Reaktor

Nők a közéletben - Fúzió hallgatói esemény

Kislányként mindannyian másról álmodtunk: volt, aki cipőtervező szeretett volna, lenni, volt, aki cukrász. Én például az űrhajós és a pék között vacilláltam, kinek mi, ugye. Vannak köztünk azonban egészen különleges hölgyek, akik egy másik pályát választanak, és üdítő fuvallatai lesznek a politika világának.

A parlamenti képviseletünk 13%-át teszik ki a női kollégák, az európai parlamenti képviseletben már 30% a hölgyek aránya. A fenti százalék mellett Magyarországon rendkívüli ütemben nő azoknak a lányoknak, nőknek az aránya, akik aktív közéleti szereplőként tevékenykednek országuk sikeréért. Nézzük őket, egyetértünk vagy ellenkezük, bíráljuk a ruhájukat, cipőiket, de hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy hátra lépve a mikrofon és a nyüzsgés elől ők is anyák, feleségek, barátnők, apák kicsi lányai. Ők a magyar nők a közéletben. 

261281398_1741242142736362_7106754045463874866_n.jpg

A Fúzió Hallgatói Közösség "Nők a közéletben" címmel rendezett eseményt, ahol Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt köszönthettük köreinkben, ahol nem csak szakmai témákról esett szó, de megismerhettük személyes életútját is.

- kezdi beszámolóját Lajkó Fanni, a Fúzió Hallgató Közösség kommunikációért felelős alelnöke. Az eseményen szép számmal képviselték magukat számos egyetemről hallgatók, így jogászok, mérnökök, közgazdászok, és számtalan szakma képviselője együtt tudta keresni arra a választ: milyen érzés egy nőnek a közvélemény kereszttüzében, mi a célja, feladata közéletben. És hogy nehezebb-e, könnyebb-e érvényesülni egy fiatal lánynak, mint a férfiaknak a szakmában, kormányszóvivő asszony szintén válaszolt nekünk.

261073782_1741242422736334_2767068350249170924_n.jpg

[Alexandra] elárulta, hogy az egyetemen kezdett el érdeklődni a közélet iránt és 18 évesen csatlakozott a Fidelitashoz. Arról, hogy a nők hogyan tudnak érvényesülni a politikában azt gondolja, hogy nem áll több vagy kevesebb akadály előttük, mint egy férfi előtt, nem érezte azt az eddigi pályafutása alatt, hogy bármilyen hátrány vagy előny érné őt női mivolta miatt. Mint minden közéleti szereplőt, természetesen őt is érik kritikák, de igyekszik nem rágódni rajtuk. Véleménye szerint olyan emberek kritikáját kell elfogadni, akitől egyébként a véleményét is érdemes kikérni.

Alexandra egy nő kollégájával érkezett és elárulta, hogy főként női kollégái vannak, de nem gondolja, hogy férfiakkal kevésbé tudna együttműködni.

A produktivitás érdekében minden hetet egy hétindító megbeszéléssel indítja csapatával, akikkel az elkövetkező hét fontosabb eseményeit veszi át.

Arra a kérdésre, hogy milyen egy jó kormányszóvivő, a hitelességet és az elérhetőséget emelte ki, amiért ő is sokat tesz, amit láthattunk is, hiszen a mi köreinkbe is eljött, illetve azon a héten több diák és hallgató számára tartott előadást.

Alexandrát megkérdeztük, hogy vannak-e kormánykritikus barátai, amire igen válasz érkezett, fontosnak véli, hogy a más gondolkodásúak véleményét is meghallgassa és értük is tegyen.

260696593_1741242162736360_4355371500998254977_n.jpg

Szóvivőként adódott a kérdés, nem-e zavarja otthon a kislányát, hogy édesanyja folyton a képernyőről mosolyog vissza. Meglepő, de kiderült: ez a pici lányt egyáltalán nem zavarja, inkább büszke, bár nem teljesen állt még össze benne, mikor miről van pontosan szó. 

Lányként a teremben nem tudtuk kihagyni a kérdést: honnan vásárol Alexandra, honnan érkeznek a csinos darabok? Vendégünk szerint ebben a korban már nem érdemes a múló divatoknak élni, minél kevesebb, tartós darabot kellene inkább választani. Szereti a magyar tervezésű darabokat, mint a Tomcsányi munkák vagy a NUBU márka ruhái.

süti beállítások módosítása