ahogy az sem, hogy utólag, a békeévek adataihoz képest mért többlethalálozás az, ami a legpontosabb adat.

Ez nem töri a lelkesedését a halálozási adatokkal rohangálóknak, ahogy a fenti két hír is megfér egy Telex címlapon:

tumblr_f3d46bf67e1c5a49a5a0c22deaa3af8f_cdf85575_1280.jpg

2021. november 24.

A magyarnál kicsivel jobban átoltott, de már most lezárásba menekülő osztrákok halálozási számai is meglepően alacsonyak, de a szlovák statisztika, valami csoda folytán, még azt is alulmúlja.

Lehetséges, hogy a szlovák egészségügy ötödakkora, mint a kelet-európai régió átlaga, ezért telt már most is meg?  Vagy lehet, hogy ott ötször nagyobb a bekerülők túlélési esélye, ezért az egészségügy tele, de ötször annyian hagyják el gyógyultan? 

Vagy - fóliasisakot fel - az is lehet, hogy a szlovákok a COVID-halálozást jóval megengedőbben számolják? Ha legközelebb áldozatszámlálással önmagát és környezetét traktálóval találkozunk, kérjük meg, hogy a fenti anomáliát értelmezze!

süti beállítások módosítása