Reaktor

A Z generáció önmagát értelmezi

wojjj.jpg

Wojak, a Trump-korszakból indult alapkarakter

 

Sajátos társadalomrajz alakult ki internetes fórumokon: minden generáció megpróbálja definiálni önmagát és más korosztályokat, ehhez pedig jellemzőket, jelképes tulajdonságokat társít. A tőle eltérő generációkhoz tudja viszonyítani a sajátját, különbségeket állít fel és ebből levonja a következtetéseket, miben jobb, miben rosszabb az övé, egyáltalán miben más. A címben is szereplő „gen Z” a legújabb széles körben is elismert generáció, viszont ennek és a hozzá közel álló huszonéveseknek a tagjai más szemszögből dolgozták ki azt, hogy a társadalmat születési évek alapján milyen részekre lehet felosztani.

Hogy pontosan honnan indult, azt nem tudni, viszont a 4chan fórumokon terjedt el igazán, majd a Redditen és végül a Youtube-on, ahol aztán igazán népszerűvé vált. A videók gyakran profi animációkat is tartalmaznak, szóval nem „low effort” mémekről van szó. Sőt, talán a mém se jó kifejezés, hiszen több annál: mémekkel dolgozik, viszont történetet mesél el, helyzeteket mutat be, és hatást tud gyakorolni, érzékeltet egy hangulatot.

Ha a fiataloktól az idősebbek fele haladunk, érdemes a zoomer karakterével kezdeni. A zoomer a Z generáció után kapta a nevet. Lényegében minden jelenleg divatos dolog jellemző rá, és általánosságban elmondható, hogy jó az élete. Ő már a nagy változások után született, vagy legalábbis a gyerekkora nagy részét az utóbbi évtizedben élte. Ha a magyar politikát vesszük alapul, akkor a 2010-es választások idejében születtek a zoomerek.

zoomer.png

Van átmenet egyes generációk között, ilyen lehet például a gyakori témának számító kriptovaluta kereskedelem és bányászat is. Ez ugyan is jellemző a következő generációra, a mostani huszonöt és harminc év közöttiekre a doomerekre. Ők azok a kiégett fiatalok, akik gyerekként még a kilencvenes évek végén születtek, majd tinédzserkorban ismerték meg az okostelefon fogalmát, most pedig már sokuknak van valamilyen kriptovalutája befektetés jelleggel. Ez tehát jól érzékelteti, hogy az életüket végigkísérte a változás, a kihagyott lehetőségek és sok más minden. Rájuk jellemző egyfajta nihillizmus, hiszen nem találják az értelmét annak, hogy bármit is csináljanak, óriási félelmük az, hogy az életük azzal telik el, hogy a „mókuskerékben” rekednek. Meg tudnak élni, de alacsony színvonalon, ehhez igazodik az életvitelük is. Kedvenc hobbijuk az éjszakai séta vagy éjszakai autózás, és a napi rutinjuk alapján későn alszanak el, legtöbbször hajnalban.

 

 A doomerekből alakulnak ki később az bloomerek. Ők azok, akik kilépnek az önemésztésből és megpróbálják élvezni az életet. Felfogják, hogy attól, hogy minden álmukat nem biztos, hogy beteljesítik, az apró örömöknek és érdemes élni. Ők egy kisebb réteget képviselnek, de azért róluk is készült rengeteg videó. Ők a mostani harmincas korosztályt jelentik.

 

bloomer1.jpg

 

A bloomerek után egy nagy ugrás következik az idős korosztályhoz, a boomerekhez. A boomer a baby boom kifejezésből ered, és főként a mai 60 év felettieket foglalja magába. Az ő életük hiába volt nehezebb, mint a mai generációké, más volt az érzete. Az internet hiányában kevésbé érezték a gyakran hatalmas társadalmi különbségeket és kevésbé keseredtek el, mint az előbb említett doomerek. Hiába rosszabb volt az anyagi helyzetük, ők félre tudtak tenni pénzt, és még saját ingatlant is szereztek már fiatalon.

 

A boomer korosztályt a GTA 80-as években játszódó részével is össze lehet kötni

 

Vannak mellék karakterek is, hiszen nem lehet mindenkit ezekbe a mémekbe sorolni. Ilyen az NPC is, ami a számítógépes játékokból lett átemelve. Az NPC egy semleges személy, olyan, aki nem gondolja túl az életet, és nincs semmi jellegzetessége. A legtöbb dolgot, ami körülötte történik, azt elfogadja, vagy beletörődik, és próbál elvegyülni a tömegben, nem kelt feltűnést.

Szintén ebből a közösségből kerültek ki a nem korosztály, hanem nemi és kulturális alapon rendszerező karakterek. A doomer és boomer közötti űrt hivatott kitölteni a Karen mém. A Karen egy 40 éves anyuka, akinek van két gyereke és mindig mindenbe beleokoskodik, és keresi a konfliktust még akkor is, hogy ha ő tehet az adott problémáról.

 

Számos példát találni az interneten arról, hogy kik számítanak "Karennek"

 

Aztán megjelentek a Chad és Virgin mémek is, amelyek a férfiak nőknél aratott sikerei alapján alkotnak felosztást. A Chad a tipikus, sztereotíp domináns férfi, a Virgin pedig a gyengébb, másodvonalbeli férfi. Ugyan ezek a mémek női karakterrel is megjelentek, a Stacy és a Becky képében. Amíg a korosztály alapján felosztó mémek nem okoztak gondot, addig ezek már sokkal inkább feszültséget szítottak. Új kommunikációs csatornát adtak azoknak, akik valamelyik nemet gyűlölik, leginkább a nőgyűlölőknek. Az utóbbi években sajnos több frusztrált fiatal férfi is követett el kegyetlen támadásokat nők ellen, mivel ők magukat másodvonalbelinek érezték és ezért a nőket okolták.

 

Fontos kiemelni, hogy ezek a fiatalok lehet, hogy a mémek nélkül is előbb-utóbb elkövették volna ezeket a támadásokat, és az említett mémeknek nem célja a gyűlöletkeltés, csupán a társadalom működésének laikus feltérképezése. Azóta számos karakter jött még létre, mindegyiket felsorolni talán nem is lehetne. Ahogyan szinte mindent, ezt is fel lehet használni a gyűlöletkeltésre, de az átlag fiatalok csupán önkifejezésre használják ezeket. Ha valaki meg akarja ismerni, hogy a mai fiatalok egy jelentős része hogyan látja a saját helyzetét és másokét, még ha tévesen is, de annak érdemes betekintést tenni a világukba.

Gayborhood: egy LMBTQ aktivista agresszív viselkedése éppen olyan, mint ha egy scriptelt mellékkarakter lenne egy videójátékban

Reaktor

Facebook

süti beállítások módosítása