Reaktor

Indul a madáretetési szezon

Ugyan sok madárfaj melegebb vidékre költözik hazánkból a zord időjárás elől, vannak azonban olyanok is, amelyek itthon telelnek át. Sőt, olyanok is akadnak, akik a tőlünk északabbra fekvő országokból költöznek hozzánk a téli szezonra.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület írása szerint ezek a fajok a mi segítségünk nélkül is túlélnék a telet, hiszen az itt maradó vagy éppen ide érkező fajok megtalálják a számukra szükséges mennyiségű élelmet. Ha az adott területen már nem találnak elegendő élelmet, vagy a tájat hótakaró fedi be, akkor egyszerűen új területet keresnek. Éppen ezért a madarak etetése inkább a mi szórakoztatásunkra, gyönyörködtetésünkre jött létre. Fontos azonban, hogy ha belevágunk az etetésbe, akkor ne okozzunk ezzel kárt!

A madáretetési szezon az első fagyok beköszöntével kezdődik és ezek megszűnésével végződik. Tehát nagyjából a novembertől március első feléig tartó időszakot öleli fel. Azonban október második felében is elkezdhetjük, ha új helyen szeretnénk etetni a madarakat. Ilyenkor elég, ha egy kevés magot szórunk ki vagy almát tűzünk az ágakra. Ez segítség lehet az átvonulóban lévő madarak zsírtartalék képzésben is.

A madaraknak adható eleségek három csoportba sorolhatók: olajos magvak, alma és bogyós gyümölcsök, illetve zsiradékok. Fontos azonban, hogy az olajos magvak ne legyenek sózottak, pörköltek. Az állatkereskedések polcain általában megtalálható az énekesmadaraknak szánt magkeverékek. A napraforgó mag és a köles mellett adhatunk a nekik diót, mogyorót, kesudiót, pisztáciát is. A magvak mellett kedveskedhetünk még almával, illetve a lakóhelyünk környékén gyűjthető bogyókkal. A gyümölcsöket a rovarokat fogyasztó madarak is kedvelik, így számos madárnak segíthetünk megtölteni a begyét ily módon is. Állati zsiradékként adható az etetőket látogató madaraknak kacsa-, liba- és sertésháj, faggyú, szalonna (fontos, hogy ez se legyen sós), illetve cinkegolyó, lágysajt és vajtégla is.

Fontos, hogy ne etessünk kenyérrel, valamint más fajta péksüteménnyel, ugyanis ez nagy mennyiségben fogyasztva káros a madarakra nézve.

Az eleséget kiszórhatjuk egyszerűen a földre. Hogy ne lepje be a hó a földre kiszórt eleséget, érdemes az ilyen típusú etető fölé féltetőt építeni. Kínálhatjuk az élelem tálcán, például egy virágalátéten is, vagy használhatunk dúcetőt és függő etetőt is. Ezek takarítására érdemes rászánni hetente egy kis időt, ugyanis előfordulhat, hogy mi úgy látjuk, hogy még van eleség az etetőben, közelebbről megvizsgálva azonban ez valójában már csak a maghéjak.

Ügyeljünk az etetők elhelyezésére is. Célszerű egy szélcsendesebb zugban elhelyezni, hogy a magokat ne hordja szét szél. Ezen kívül biztonságos helyre tegyük, hogy a madaraknak legyen hova behúzódniuk például a macskák elől. Éppen ezért célszerű fák, sűrűbb bokrok környékén etetni.

A Madártani Egyesült felhívja a figyelmet arra, hogy az etetés mellett fordítsunk gondot a madarak itatására is. Ez azért fontos, mert a fagyos levegő kiszárítja a szervezetet. Mivel egyre gyakoribbak a hómentes, száraz telek, így az itatók kihelyezésével hozzájárhatunk a madarak folyadékpótlásához is. Azonban ügyeljünk arra, hogy a fagyos éjszakák után friss vízzel töltsük fel az itatót.

Végezetül szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ha egyszer elkezdtük az etetést, ne hagyjuk abba a fagyok végéig, ugyanis a madarak megszokják, hogy hol találnak élelmet. A kis testű madarak energia tartaléka arra elég, hogy túléljék az éjszakai hideget, éppen ezért kulcsfontosságú, hogy reggel tudják pótolni tartalékaikat, különben legyengülnek és elpusztulhatnak. Éppen ezért csak akkor vágjunk bele a projektbe, ha tudjuk vállalni, hogy tavaszig rendszeresen feltöltjük az etetőt.

kor1.gif

nyitókép: https://pixabay.com/hu/photos/nagy-cinege-madarak-takarm%C3%A1ny-6086128/

 

süti beállítások módosítása