Reaktor

Csokitúra Budapesten - keressük meg együtt a legjobbat!

Azon lányok nevében, akiket nem riaszt vissza plusz fél kiló a mérlegen, és azon felnőttek nevében, akik a kávé helyett visszatérnek a forró csokihoz, egy szervezett városnéző túra ihletésére felkerekedtem, és sorra néztem a belváros legjobb csokoládéboltjait. Mivel nem vagyok ételkritikus, és soha nem érzem a borokban azt az ízt, amit a leírásban társítanak hozzá, nem értek a mesteri fogásokhoz, így nem fogom csillagokkal jutalmazni a boltok kínálatát, hiszen az én véleményem nem mérvadó a csillagosztogatós világban. Helyette egyszerű fogyasztói szemmel segítek a választásban és az odatalálásban a kedves Olvasónak.

terkep.JPG

1. Csokibolt (Károly Krt.)

Impozáns kirakat, amiben taktikusan nem csak csokit találunk: a csoki mellett szemérmetlen többségben szerepelnek alkoholos italok, likőrök. Miután megfelelően motiváltan beléptünk, a látvány nagyon kedves: kis bolt, kedves, meleg színek, érdekes kompozíciókban tornyozott csokoládé kupacok. Aki tart az újdonságoktól, és nem érti, miért kell elszakadni a standard Kit-Kat-Milka-Tibi háromságtól, és emiatt feszengve érzi magát a világversenyző kötényes csokoládémesterek boltjában, annak ezt az üzletet ajánlom: igen, itt bátran szeretheted a Mozart-golyót lesajnáló tekintetek nélkül, nevezheted fehércsokinak a fehér színű táblás édességet anélkül, hogy székhez kötözve prédikálna neked egy tekintélyes mestercukrász a kakaóvajról. Feel free, csak válassz egy csokit :)

2. Rózsavölgyi

A Kálvin tértől pár perc sétára található egy apró pici bolt - hatalmas hírnévvel. A Rózsavölgyi egy hihetetlenül profi műhely. Más csokoládéboltokkal ellentétben ők nem a kész pasztillákat vásárolják, hanem a kakaóbabokat rendelik meg más kontinensekről (Afrika, Dél-Amerika), és azokból maguk állítják elő a csokoládét. Bár nem értek annyira csokoládékészítéshez, azt, hogy a legritkább kakaóbabokból dolgoznak, és ezek teljesen más alapúak, mint a szupermarketben vásárolt csokoládék, még én is lenyűgözőnek találtam.

127.jpg

Akkor is szuper ajándék egy Rózsavölgyis csoki, ha a célszemély szépérzéke kiemelkedő, hiszen az egyik tulajdonos az Iparművészeti Főiskolán szerzett tudását boldogan kamatoztatta a csomagolásokon. Nézzék meg, milyen kedves, szerény, takaros kis bolt, és mennyire nem látszik, hogy nemzetközi versenyek királykisasszonya az apró üzlet..

rozsa.jpg

3. Zangio

Igazi családi vállalkozás, annak minden mesebeli bájával együtt. Nem ismerem a tulajdonos pár leányát, de bárcsak az én szüleim is úgy reagálták volna le az édesség iránti rajongásom, hogy csokiboltot nyitnak... A Wesselényi utca 6. szám alatt a magas és impozáns épületek közt diszkréten lapul meg az üzlet. DE az ízek... azok egyáltalán nem diszkrétek. Ettek már málnás csokit a sarki boltból? És málnát? Na, ugye, hogy a kettőnek csak intenzív koncentráció után tudunk közös metszetet találni ízben. Nem úgy a Zangio-s bonbonok. Ami itt málnásnak van írva, az tényleg málna ízű, ami pedig szatmári szilva, vagy flódni ízüként aposztrofált, az tényleg lekvár és süti ízű. A programozott csokik pedig az igazi ínyenceknek valók: egy sor ízt időben elválasztva a szájban való olvadás mentén belesűrítettek pár apró csokiba. Aki izgalmakra vágyik, irány Zangio!

16665_1024.png

4. EndorFine

Kicsi bolt, nagy kaland. A ország minden pontjára teljesítik óráról órára a sok-sok rendelést, így igazi bravúr, ha marad egyáltalán valami a polcokon is. A legnépszerűbb termékeket szinte azonnal elkapkodják az ínyencek, nem is véletlenül: a klasszikus kínálaton túl a mesterek az üzemben folyamatosan fűszerekkel kísérleteznek, és nagyon bátran, de mégis elegánsan társítják azokat a csokoládéval. Nem az ősi mexikói lakosok az egyetlenek, akik rajongtak a chiliért a csokiban, a cayenne bors, a só, a kardamon, a szerecsen dó mellett az EndorFine vásárlói is találkozhatnak vele a bonbonokban. Lehet, hogy a Papnövelde utca egy szolid és konzervatív környék, de amit a kettes szám alatt árulnak - na, az inkább formabontó.

endorfine_csokoladeuzlet_bejarat.jpg

5. Zax

Ha lenyűgözött minket a Rózsavölgyi csomagolása, a Zax festett csokoládé bonbonjai is be fognak jönni. Csillogós, púderrózsaszín, kék, csíkos, fura formájú csokik hada vár itt. A készítők rendkívül büszkék a munkájukra, ami érthető, hiszen a családi vállalkozás a 2020-as Chocolate Awards-on két ízével is a top háromban szerepelt. 

essence1_720x.jpg

Alapelvünk, hogy prémium terméket - amilyen a ZAX is - csak kiváló alapanyagokból lehet készíteni. Így beutaztuk a világ országait, és összeválogattuk a legkiemelkedőbb termelőket, hogy tőlük szerezzük be az édes alapot. A kakaóbab Dél-Amerikából és Afrikából, a vanília Madagaszkárról, a mogyoró Piemontból míg a mandula Kaliforniából vagy a Mediterrániumból érkezik.

-írja a Zax. A bazilika mögött a Sas utcában vár ránk az igazi Zax-élmény :)

20211004_zax_csokolade_gasztromagazin.jpg

Íme az első öt, a legnagyobb kedvencek. De vajon hol van a másik top ötös szekció a városban? Melyik az az üzlet, ami egy európai szintű édesipari gyár apró emléke a belvárosban? Melyik az az álomrózsaszín édesség-üzlet és kávézó, ahova titkon minden lány szeretné, ha randizni vinnék? Melyik a nyolcadik kerület legelegánsabb édesség-szigete? A következő cikkből kiderül!

süti beállítások módosítása