Reaktor

Az öt leghihetetlenebb sportpillanat 2021-ből

123065.jpg

Egy rendkívüli év sportban is rendkívüli pillanatokat hozott, így az új esztendőbe átlépve itt az ideje visszatekinteni néhány olyan momentumra a sport világából, amelyet biztosan nem könnyen fogunk elfeledni.

  1. Egy „ismeretlen tinédzser” nyer Grand Slam döntőt

A győzelem idején 18 éves, román és kínai szülőkkel rendelkező, ám brit fiatal sportoló a selejtezőből indulva nyerte meg a US Open Grand Slam-tornát, miután a döntőben 6:4, 6:3 arányban győzte le a 19 éves kanadai Leylah Fernandezt. Általuk 1999 után először került sor olyan US Open döntőre, ahol két tinédzser harcolt,

a győzelmével pedig Raducanu lett az első teniszező az Open-érában, aki selejtezőből indulva nyerte meg a tornát, miközben egyetlen szettet sem bukott az összecsapások során.

A torna kezdetekor a fiatal sportoló a ranglista 150. helyét foglalta el: idei teljesítménye után nem csoda, hogy novemberben már a 19. volt.

skynews-emma-raducanu-wins-us-open_5509678.jpg

Fotó forrása: Sky News

  1. Magyarország a továbbjutásért harcol

Globális viszonylatban valószínűleg nem a legfontosabb történések egyike, ám nekünk kétségkívül sokat számított, hogy hazánk kijutott az Európa-bajnokságra, illetve két meccsét is hazai környezetben, a Puskás Arénában játszhatta. A halálcsoportot – Franciaország, Németország, Portugália (igaz végül mindhárom meglehetősen korán elvérzett – kifogó válogatottól reálisan túl sokra nem lehetett számítani, ám végül a csapat a továbbjutásért harcolt, miután bár Portugáliától vereséget szenvedett (mindhárom gólt az utolsó 10 percben elszenvedve), Franciaországgal egyenlőt játszott, Németország ellen pedig két alkalommal is vezetett.

Nem meglepő tehát, hogy amíg Mbappe, Ronaldo vagy Pogba a Puskás gyepén futbalozott, addig a jelenlevő magyar szurkolók telefonjaikon a Münchenben zajló Németország elleni összecsapást nézték, miközben őrült üdvrivalgásba kezdtek mindkét magyar gólnál.

Végül bár a továbbjutás nem jött össze – Goretzka a 84. percben egyenlített –, de két értékes pont, illetve egy méltó sportteljesítmény igen.

123065.jpg

Fotó forrása: AFP

  1. Szakadt gatya és fantasztikus triplázás

Mind az olimpiai (6 arany, 7 ezüst, 7 bronz), mind a paralimpiai sportolóinkra joggal lehetünk büszkék (7 arany, 5 ezüst, 4 bronz), a nyári játékok pedig rendkívül sok emlékezetes pillanatot hoztak. Ilyen volt Szilágyi Áron fantasztikus teljesítménye, aki London és Rio de Janeiro után harmadszor is olimpiai bajnok lett a férfi kardozók egyéni versenyében, de joggal említhető Milák Kristóf is, aki előbb 200 méter pillangón nyert olimpiai csúccsal – és elmondása szerint a világcsúcsról már az úszás elején lemondott a szám előtt elszakadt gatyája miatt –, majd 100 pillangón egy gigászi küzdelemben lett ezüstérmes Caeleb Dressel mögött. Utóbbi eredmény szerintem még inkább megmutatta a sport szépségét, a két úszó ugyanis egy hatalmas csatát követően rendkívül fair módon méltatta riválisát.       

  1. Olaszország drámai párbajban győzi le Angliát

Bár a Rómában megrendezett nyitómérkőzésen Olaszország nagyon magabiztosan verte Törökországot, így egyesek – milyen helyesen – elkezdtek egy esetleges olasz győzelmet vizionálni, Olaszország korántsem volt az EB-esélyesek egyike között a torna kezdete során. A csapat mégis 9 pontot gyűjtött a csoportjában, majd kiejtette Ausztriát, Belgiumot és Spanyolországot is, így végül Angliával játszhatott a Londonban rendezett döntőben.

Bár a döntő nem bizonyult különösen érdekesnek, az azt lezáró tizenegyespárbaj már annál inkább: igaz elsőként olasz részről Belotti hibázott, ám végül az angoloknál mindhárom fiatal cserejátékos – Rashford, Sancho és Saka – is kihagyta a büntetőjét, így az olaszok megnyerték a tornát.

A győzelem ellenére az olasz válogatott krízise azonban nem teljesen ért véget, ugyanis idén ősszel Svájc megelőzte őket a csoportban, így az Azzurri csak pótselejtezőn keresztül juthat ki a 2022-es téli világbajnokságra – a pótselejtezőn pedig a korántsem egyszerűen legyőzhető Portugália várhatja őket.

 3000_1.jpeg

Fotó forrása: AP News

  1. Verstappen az utolsó körben nyer világbajnokságot

Ha azt mondom, hogy ilyen F1-es szezont életemben nem láttam, akkor gyakorlatilag nem mondok semmit, ugyanis túlzás nélkül a történelem egyik legizgalmasabb évadát hozta az idei F1. Hogy jobban megértsük, a szabályváltozásokat követően a hibrid-éra időszakában kizárólag a Mercedes dominanciáját láthatták a nézők: 2014 óta csak Mercedes pilóta nyerte meg a világbajnokságot, pontosabban Hamilton 6 alkalommal, illetve korábbi csapattársa, Nico Rosberg 2016-ban egyszer. Idén bár szintén a Mercedes autója tűnt összességében a leggyorsabbnak, a Red Bull nagyon közel tudott hozzájuk kerülni, Verstappen hihetetlen tehetsége pedig hozzásegített ahhoz, hogy a szezon többségében a ponttáblázat élén haladjon. Verstappen és Hamilton a bajnokság során több alkalommal is összeakadt – gondoljunk csak a Silversone-i balesetre (amikor Verstappen kórházban végezte, Hamilton pedig nyert) vagy épp Monzára (ahol Verstappen konkrétan Hamilton tetejére landolt az autójával) –,

ám talán azt még a legjobb forgatókönyvírók sem képzelték, hogy a két pilóta pontazonossággal kezdi majd az utolsó versenyt. A képlet tehát meglehetősen egyszerű volt: aki az utolsó versenyben több pontot szerez, az bajnok.

2021-12-12t144107z_1_lynxmpehbb06g_rtroptp_4_motor-f1-abudhabi-scaled.jpg

Fotó forrása: Reuters

A szezon többi részéhez híven azonban az utolsó verseny is drámát hozott, ugyanis Hamilton végig dominálta a versenyt, miközben a Red Bull csapatfőnöke is elismerte, hogy csak egy csoda segíthet már Verstappenen. A csoda pedig az 53. körben Latifi személye által jött el, aki a falnak ütközött, a biztonsági autó bejött, a Red Bull egy gyors kerékcsere mellett döntött, Hamilton pedig a kopott gumikon vágott neki a verseny végének, ami a gyakorlatban egyetlen kört jelentett. És igen, Verstappen az utolsó kör felénél előzte meg Hamiltont és zsebelte be a bajnoki címet. Nincsenek szavak rá: egyszerűen őrület! És hogy jobban átéljük a drámát, itt láthatjuk a két magyar kommentátor reakcióit az utolsó kör során.

A cikk végére már csak két dolgunk maradt, egyrészt áldott, boldog új évet kívánni, illetve megkérdezni: számotokra mi volt az év sportpillanata?

 

süti beállítások módosítása