Reaktor

Hat érdekes dolog, ami 2021-ben történt a tech-világban

eboy-osaka--1024x633.png

Osaka az NFT világban

 

Habár rengeteg eseményt fel lehetne sorolni, milyen innovációk jöttek létre, érdemes kiemelni néhány megosztó, jelenleg is kérdéses dolgot.

 

6. Év elején berobbant az NFT piac

Februárban ismerték meg legtöbben a mással nem helyettesíthető tokent. A technológia blokkláncokra épül, így decentralizáltan tárolja az adatot arról, hogy egy kép vagy hangfájl kinek a tulajdona. A vásárlással nem magát a tartalmat vesszük meg, hanem annak az online tulajdonlását. Hamisíthatatlan, és ameddig nem adjuk el, addig egyértelműen bizonyítható, hogy az adott tartalom a miénk. Ebből következik, hogy értéket képviselhet egy online tartalom még akkor is, ha azt könnyen lementheti bárki. Gondoljunk csak bele, híres festményekről is van fotó az interneten, és a valóságban is léteznek másolatok, még is az eredetinek van valódi, komoly értéke.

Jelenleg spekulatív jellegű, mert nehéz előre kiszámítani, melyik fájl fog értéket jelenteni, és melyik nem. A későbbiekben a digitális művészek esetében jöhet jól, hiszen egy online teren kívüli aukció során nehezebb ellopni az alkotást, így megtartva annak értékét. Ezért lehet majd kiszámítható befektetés az NFT, szemben a jelenlegi erősen kiszámíthatatlan helyzettel. Nem igaz tehát, hogy lemaradtunk erről is, inkább a célközönség más, mint azok a fiatalok, akik ezzel próbálnak haszonra szert tenni. Másik felhasználási mód a virtuális világok és a kiterjesztett valóság. Már divatcégek is adtak el virtuális ruhadarabokat, amelyek felhasználhatók lesznek virtuális világokban, így kapva értéket. Ezt úgy kell elképzelni, mint a Second life, csak sokkal kiforrottabb minőségben, több lehetőséggel.

Gyakori kritika az NFT-k esetében, hogy csak egy lufi. Ezt a Bitcoin is megkapta sokszor, mégsem "pukkadt ki". Az NFT persze más, mint a legelterjedtebb kriptovaluta, és az előbb felsoroltak ellenére is van alapja a kritikának. Kérdés, hogy mennyire terjednek el a virtuális világok a következő évtizedekben. Mert lehet jó befektetés megvenni egy menő autót NFT formában, és majd száz évekkel ezután valamelyik örökösünk profitál belőle, de mi nem valószínű, hogy ezzel vagyonra tegyünk szert. A jelenlegi virtuális világok hiába fejlődtek grafikai szempontból, alapvető érzékszervi hatást továbbra sem tudnak gyakorolni ránk. Tehát kimarad sok-sok minden, amit a való életben szeretünk, legyen az egy finom vacsora, vagy bármi más. Ennek ellenére az NFT-k ára nagyon magas lehet, ahogyan ezt a 91,8 millió dollárért eladott The Merge elnevezésű NFT is mutatja.

A legnagyobb NFT piac jelenleg az OpenSea oldala, ahol számtalan NFT-t vehetünk meg Ethereummal, vagy a felület által engedélyezett altcoinokkal. Önmagában nem használható, kell hozzá egy tárca, ilyen a Metamask. Ez egyfajta böngésző is egyben, érdemes kipróbálni azoknak, akiket érdekel a crypto-világ.

 

5. Metaverzum projektek egymás után

Az NFT-hez kapcsolódik egy másik 2021-es nagy bejelentés. Mark Zuckerberg személyesen, videóban mutatta be a Meta-t. Egyrész a Facebook tulajdonosa a Meta lett, másrészt ez egy projekt is, aminek célja egy folyamatos online Zoom-meetinghez hasonlító világ kialakítása. Hogy pontosan mi lesz ebből, az egyelőre kérdéses. Amennyiben sikerül kialakítani egy valóban népszerű szolgáltatást, abban az esetben az NFT-k, és az azoknak adás-vételéhez használatos kriptovaluták és tokenek ára is jelentősen megnőhet.

Másik próbálkozás a Sandbox, ami első ránézésre már inkább tűnhet előremutató, futurisztikus próbálkozásnak. Jelen pillanatban a Roblox játékra hasonlít, annyi a különbség, hogy itt egy nagy világ van és pénzért lehet tárgyakat, földet venni. Az még nem világos, hogy ezek mivel lesznek több, mint az eddigi megoldások, azt leszámítva azt, hogy egy nagy rakat pénzt el lehet költeni majd bennük.

Az biztos, hogy a valódi életet még sokáig nem fogják tudni helyettesíteni, ha egyáltalán valaha képesek lesznek. Ahhoz pedig, hogy kicsit kilépjünk a saját életünkből, nem muszáj ezeket használni, vannak már erre sikeres próbálkozások, elég csak a valódi sandbox élményt nyújtó Minecraftot említeni.

Izland kritikusan áll a metaverzumhoz, ahogy ezt a Zuckerberg paródia is mutatja

4. Egy twitter bejegyzés sokakat tett gazdaggá

A Dogecoin a "doggo" mém alapján készített kriptovaluta. Egészen addig nem volt értéke, amíg Elon Musk meg nem említette Twitter bejegyzésben, így közel négyszázszorosra ugrott a viccpénz értéke. Leginkább azok jártak jól, akiknek Musk bejelentése előtt is sok volt ebből a valutából, mert nagyon jó áron tudták eladni.

Azóta megjelent a Shiba Inu is, ami a Dogecoin alternatívájaként terjedt el. Lényegi különbség a kettő között nincs. Ha csak nem említi meg Elon Musk valamelyiket, befektetésként nem érdemes ezekre tekinteni.

Hogy az NFT-ket a Meta világban ki tudjuk-e fizetni majd Dogecoinnal, az majd idővel kiderül, de az biztos, hogy nehéz lesz überelni az idei érdekességeket. Végül is, ha Salvador be tudta vezetni a Bitcoint hivatalos fizetőeszköznek, és most egy Bitcoinbányász várost építenek egy vulkán mellé, akkor a Dogecoin is lehet még hivatalosan elfogadott.

doggo.gif 

3. Redditről indult részvény-botrány

A Gamestop egy amerikai szórakoztatóelektronikai üzletlánc, ami a csőd szélére került. Ilyenkor szokták shortolni az adott céget, tehát az a cél, hogy a részvények ára essen. A shortolás során a spekulánsok kölcsönvesznek részvényt, cserébe kamatot fizetnek. A kölcsönvett részvényeket eladják, majd várnak. Ha bejön a spekuláció, akkor sokkal olcsóbban tudják visszavásárolni, majd visszaadni a tulajdonosnak.

Ez meglehetősen kockázatos vállalkozás, és megesik, hogy a spekuláció nem jön be, ez történt ebben az esetben is.

A subredditen egyre többen kezdtek felvásárolni GameStop részvényeket, így felhajtva annak az árát, sőt, annyit vásároltak meg, hogy a spekulánsok nem tudtak annyit visszavásárolni, mint amennyit kölcsönadtak. Idővel kialakult a kisember és a wallstreeti "nagyok" harcának képe is, amellyel további tömegeket vonzottak be. Az egész alulról, egy subredditen szerveződött, de a végén a mainstream médiában kapott nagy figyelmet. A stratégiát persze mélyebben is lehet elemezni, akit ez részletesebben érdekel, annak ajánlok erről egy szuper cikket.

 

gamestop.gif

A South Parkban is megjelent a cég, igaz, a Black Friday miatt

2. Meghalt John McAfee

Hetvenöt éves korában hunyt el az első, és talán legismertebb vírusirtó, a McAfee megalkotója. Az élete meglehetősen egyedi volt, és tele számtalan érdekességet lehet róla találni. Halálának körülményei egyesek szerint gyanúra adnak okot, szerintük nem öngyilkos lett, hanem az "elit" ölte meg, mert kényes információk birtokába került informatikával foglalkozó üzletemberként. Hasonló összeesküvés elméletek születtek, mint Jeffrey Epstein halála után is.

Saját bevallása alapján 11 országban, összesen 21 alkalommal volt börtönben főleg drogok és fegyverek miatt, azonban ezúttal adócsalás miatt szinte biztos, hogy hosszú évekre börtönbe kellett volna vonulnia, ha a spanyol hatóságok kiadják az USA-nak. Ezen tények ismeretében különösen erősen hat az általa megfogalmazott mondat:

"A trükk nem az, hogyan lehet elkerülni a börtönt, hanem hogy miként kerülsz ki onnan."

Az biztos, hogy az élete nehezen leírható néhány mondatban, és sok mindent nem is tudunk róla. Hogy pontosan milyen munkákat látott el, mit miért vett, azt senki se tudja. Egy barátja szerint furcsa kastélyokat vásárolt értelmetlen módon, és állítólag több hasonmása is volt, akik közül az egyiket megmérgezték. Hogy miért volt ennyi rossz akarója, azt nem tudni, mindenesetre így érthető, miért alakult ki róla ennyi összeesküvés elmélet.

 

1. A SpaceX Starship először landolt sikeresen

Idén közelebb kerültünk ahhoz, hogy a Marsot kolonizáljuk. Ennek a legnagyobb úttörője az Elon Musk által vezetett SpaceX, aminek fő célja az, hogy a Marson önfenntartó emberi kolónia alakuljon ki. Amennyiben Musk  sikerrel jár, akkor a fiatalabbak akár még életükben eljuthatnak a Marsra, sőt, nyugdíjasként el is tölthetik idős éveiket ott.

A Starship projekt a mai formájában 2012-ben indult, amikor sokan még a Tesláról se gondolták, hogy sikeres lehet. Az SN-15 indításon tesztelt prototípus nagy mértékben csökkenti az űrutazás költségeit, azzal, hogy a nagy része újrafelhasználható, mert amikor visszatér a Földre, nem semmisül meg. Amint sikerül teljesen biztonságos prototípust tesztelni, eddiginél sokkal gazdaságosabban utazhatunk majd bolygók között, így a Marsra is. Ha minden jól halad, idővel választ adhatunk David Bowie költői kérdésére is, hogy van-e bármilyen élet a Marson.

 

süti beállítások módosítása