Reaktor

A nagy Spotify vita: miről beszélhet a saját műsorában Joe Rogan?

neil-young-joe-rogan-09.jpg

A Spotify törölte Neil Young zenéit azt követően, hogy az kijelentette, a szolgáltatónak választania kell közte vagy a szerinte életeket veszélyeztető – és amúgy a világ legnépszerűbb podcastjét vezető – Joe Rogan között. A történet természetesen nagy visszhangot generált, lássuk, mi is történt pontosan.

Én vagy ő… A Spotify őt választotta

A 76 éves kanadai-amerikai zenész egy (amúgy később törölt) levél keretén belül ultimátumot adott a Spotify számára, ahol azt mondta, választhat a szolgáltató az ő tartalmai, illetve Joe Rogan podcastjei között, a kettő ugyanis nem fér meg egymás mellett. Neil Young elmondása szerint Rogan adásai félrevezető tájékoztatást adnak az oltások kapcsán, ez pedig veszélyezteti azok életét, akik elhiszik az ilyesfajta tartalmakat. Bár elsőre talán sokan szkeptikusan tekintettek a történet esetleges következményeire, a Spotify meglepően gyorsan reagált, Neil Young zenéjét pedig törölték a megosztóról, jelezve, hogy bár sajnálják a történteket, a zenészt pedig visszavárják, a Spotify harmóniát kíván találni a hallgatók biztonságát érintő felelősséget, illetve a tartalomszabadságot illetően. Erre reagálva Neil Young azt mondta, hogy számára hatalmas anyagi veszteséget jelent a tartalmak törlése, de még ennél is nagyobb szeretetet és támogatást kapott a döntést követően – egészségügyi dolgozóktól, a gyermekeikért és családjaikért aggódó emberektől –, és arra bíztat minden zenészt és lemezkiadót, hogy hagyja el a platformot és ne támogassa tovább a Spotify „halálos félrevezető tájékoztatását”.

És hogy mi következett ezt követően? Egyrészt néhány zenész hasonló döntést hozott (például Joni Mitchell és Nils Lofgren, ahogy Harry herceg és Meghan Markle sem maradt ki a kritikusok sorából – akik amúgy szintén szerződés alatt állnak a Spotify-al, csak nem készítették el a várt tartalmakat), de ami nagyobbat szólt,

az természetesen két rendkívül polarizált oldal vitája, ahol az egyik fél a szabad tartalomgyártást – és tartalomválasztás lehetőségét – hirdeti, míg a másik a „közös jó” és a „felelősség” címszava alatt korlátozásokat kíván.

De miért fontos egyáltalán Joe Rogan?

Az 54 éves Joe Rogan komikus és színész, ám ami ismertté tette, az egyrészt a UFC ketrecharcos liga kommentátori pozíciójának betöltése, majd természetesen a 2009-ben indított saját podcast műsora, ahol különböző közéleti témákat vitat meg vendégeivel. A Youtube felületén közel 12 millió feliratkozója van, bizonyos műsorait tízmilliók nézték (az Elon Musk podcastet például 51 millióan), nemrég pedig egy

100 millió dollárnál is többet érő exkluzív szerződést kötött a Spotify-al, mely részeként tartalmai kizárólag a felületen jelennek meg. Mondhatni tehát, hogy podcastek kapcsán ő a Spotify nagyágyúja, nincs jelenleg nála népszerűbb tartalomgyártó. 

Lépett a Spotify, Rogan reagált

A vitára való reakcióként hozott Spotify új döntése értelmében a felületen figyelmeztetés fog megjelenni a coviddal kapcsolatos podcastek alatt, a linkeken keresztül pedig a hallgatóság a témát érintő megbízható forrásokhoz juthat el. Ami pedig Rogant illeti, a műsorvezető egy 10 perces Instagram videóban fejtette ki, hogy továbbra is nagyon különböző véleménnyel rendelkező embereket hív majd a műsorába, igyekszik több adattal és tudással felkészülni az adásokra, ám nagyon veszélyesnek tartja, hogy szakértők nem térhetnek el a fősodor véleményétől. Példáját azzal támasztotta alá, hogy szerinte néhány hónapja a social media felületek azért is törölték emberek tartalmát, mert kijelentették, az oltások nem védenek meg a megfertőződéstől és annak továbbadásától – míg napjainkra kiderült, hogy igazat mondtak. Lezárásában kifejtette, a továbbiak során is eltérő véleményű embereket hív majd a műsorába, célja ugyanis a különböző nézőpontok megismerése, illetve ezek ismeretén keresztül egyfajta konklúzió meghozatala.

Elméleti vita, konkrét probléma

Mint látható, az elméleti háttér tökéletesen beleilleszkedik a járvány okozta egyik nagy vitatémába, avagy abba, hogy mi történjen a megszólaló alternatív hangokkal. Ebben a vitában egyesek teljes vehemenciával követelik tartalmak törlését vagy ellehetetlenítését az emberek biztonsága érdekében, míg mások értetlenkedéssel figyelik, hogy miért nem kerülhet sor a különböző hangok ütköztetésére, esetleg azok konkrét találkozására

(talán az egyik leghumorosabb – és legértelmesebb – tweet a témában az volt, hogy ha amúgy úgy is botrány van, ültesse már össze Rogan az egymással hadakozó Rand Paul republikánus szenátort és Anthony Fauci vezető járványszakértőt). 

Az is biztos azonban, hogy a háttérben más érdekek és elégedetlenségek is meghúzódhatnak, a Spotify iránti ellenszenv a zenészek és lemezkiadók részéről ugyanis jelentős ideje fennáll a számukra nem minden esetben kedvező feltételek miatt. A mostani ügy a covidon túl tehát egy másféle harc kezdetére is okot adott. A háború ennek ellenére egyelőre elmaradt… (amíg készülünk rá, meghallgathatunk egy Neil Young zenét)

Kiemelt fotó: New York Post

 

süti beállítások módosítása