Reaktor

Az évadnak lassan vége, de a finálé még messze van

torrente3.jpg

Ha Torrentének köze van a kormányhoz, abból mindig baj van

A politikát elvont értelemben egyfajta sorozatnak is lehet tekinteni, hiszen van eredettörténet, megismerhetjük a karakterek személyes motivációit és végtelen sok csavar van a sztoriban. Megjelenik továbbá a jó és a rossz küzdelme, vannak visszatérő szereplők és spin-off epizódok is. A nagy különbség annyi, hogy ez nem csak hatással van ránk, hanem befolyásolja az életünket is. Ebben a sorozatban debütált már sok évvel ezelőtt a jelenlegi főszereplő is, aki a Csillagok Háborújából ismert sötét oldal Sith lovagjaihoz hasonló módon mindig választ magának egy „tanítványt”. A hosszú sorozatban eddig két tanítványt talált, mindkét karakter keresztneve a Péter.

Sokak gondolják úgy, hogy a főszereplő csak létrának használta az első tanítványt, ami ne m volt valami szép dolog. Magától ugyan is nehezen tudott volna Miniszterelnök lenni, így keresett valakit, aki az emberek számára eladhatóbb, mint ő maga. A második Péter többek között abban is különbözik elődjétől, hogy nincs valós ereje az ellenzéki pártokkal szemben, így hatalmi pozícióba kerülése esetén könnyen elmozdítható lenne. Persze mint minden sorozat, itt is tapasztalhatunk jellemfejlődést és jellemromlást, ami ebben az esetben abban nyilvánul meg, Pétert nem kellene elmozdítania a mesterének, mert az ellenzéki miniszterelnök jelölt függ tőle, így lényegében "pórázon tudja tartani" őt.

De nem csak a hatalmi taktikán finomított, hanem önmagán is. Miniszterelnöksége alatt nem egyszer reagált hevesen egy-egy helyzetre. Azóta már sokat dolgozott azon, hogy az ellenzék szavazó úgy tekintsen rá, mint a haverjára. Főzött, mémeket készített, bemutatja, hogy a fia mennyit játszik a Minecraft-al. Persze ezekben is fellelhető az agresszív politikai kampány, de sokkal óvatosabban, bújtatva tálalja.

kiralyvar.jpg

Királyvár, ahol első ránézésre minden szép, de valójában szörnyűségek helyszíne

A feleségét ugyan elindította ellenzéki miniszterelnök jelöltnek, de végül a nemzetközi politikára hagyta, és az európai "királyvárba" küldte őt, hogy ott képviselje hatalmukat. A nagy szereposztásba viszont csúszott hiba, az előbb említett második tanítvány egyre többször tett felvállalhatatlan kijelentéseket, a megtanult szöveg helyett improvizált. Ezért mellé állította az RTL Klub egy volt munkatársát, Pétefi Juditot, aki örömmel vállalkozott a feladatra, hogy moderálja a politikus megnyilvánulásait.

A feleségével szemben Jakab Pétert itthon tartotta meg, egyfajta bunkósbotnak. Ha balhét kell csinálni, rontani kell egy közösség, egy hely színvonalát, akkor odaküldi, és a Jobbik elnöke Torrentét megszégyenítő alpárisággal képes lerombolni a környezete imidzsét. A sajátját nem tudja, mert már megtette az utóbbi években a Parlament épületében. Jakab számára ez jelenti az egyetlen túlélést, hogy sokkal jobban tudja játszani a bunkót, mint mások. Akadt kihívója, Tordai Bence, de ő nem tudta olyan átéléssel, erőbedobással átadni magát a szerepnek, mint Jakab Péter, így ő a háttérbe szorult. A pártokkal nem igazán kell már foglalkoznia, mert a népszerűségi statisztikák mutathatnak sok eredményt, de igazán kemény maggal a DK rendelkezik. Csak az MSZP tudott volna nehézséget okozni a DK-nak, de ebben az ügyben is megoldást talált a két fél:

A főszereplő nem hív át több embert a pártjába, cserébe az MSZP nem támadja élesen a DK-t.

winwin.jpg

Hiába azonban a profi rendezés, a valódi kampány témára már nem maradt idő, így a Fudan-ellenes népszavazásra támaszkodnak, ami egyelőre nem vitte előre őket a választási győzelemhez. Egy tapasztalt politikus mindig pozícionálja magát, a baloldal legerősebb karaktere is ezt teszi. Felfogja, hogy nyerni nem tudnak 2022-ben, de ő maga a saját birodalmán belül megszilárdította a hatalmát, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy majd a jövőben nagyobb veszélyt jelentsenek a nemzeti pártok alkotta kormányra nézve. Nem maradt számára más feladat, csak egy laza, a maga módján egyedi örömtánc:

 

süti beállítások módosítása