Reaktor

A Covidnak és az emberek ellenőrzésének is van határa

thumbs_b_c_6ffd120430b9aba410c785dded99e243.jpg

 Ha azt mondom, mindenkinek kezd elege lenni a koronavírusból, nem mondok újat. Elegünk van a vírusból, az aggodalomból, a korlátozásokból, és mindabból, ami ezzel jár. Biztosra veszem, hogy így vannak ezzel az emberek mindenütt a világon, kivéve persze a svédeket, ahol az állam minimális közbeavatkozásával sikerült jó eredményeket produkálni, - megbetegedési és halálozási számokat tekintve - arról már nem is beszélve, hogy szinte egyáltalán nem állt le a gazdaságuk egy pillanatra sem.

Persze sok szempontból tényleg nem mindegy, melyik országban érte az embert a pandémia. Milyen az emberek általános egészségi állapota, az együttműködési és önkorlátozási hajlandóságuk. Szerintem mi magyarok szerencsések vagyunk, mert ésszerű keretek között maradtak a korlátozó intézkedések a maszkhordást és az oltások számonkérését illetően. Nyilván van akinek mindez kevés, van akinek ez is sok, például azért, mert fenntartásai vannak magával az oltással kapcsolatban. Érdemes azért megnézni, hogyan kezelik a világjárványt helyben más kormányok, és rájövünk, milyen szerencsések vagyunk. Lássuk tehát a rendkívül civilizált, progresszív és toleráns Kanadát elrettentő példaként.

Kanadában ahhoz, hogy belföldön felszállhasson az ember egy vonatra, „teljeskörűenˮ oltottnak kell lennie. Ez egyelőre kettő vagy egydózisú vakcinák esetében egy, Kanadában elismert oltóanyag felvételét jelenti, például Ontario államban, kivéve, ha Kanada által nem engedélyezett vakcináról van szó. Ekkor három dózist kell igazolni, amelyből az utolsót az ember legfeljebb 14 nappal az utazás előtt kapta. Ahhoz is oltottnak kell lenni, hogy az ember kiutazhasson Kanadából. Magyarul nem lehet felszállni repülőgépre vagy bármilyen más járműre és elhagyni az országot, ha az ember nincs beoltva.

Érthető módon, rengeteg ember tiltakozik és érvel Kanadában a fenti, valljuk be, ijesztő intézkedések ellen. Nem kell ahhoz vér liberálisnak lenni, hogy a szabadságjogok súlyos megsértéseként tekintsünk az ilyesmire. De lássuk, mit mond a helyzetről Kanada legnagyobb konzervatív napilapjának publicistája! 

André Pratte „A lehetetlen küldetés: sem a Covidot, sem az embereket nem lehet ellenőrzés alatt tartaniˮ című írásában arról elmélkedik, vajon hogyan lehetséges, hogy egy ultraliberális kormányzat görcsösen arra törekszik, hogy teljes körű ellenőrzés alatt tartsa az állampolgárokat a járvány idején.

Pratte felteszi a költői kérdést: vajon nincs-e egy pont, amelynél a kormányzat által bevezetett korlátozó intézkedések „olyan mértékben nehezen kivitelezhetők, annyira önkényesek és jogkorlátozók, hogy hiábavalókká, sőt, kontraproduktívvá válnak?ˮ

Pratte megjegyzi, hogy vajon ha most a kanadaiak elfogadják a magánéletükbe történő ilyen szintű beavatkozást, mi fogja megakadályozni abban a kormányokat a jövőben, „hogy mindezt újra megtegyék, más valós, vagy vélt válságok esetén?ˮ 

Ráadásul, - emlékeztet Pratte - olyanok vezetik az országát, akik hol ilyen, hol olyan intézkedéseket hoznak, teljes következetlenségről téve tanúbizonyságot. Legutóbb például Québecben visszavonták a minden egyes Covid-gyanús esetnél kötelező tesztelést előíró rendeletet, és most éppen csak az egészségügyben dolgozóknál kell ezt megtenni. Az esetszámok persze nem változtak korábban, tehát egészségügyi szempontokkal nehezen indokolható a visszatáncolás.

Pratte leszögezi, ő is híve annak, hogy bizonyos esetekben a kormány dolga, hogy beavatkozzon, de azt elfogadhatatlannak tartja, hogy ellehetetlenítsék a nyilvános vitát a járványkezelés módszereit illetően. A szerző szerint a vita a demokratikus társadalmak tartópillére. Pratte kifejti, hogy még csak azt sem állítja, a québeci kormányzat feltétlenül inkompetens, inkább arról van szó, hogy elhiszi, hogy „mindent, a legkisebb részletet is ellenőrzés alatt lehet tartaniˮ bármilyen társadalmi ügynél. Pratte azt is megjegyzi, hogy a kormányzatok az esetszámokkal és a kórházi kezelések mértékével indokolják a korlátozó intézkedéseket, miközben az előzőnél nyilvánvaló, hogy egyszerűen nem lehet mindenkit letesztelni, az utóbbinál pedig a valóság az szerinte, hogy rengetegen kerülnek kórházba úgy, hogy csak az ottani tesztelésnél derül ki, amúgy koronavírussal is fertőzöttek. Szerinte a kanadai kormányzat görcsösen fél attól, hogy nem tud ura lenni a helyzetnek, miközben éppen ez a félelem az, amely megbénítja, és nem hatékony, de minden szempontból óriási erőforrásokat igénylő intézkedéseket hoz.

Pratte azzal zárja, hogy mivel úgy néz ki, a koronavírus még évekig velünk marad, nem engedhetik meg a kanadaiak, hogy életük minden percét kontrollálja a kormány. Pratte szerint eljött az idő, amikor egyszerűen meg kell tanulnunk együtt élni a vírussal, a kormányzatnak pedig nem a szigorú jogszabályokra, hanem az emberek belátására és józan eszére kell támaszkodnia.

U.I.: A baloldali The Guardian írta meg nemrég, hogy Dr. Clive Dix, Nagy-Britannia volt kormányzati Covid-munkacsoportjának vezetője azon a véleményen van, hogy itt az ideje újragondolni országában a vírus elleni védekezés stratégiáját. Dix véleménye szerint eljött az a pillanat, amikor a Covidot ugyanúgy kell kezelni, mint az influenzát, és a harmadik oltások beadása után le kellene állni a tömeges vakcinációval. A népesség legsérülékenyebb rétegeit, tehát például az időseket meg kell védeni, de érdemes lenne esetükben is új, hatékonyabb vakcinákat kifejleszteni, - véli Dix - aki hozzátette: szerinte a betegséget kell mostantól kezelnünk, nem a vírus terjedését.

süti beállítások módosítása