Reaktor

Mennyire objektívek a nemzetközi demokrácia-mutatók?

shithouse.jpg

 

Több nemzetközi szervezet is foglalkozik azzal, hogy összegyűjti a különböző országok szabadság- és demokrácia-mutatóját. Ezt pontokkal fejezik ki, amelyek különböző mutatókból gyűlnek össze, majd a pontok alapján az országokat rangsorba helyezik. Rengeteg szempontot lehet figyelembe venni, az internet korlátozásától kezdve egészen az alapvető emberi jogok érvényesüléséig.

Az egyik legfontosabb azonban az, hogy tüntethetnek-e az ország lakosai, és ha igen, akkor biztonságos-e, a rendőrség mennyire kezeli azt békésen.

Magyarország az utóbbi évtizedben rengeteg kritikát kapott azért, mert a nemzetközi szervezetek szerint nem teljesülnek egyes emberi jogok, korlátozzák a civileket és a rendőrök gyakran túlkapásba esnek, ha a tüntetés kezeléséről van szó. Szomorú magyar példa erre a 2006-os tüntetéssorozat, amikor a rendőrattak során a tömegbe lőttek (gumilövedékkel), ennek következtében több ember is súlyosan megsérült, volt akinek a szemét lőtték ki. Emellett rengeteg felvételt találni arról, hogy földre került embereket gumibottal vernek véresre, szóval az biztos, hogy nem európai értéket képviseltek akkor. Érdekes tény, hogy ezek miatt nem aggódtak ilyen buzgón a nemzetközi szabadság és demokráciapárti szervezetek.

 

hungary_fh.jpg

 

A listán Magyarország dél-amerikai és afrikai országokkal került egy ligába.

 

Jelenleg Magyarország nem áll valami jól, ha a Freedom House kimutatása alapján vizsgáljuk. Részben szabad, tehát részben el vagyunk nyomva a kormányunk által. Habár nem tudunk olyanról, hogy tüntetések alatt bárki nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett volna rendőri túlkapás miatt, a 2006-os incidens kivételével, mások mégis sokkal jobban teljesítenek a listán. Vegyük példának Dániát:

 

A felvételen jól látható, hogy a rendőrök gumibottal verik meg azokat, akik nem rongáltak, nem csináltak semmit, csak a jelenlétükkel támogatták a tüntetést. A tüntetés egy oltásellenes békés demonstráció volt. Rejtély, miért érezték szükségét, hogy kutyákkal támadják meg és meg is verjék a saját polgáraikat gumibottal?

 

nether.jpg

 

Hollandia még Svájcnál is demokratikusabb és szabadabb állam.

 

A Freedom House listáján Hollandia kimagasló pontszámmal rendelkezik. De nem csak ilyen ellentmondásokkal találkozhatunk, ha jobban szemügyre vesszük a rangsort.

 

Franciaország 90 ponttal rendelkezik jelenleg, ami azért furcsa, mert alig pár évvel ezelőtt még a sárga mellényes tüntetők ellen léptek fel agresszívan a helyi rendvédelmi szervek.

 

Ebből akarva-akaratlan levonható az a következtetés, hogy a Freedom House listája szubjektív, még ha naiv jóhiszeműséggel állunk is hozzá. Ha viszont kicsit gyanakvóbbak vagyunk, akkor nem nehéz összekötni a globalista érdekekkel, és látni a teljes képet a lista alapján.

 

Minél globalistább egy ország kormánya, annál jóindulatúbban állnak hozzá, és úgy maszkolják az eredményt.

 

Nyugat-Európa számára igen jól eshet, hiába véres a tüntetés, de legalább nemzetközi szervezetek alapján nekik nagy a szabadságuk szemben a „barbár” keletiekkel. A gond csak az, hogy a papírforma ezúttal nem jön be, hiszen hiába a jó statisztika, a valóság teljesen más. Kimondható az is tehát, hogy ezek a szervezetek közvetetten, de érdek alapján gyártanak listákat, amivel az általuk támogatott kormányokat tudják segíteni hivatkozási alappal. A Freedom House-t jelenleg is 66%-ban az USA finanszírozza, ennyire tudnak tehát függetlenek lenni az amerikai érdekektől.

 

A holland túlkapásokat a magyar COVID-korszak erőszakmentességével párhuzamba állítva szembeötlően üres és képmutató értékrendszer az, amit a Freedom House-ra hivatkozva a 2006-os események hazai relativizálói "európai érték"-ként képviselnek.

süti beállítások módosítása