Reaktor

A jógáról őszintén - amikor meggyőzik a szkeptikust

A csodánál is csodásabb gyógyulásokat tulajdonítanak neki, csak pozitív hatásait taglalja minden blogger, újságíró. Könnyű sport, egyszerű belevágni, legtöbb formája nem igényel eszközt. Már a karantén előtt töretlen népszerűségnek örvendett, a járvány alatt a hatalmas bezártságban pedig, amikor épp nem mindenki kirándult, az egekbe szökött a jóga videók követőinek száma. Járjunk hát utána ennek a sportnak kicsit részletesebben!

A „jóga” szanszkrit eredetű szó, azt jelenti: összekötés, egyesülés. 

pexels-eternal-happiness-3326362.jpg

Indiában a risik (bölcsek és szentek) már évezredekkel ezelőtt kutatták meditációikban a természet és a világegyetem titkait. Megfejtették az anyagi és a szellemi világ törvényeit, bepillantást nyertek az univerzum összefüggéseibe. Rájöttek a kozmosz és a természet elemeinek törvényszerűségeire, a földi élet, a világegyetemben ható erők és energiák működésére, a külső világ szintjén és szellemi síkon egyaránt. Már a Védákban leírták és megmagyarázták az anyag és az energia egységét, a világegyetem keletkezését, a természeti erők működését. A modern tudomány jó néhányat újra felfedezett és igazolt az említett felismerések közül.

-írja a "Jóga a mindennapi életben" hivatalos fóruma.

Oké. Sóhajtottam párat, miközben definíció helyett ezt a magyarázatot kaptam. Tehát egy csapat bölcs - nagyon helyesen egyébként - nekilátott jógázni, és a folyamatnak mintegy melléktermékeként rájöttek az univerzum titkára, és napjaink tudósai ezután az információköteg után kullognak lélekszakadva, de ők is csak igazolni tudják. Mivel a jóga gyökerei vallási alapokkal rendelkeznek, így tehát valami egzaktabb utat kell keresnünk, mire való eredetileg ez a mozgásforma.

pexels-li-sun-2294353.jpg

Indiában egyrészt a vallás, a filozófia és a tudomány nem vált szét, mint nyugaton. Ezért a hindu vallásosság számunkra tudományosnak hat, a hindu tudomány pedig vallásosnak.

- írja Szalai András, az Apológia Kutatóközpont vezetője. Hozzáteszi

A jóga eredetileg a hindu vallás része, a hat „ortodox” hindu vallási rendszer (ún. darsana) egyike. (...)  Időközben évezredek teltek el, a hindu vallásosság már más korszakát éli, a jóga rendszere pedig sokféle elmélettel, gyakorlattal bővült ki, és rengeteg vallási-módszertani irányzatra bomlott, amelyek más és más eszmei és gyakorlati célokat szolgálnak.

Többféle mozgásformát találunk jóga címszó alatt. Tele van vele a YouTube, és vége hossza nincs az előnyök taglalásának. Egy jógával foglalkozó szakcsoport kérdőívekkel vizsgált (Spielberg teszttel, PSS kérdőív, WHO jóllét kérdőív) jógázó embereket, és figyelte, van-e jelenős élettani hatása a sportnak (sport?). Ezek összesített alkalmazásával  153 résztvevő 

  • 223 élettani paraméternek 94%-ában tapasztaltak javulást (de milyen élettani paraméterekben? Mi alapján választották ki ezeket)
  • 83,5%-nak bevallása szerint meglévő betegségének tünetei csökkentek (de milyen betegség milyen tünetei?)
  • 93%-nak nem lett az elmúlt 20 napban újabb betegsége (Ez biztos a jóga miatt van?)

pexels-natalie-3759657.jpg

Természetesen a kutatás sokkal több és részletesebb eredményt taglalt 1000 oldal terjedelemben (pl. dohányzó, alkoholfogyasztók százaléka a vizsgált csoportban). A dokumentum még mindig nem győzött meg, mert, bár a fenti pontokban felsorolt számok elég meggyőzőek, a mellettük lévő zárójeles kérdésekre nem találtam választ, pedig érezzük, hogy releváns.

Az internet felszíne cserbenhagyott a kérdésben, ennél tudományosabb jellegű, forrásozott jegyzetet nem találtam, dehát mire való a Sciencedirect, ugye? Nézzük itt mit találunk a jógáról!

Journal of Bodywork & Movement Therapies szaklapban publikált kutatás szerint a jógaterápia hatására a 2-es típusú diabetes mellitus tünetei csökkentek. Itt a szerző hangsúlyozza, a helyesen és szakszerűen vezetett jógaterápiának van csak ilyen hatása. A JACC Clinical Elektrophysiology szerzői vizsgálata szerint az ájulásos betegek kezelésében (VSS) kiegészítő kezelésként a jógaterápia hasznosnak bizonyult. A kutatási metodika elég meggyőző, így ezekben az eredményekben tényleg bízhatunk. Már csak az a kérdés: honnan tudjuk, hogy egy tanár, egy stúdió szakszerű és hiteles mozgásformát mutat és tanít?

Első és legfontosabb vizsgálat, hogy a jógaoktató hol tanult és milyen céllal végzi a gyakorlatokat. Általában a kezelőorvos, háziorvos is tud segíteni a választásban, sok esetben például enyhébb gerincbántalmak esetén gerincjógát javasol a szakorvos. Jellemzően légzőszervi megbetegedéseknél, és enyhe szív-és érrendszeri zavarokkal szoktak ilye terápiákat javasolni. Már most mondom, és rémisztő, hogy mondanom kell: amelyik "jóga oktató" a problémáid megoldása érdekében minél gyakoribb szexuális aktusra buzdít, indokolatlanul drága eszközöket próbál rád sózni, pult alól összeszedett, nulla leírással rendelkező "gyógyszerekkel" traktál, vagy bizonyos képek előtt/varázsigék kíséretében végezteti veled a gyakorlatokat, az valószínűleg nem a Te embered és nem fogja megoldani a dolgokat. 

pexels-andrea-piacquadio-3772502.jpg

A vallások kapcsolatában is vannak félreértések a jóga terén. Elterjedt, hogy mivel indiai vallási rítusból alakult ki, és tanai mélyen vallásosak, a gyakorlat tilos más vallások képviselőinek számára. Mind a katolikus, mint az egyéb keleti vallások elöljárói sokkal árnyaltabban fogalmaznak a téma kapcsán. A katolikusoknak például nem tiltott a jóga, sőt, kifejezetten javallott, amikor azt orvos javasolja, például gerincbántalmakra. Ennek csak a keretei fixek, a varázsige mormolást és a képek, kegytárgyak előtti mozdulatsorokat kell megtagadniuk a más vallásúaknak, amit valljuk be, azok sem igazán csinálnának, akik semmilyen felekezethez nem tartoznak. 

 Rengeteget olvastam a témában, hogy miért jó és miért ennyire felkapott a jóga (bár utóbb úgy éreztem, ezt az időt alibinek használtam arra, hogy ne kelljen ténylegesen sportolnom). Arra jutottam, hogy az erre fogékony embereknek, akik tényleg csak kikapcsolni szeretnék az agyukat pár percre, és lassan be-és kilélegezve szeretnének edzeni, nem egy vértizzadós kardio edzésre vágynak, azoknak tényleg ajánlható. Akinek tehát van erre igénye, annak egy olyan szkeptikus javasolja, aki hitetlenkedve utána olvasott, meggyőződött róla, hogy megalapozott a legtöbb egészségügyi pozitív hatása - és aki marad inkább a klasszikus városligeti futóköröknél.

süti beállítások módosítása