Reaktor

Így köszöntötték az újévet a magyar politikusok

2022-2.jpg

Az újév mindenki számára jelent valamit, ebben a politikusok sem kivételek. Tökéletes lehetőség a szavazók megszólítására és a lájkszerzésre is. Azonban a mezőny éppen emiatt kimondottan éles, szóval nehéz igazán egyedit alkotniuk, és nehéz ráérezniük, hogyan tudnák extravagánsan, de még sem túltolva jelezni az embereknek: ők is várják az újévet.

 

Orbán Viktor

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke úgy tűnik, kicsit lazított a kommunikáción év végére, így egy mulatós zenét töltött fel oldalára, ami alá videókat vágott össze az egész évből. Az okot az adta, hogy elterjedt a miniszterelnök "Magyarország előre megy, nem hátra" kijelentésének mulatós feldolgozása. A magyar jobboldalt gyakran éri az a kritika, hogy a fiatalokhoz gyakrabban kellene szólnia, ebben az esetben ez megvalósult, a videóhoz kommentárként annyit írt, hogy "Mindenkinek, aki szereti! BUÉK!". Fontos kiemelni, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, a videót megelőzte egy tizenkét fotóból álló képsorozat feltöltése. Kifejezetten egyedi és humoros újévi poszt, amit a szavazók értékeltek, 37.000 reakció jött össze, többségében pozitív.

 

Gyurcsány Ferencgyurcsany_screenshot.jpg

"Feri" bizonyára várta már a szilvesztert, hiszen ilyenkor felbontásra kerülnek a pezsgősüvegek. Az ő posztja minimalista designt kapott, az üzenet, amit közvetíteni akart, egyszerű. Ami azonban sokkal érdekesebb, az most kivételesen nem a háttérben meghúzódó Gyurcsány-szál, hanem a képhez fűzött kommentár. Az egyik opció, hogy erőltetetten akart elvont lenni, mondhatni színpadias. A másik lehetőség az, hogy "Feri" már szilveszter hajnalban bemelegített az esti bulihoz. Hogy melyik valós, azt döntse el mindenki, az egyik a másikat nem zárja ki.

 

Fekete-Győr András

fegyor.jpg

Fekete-Győr András gyermekével próbál több népszerűségre szert tenni. Emojikkal nem spórolt, hogy igazán fiatalos legyen a poszt, és még a hajnalig tartó ébrenlétet sem hagyta ki. Remélhetőleg nem jön össze az általa annyira vágyott korszakváltás, mert akkor jövőre már lehet, hogy gyertyafény mellett fog szilveszterezni.

 

Toroczkai László

Nincs Facebook oldala, szóval ő nem köszöntötte az újévet a platformon, ahogyan a Mi Hazánk Mozgalomnak se nagyon volt ilyen jellegű bejegyzése. 

 

Márki-Zay Péter

Az ő esetében egy videó készült, amely hatalmas botrányt kavart, okkal. Tőle az ellenzék még nem határolódott el, mindenesetre elég monoton módon fogalmazta meg kritikáját a kormányról, majd a végén megfogalmazta, hogy azért van nagyobb esélye az ellenzéknek most, mint legutóbb, mert sok nyugdíjas elhunyt koronavírusban.

577121_marki.jpg

 

Jakab Péter

Semmi tésztázás, és még csak krumplival se próbált zsonglőrködni. Ehelyett elhangzik a rezsim, mint kulcsszó, de a magyarázat már elmaradt. További negatívum a klisés zene a videó végén, kicsit olyan, mintha egy kilencvenes évek végi háborús játék menüjének a zenéjét hallanám, szóval nem illik ide még akkor sem, ha forradalmi hangulatot akart átadni a nézőnek. Nem mond semmit, csak a szokásosat, ez tipikus példája a túl óvatosra sikerült, humortalan köszöntőknek.

 

Németh Szilárd

sziszi.jpg

Fekete-Győr András kisbabás képe után újabb próbálkozás, ami az emberek érzelmeire akar hatni. Stitch reméljük már túl van a szilveszteren, és jól érzi magát. Fontos részlet a képen a pezsgő, ez kifejezetten jó ötlet, hogy ne csak a kommentár legyen újévi, hanem azért a fotó is sugallja, hogy éjfékor újabb év kezdődik.

 

Ungár Péter

Semmi újévi poszt, csak egy podcast bejelentés. Azon az ember már meg se lepődik, hogy egyes progresszív politikusok nem ünnepelnek keresztény ünnepeket, de a szilvesztert se?

 

Dobrev Klára

dobi.jpg

Próbálkozott, azt el kell ismerni, de elkövette azt a hibát, hogy sokat írt, éppen ezért a szavazó nem tudja, pontosan mire figyeljen. Ez egyébként nem a szavazó hibája, mert tényleg nincs benne lényeg, amit érdemes lenne kiemelni, szokásos, elkopott kulcsszavak vannak csak. Ez inkább a kemény magnak szól, akiknek lényegében mindegy, mit fogalmaz meg, ha kritizálja Orbán Viktor, akkor garantált számukra az elégedettség. 

süti beállítások módosítása