Reaktor

Útinapló Párizsból - őszi/téli szezon

960945b9-482d-47e3-b275-e4dfb763e072.jpeg

Eddig csupán háromféle reakciót hallottam, amikor a Párizsi utazásról beszéltem: vagy valaki nagyon szereti, vagy nagyon nem. Nekem is hasonló tapasztalatom van vele, utazásom a szélsőségek jellemezték. Bár én egyértelműen azok közé tartozom, akik teljesen odáig vannak a városért, azért problémából van bőven, főleg ha mostanában utazik az ember. De hogyan hozzuk ki a legtöbbet egy (hidegebb) párizsi hétvégéből, és mire kell nagyon odafigyelni? Útinapló következik Párizsból. 

Párizs az egyik legnépszerűbb európai turistacsalogató, az utazók kedvence, a szerelem városa. Elsőre nyilván mindenkinek az Eiffel-torony ugrik be róla, hiszen lehetetlen eltéveszteni a Párizs szívében található hatalmas építményt, de megannyi csodálatos helyet tartogat még ez a város. Ha az alapokra gondolunk, akkor kihagyhatatlan a Notre-Dame, a Diadalív, a Louvre, a Sacré-Coeur és a Musée d’Orsay.

d13edde5-b107-451f-97ed-4705012e52b6.jpeg

Ha még sosem jártunk a városban és csak egy hétvége áll a rendelkezésre, akkor ezeket az “alap” ikonikus helyszíneket ajánlom végigjárni, hiszen a filmekből, vagy a könyvekből ismerős motívumokra van szüksége az embernek, hogy elérje a felismerés: Ez tényleg Párizs! Ezt aztán ki lehet egészíteni egy vásárló túrával a Champs-Élysées-n, vagy egy sétával a Tuileries-kertben, esetleg egy Panthéon-i látogatással. 

Ami aktuális, és fontos lehet sokaknak, hogy szinte az összes nagyobb párizsi nevezetesség felújítás alatt áll jelenleg. (2021.11.) Csak, hogy a legnagyobbak közül említsek néhányat, mind az Eiffel-torony, a Diadalív, és a Notre-Dame egy része is le van takarva, vagy le van zárva. Bár a legtöbb esetben ezek a felújítások nem befolyásolják a látogatást, a fényképeken biztosan számítani kell néhány darura. 

23e17a71-ae04-4823-96a1-6ad14c949b53.jpeg

740b0570-d1d1-4293-b0db-08e95a065bd5.jpeg

A helyzet hasonló Disneylandben is, ami nagyon sok utazót hoz a francia fővárosba. Bár a park nyitva van, néhány attrakció le van zárva karbantartás miatt, és a nagy kastély is felújítás alatt áll. A parádék rendjét megváltoztatták, és nagy részüket teljesen el is törölték. Az egyik legfájóbb pont a napzáró show, ahol tűzijáték és zenés műsor helyett most nem történik semmi. A járványhelyzet miatt a park teljes területén kötelező a maszk viselése, és a belépés is csak teszttel vagy oltottsági igazolással lehetséges. Ezek a dolgok, a mi érdekünket szolgálják hosszútávon, mégis kicsit el tudják rontani az élményt, különösen ha ez az első látogatásunk a “világ legvarázslatosabb helyén”.

Az őszi-téli időszaknak különleges bája van Párizsban. Bár én különösen szeretem a virágos, madárcsiripelős napokat, a színes levelek, és az esti fények nagyon bájossá varázsolják a várost. Látogatásom alkalmával sikerült egy hűvös, de napfényes hétvégét kifogni, ami tökéletes volt a várost átölelő nagy sétákra. Most, hogy egyre hidegebb az idő, inkább a múzeumokat, vagy a párizsi hangulatú kávézókat ajánlom inkább, mert - főleg a nyitott tereken - nagyon hamar elmehet a kedvünk a sétától.

2edbf691-34c9-4ca1-b5d0-a7e8d48b9c37.jpeg

e3e82e90-d55e-4921-b04d-470de8f0dbdb.jpeg

 Nagyon ajánlom a méltán népszerű Ladurée cukrászdát, ahol a legfinomabb sütemények, és macaronok közül válogathatunk, és mindezt festői környezetben, a Champs-Élysées-re kitekintve tehetjük meg. Na jó… lehet, hogy ez már sokaknak egy kicsit túlzás, de ha már egyszer Párizsban vagyunk… :) Az őszi, már-már karácsonyi dekorok csodálatosak, és mindenhol lehet kapni egy jó kávét vagy forró csokit ha esetleg túl hideg lenne az idő.

Végül fontos megjegyeznem, hogy bár Párizs valóban gyönyörű, tud nagyon ijesztő is lenni. Az aluljárók, pályaudvarok, de még akár a nagyobb nevezetességek közelében is össze lehet futni ijesztő alakokkal, és a zsebesek akkora problémát jelentenek itt, hogy külön táblákat helyeztek ki a város több pontjára, hogy figyelmeztessék a járókelőket az értékeik őrzésére. Összefoglalva tehát: öltözzünk fel jól, vegyünk kényelmes cipőt, legyen nálunk jól zárható táska ami mindig szem előtt van, ne álljunk meg ha leszólítanak random emberek az utcán, és mindenképp kóstoljunk meg egy igazi francia péksüteményt! 

Te a tavaszi/nyári, vagy az őszi/téli szezonban szeretsz jobban utazni? 

süti beállítások módosítása