Reaktor

A csirke far-hátról

c257d108-518c-4c6a-b2e5-f7eabd9488da.JPEG

Igen, valóban nem csirkefarhátnak írjuk. Rosszul jelent meg a Magyar Közlönyben. Örülünk, Vincent.

De valóban olyan szörnyű dolog a fenti termék hatósági árazása? Megalázó valakinek? Értelmetlen?

Olvasom az újságcikkeket és a netes kommenteket, és egyszerűen nem értem. Befagyasztják a liszt, a cukor meg az étolaj árát, micsoda skandalum, írják. Melyik bolygón élnek a kritikusok? Persze tudom a választ: a sajátjukon. 

Egy olyan bolygón, ahol az emberek nem esznek búza finomlisztből készülő ételeket, csak teljes kiőrlésűből. Ahol nem használnak cukrot, csak sztíviát. Ahol a sertéshúst hallal, a csirke far-hátat biogazdaságban felnevelt, boldog csirkék mellehúsával helyettesítik. Ahol nincs szükség a kormány beavatkozására, ha elszabadul az infláció, csak akkor, ha el kell venni a csirke far-hátat nem mellőző rétegek nehezen megszerzett jövedelmének egy jó részét, és oda kell adni segélyre.

A mi, alulról középosztálybeli családunkban a csirke far-hátból húsleves készült. Valamint később, kutyatartó korunkban, amíg nem lettek ételallergiások a kutyák, nekik főztük nagy mennyiségben. Nálunk sima lisztből és cukorral készülnek a sütemények, cukrot teszek a kávémba, és étolajat használom a rántottámhoz. Pedig szegény nem vagyok, de jómódú sem. Hallatlan!

Nem először derül ki számomra, hogy mi a baloldal két legnagyobb problémája: a képmutatás és az empátia teljes hiánya. A főként laptop értelmiségiekből álló ellenzéki aktorok eljátsszák, hogy szolidáris a dolgozó emberekkel, majd világraszóló lakodalmat rendeznek, jachton home office-oznak, miközben szidják Mészáros Lőrincet. Követelik a magántesztelés ingyenessé tételét, de felháborodnak, ha szabályozzák a csirke far-hát árát, hiszen a szegény magyaroknak strukturális átalakításokra, nem a megélhetést segítő intézkedésekre van szükségük. 

Ráadásul úgy tesznek (?), mintha semmit sem tudnának a világról és a gazdaságról.  Mert mi is a helyzet az árak elszabadulásával? Nos, egész Európában magas az infláció, sőt, az egész világon. Amerikában négy évtizedes csúcson van, Japánban is, és az egész Európai Unióban probléma. Vajon miért? Valószínűleg nem Orbán Viktor ármánykodása vagy inkompetenciája miatt. Főként a Covid pandémia miatt előálló helyzetek okozzák: pénzek öntése a gazdaságba, hogy mielőbb újrainduljon a világjárvány után, illetve a magas energiaárak következtében. Aki nem hiszi, járjon utána, pl. itt, de a nemzetközi sajtót sem árt olvasgatni.

Akik mindennek a megoldását a kormánytól várják, például, hogy varázsütésre vessen véget a járványnak, vagy azonnal szüntesse meg a szegénységet, de közben pörögjön a gazdaság és a lazac se legyen túl drága, azok most mintha citromba haraptak volna. Nem megoldás az árstop, mondják. Megalázó és kontraproduktív az amúgy is az egészségtelen és a legszegényebbek által fogyasztott élelmiszerek árát korlátozni. A gazdaságnak magának kellene ezeket a dolgokat rendbe rakni, és erre csak egy új, hozzáértő kormány vezényletével kerülhet sor. Ha csak úgy nem…

Mindenesetre áprilisban meglátjuk, az ostobának és birkának tartott nép, amelyet a magát szociálisan rendkívül érzékenynek tartó ellenzéki politikusok alapvetően lenéznek, hová teszi az ikszet. Szerintem nem kérdés.

süti beállítások módosítása