Reaktor

Időzavarba került az ellenzéki miniszterelnök jelölt

mzp01.jpg

 

Az ellenzéki miniszterelnök jelölt Facebook oldalán fejtette ki véleményét Novák Katalin tíz évvel ezelőtti bejegyzéséről. A következőket írta:

Novák Katalin nem a nemzet egységét fejezi ki, hanem azt a gőgöt és megvetést, amivel a fideszes kiváltságosok keresztülnéznek az embereken. Így fogalmazott tíz évvel ezelőtt Orbán Viktor jelöltje: "Én hálás vagyok a sorsnak, hogy nem a kényszer üldöz el itthonról, hogy nem kórházi ápolónőként vagy pedagógusként élünk röhejes jövedelemből."

Nem a sors tehet arról, hogy alacsonyak a bérek, hanem a fideszes kiváltságosok, akik ellopják Magyarország jövőjét. A kiváltságosok, akik között ott van Novák Katalin is, aki éppen egy olyan hivatalt készül elfoglalni, amire minden szempontból alkalmatlan. Az meg végképp felháborító, hogy a kényelmes életéből röhejesnek nevezi a pedagógus és ápoló jövedelmeket. Onnan, ahonnan ő beszél ezek a bérek méltatlanok, igazságtalanok és szemérmetlenek. De nem röhejesek.

Profin megfogalmazott szöveg, csak éppen az általa elemzett gondolat akkor íródott, amikor a Fidesz-KDNP szinte csak elkezdte a kormányzást 2010-ben, nem sokkal a Gyurcsány és Bajnai kormány után. Tehát az, amiről Novák Katalin írt, nem a jelenlegi helyzetet tükrözi, hiába próbálja Márki-Zay Péter ezt sugallni. Novák Katalin sokkal inkább a Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon által vezetett kormány eredményeire utal, de ezt persze Márki-Zay Péternek nehéz lenne leírni, hiszen egy pártszövetségben van az előbb említett két politikussal. Úgy néz ki, az ellenzék már tényleg mindent megpróbál elkövetni azért, hogy javítson a helyzetén.

 

A világbank adatai alapján jól látható, hogyan álltunk gazdaságilag 2010-ben

A fő problémájuk azonban az, hogy nincs valódi ügy, amiből politikai kampányt tudnak építeni. A kormánypártok rengeteg ilyet találtak, érdemes végig gondolni az utóbbi egy év termését: anonymous leleplezések, hangfelvételek, Karácsony Gergely nyelvvizsgája, és még sorolhatnánk egészen a legutóbbi nyugdíjas gyalázó ellenzéki miniszterelnök jelöltig.

Egyúttal pedig azt sem egyszerű elérniük, hogy az emberek kockáztassanak. Magyarországon az átlag ember az utóbbi évtizedben megtapasztalhatta a létbiztonságot, az egzisztenciális szabadságot és azt, hogy tudja építeni a saját életét. Mivel a társadalom számára ez még friss, nem igazán akarják kockára tenni ezt, szóval ha valaki nem is ért egyet a kormánnyal, inkább csak otthon marad, és akkor sem szavaz az ellenzékre. Ez főleg igaz azokra, akik a 2000-es években megtapasztalták, milyen az amikor a jelenlegi ellenzéki pártok legerősebb karaktere a Miniszterelnök.

bajnaicsurgyany.jpg

Gyurcsány Ferenc azt ígérte, "nem kell félni, nem fog fájni", az őt követő Bajnai Gordon bejelentette: "fájni fog".

 

Amennyiben a választásig nem találnak semmi komoly ügyet, borítékolható, hogy csak a Novák Katalin pár mondatos, egyébként őszinte gondolatát kiforgatni próbáló, izzadtságszagú lejárató kampányokkal fognak tudni dolgozni. És itt látszik igazán a kormány erőssége és előnye, mert akármennyire az ellenkezőjét próbálja bemutatni az ellenzék, a kormányra jellemző a precizitás és profizmus, emiatt ki tud kerülni hibákat, és helyes döntéseket tud hozni, kiegyensúlyozottan működik.

Az ellenzék számára a 2022-es választás politikai szempontból élet-halál kérdés, ha most nem tudnak nyerni, azzal elveszítik azt a látszatot, hogy együtt erősebbek és valódi politikai közösséget tudnak alkotni. A konzervatív kormányzás jó eredményei ugyan rontja az esélyeiket, de legalább ekkora veszélyt jelenthetnek önmagukra. Hiába van meg az egységük hivatalosan, hogy ha belül folyamatosak a konfliktusok. Ameddig ezt nem sikerül megoldaniuk addig a választáson sem fognak tudni nyerni.

süti beállítások módosítása