Reaktor

Áramlástan

Az európai értékeket joule-ban mérik. Visszatekintés.

2012. november 4.

LMP: Magyarország függetlenségét veszélyezteti a kormány energiapolitikája

Heltai László, az LMP szóvivője vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta: az ország energiafelhasználásának 35-40 százaléka származik orosz gázimportból, és Magyarország a Déli Áramlat földgázvezetékből ugyanúgy a Gazprom orosz cégtől kapja majd az energiaforrást, mint eddig.

2013. május. 29.

Új miniszterelnöke és kormánya van Bulgáriának

Az 53 éves Plamen Oresarszki 2005 és 2009 között pénzügyminiszter volt a Szergej Sztanisev vezette szocialista kormányban.

2014. június 8.

Felfüggesztették a Déli Áramlat bolgár szakaszának építését

Plamen Oresarszki bolgár miniszterelnök a döntést azt követően jelentette be, hogy vasárnap Szófiában amerikai szenátorokkal találkozott.

Azt mondta, hogy az Európai Bizottság kérésére felfüggesztették a gázvezeték bulgáriai szakaszával kapcsolatos munkálatokat. Brüsszel a héten szólította fel Bulgáriát, hogy halassza el a Déli Áramlat gázvezeték területén átmenő szakasza kivitelezésének megkezdését, mivel az nem felel meg az érvényes uniós szabályozásnak.

2014. július 20.

A Déli Áramlat építésének halasztását javasolta az EB Szerbiának

Megfogalmazásuk szerint a Déli Áramlat újabb módot adna a gázállást bővítésére, de egyben nem lenne új forrása ennek az ellátásnak. „Az EB-t nem maga a gázvezeték léte aggasztja, hanem a projekt megvalósításának a módja” – fogalmaztak a szerb lap által közölt fordítás szerint.

2014. július. 23.

Lemondott a bolgár kormányfő

Korábbi bejelentéséhez híven lemondott szerdán Plamen Oresarszki bolgár kormányfő, megnyitva az utat egy ügyvezető kormány felállítása és az előre hozott választások lebonyolítása előtt.

Alig több mint két év alatt ez már a második előre hozott választás lesz az Európai Unió legszegényebb tagországában.

2014. november 24.

Magyarázatot vár az EB a Déli Áramlat megépítését engedélyező törvényre

Maroš Šefčovič, az EB energiaunióért felelős alelnöke elmondta: nagyon aggódnak a Déli Áramlattal kapcsolatos magyarországi fejlemények miatt. Brüsszelben magyarázatot várnak arra a magyar törvényre, mely lehetővé tette, hogy az EU megkerülésével is megépítsük a gázvezeték hazai szakaszát.

2014. december 1.

Egyelőre nem lesz Déli Áramlat

Az Európai Bizottság és Bulgária magatartására hivatkozva Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy jelen helyzetben Oroszország nem tudja folytatni a Déli Áramlat előkészítését.

2014. december 2.

Déli Áramlat: az LMP szerint Orbán rossz lóra tett

Az LMP szerint bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor és kormányra rossz lóra tett, mikor „minden elv és józan megfontolás ellenére egyoldalúan elköteleződött az oroszoknak”. A Liberálisok szerint hiábavaló volt „Orbánék keleti nyitása ezen a fronton is”. Az Együtt szerint Európa felé kell fordulni.

Déli Áramlat: Szanyi szerint Orbán irgalmatlan pofont kapott

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő szerint a magyar miniszterelnök „keleti politikájának ez a kitűzött projektje gyakorlatilag elbukott”. Szanyi szerint Orbán „teljes mértékig Putyin elnök korábbi szándékai mögé állt, mondhatni Putyin autokráciájának utolsó európai szövetségeseként”.

Putyin vereséget szenvedett

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Vlagyimir Putyin személyes veresége a Déli Áramlat kudarca.

A lap szerint Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök európai uniós elkötelezettségét is komolyan kell venni, hiszen Bulgária tranzitországként profitált volna a Déli Áramlatból. Ugyanakkor Boriszovnak nem volt más választása, mint a beruházás elutasítása, hiszen „a kis balkáni országnak egy hatalmi harcban nem lett volna esélye Brüsszellel szemben

2015. július 17.

Újabb orosz-német gázvezeték épül

Két nappal azt megelőzően, hogy az EU meghosszabbította az Oroszország elleni gazdasági szankciókat, megköttetett egy szándéknyilatkozat az Északi Áramlat 2-ről.

Június közepén megegyezett a német E.ON, a holland-brit Shell és az osztrák ÖMV a Gazprommal, hogy 2019-ig megépítik az Északi Áramlat 2-t. Mivel a vezeték egészen az EU-ba lépésig a Balti-tenger alatt fut majd, ezért nem vonatkozik rá az az EU-szabály, ami miatt megtorpedózták a Déli Áramlatot.

2021. július 27.

Újabb botrányba keveredett Mark Rutte kormánya

Rutte szerint „a tisztviselők csak beszélgettek Oroszországgal különböző energiaprojektekről, és a tisztviselőknek nem volt szabad megállapodásokat kötniük”.

Így például arról, hogy a tisztviselők megvitatták az ellentmondásos Északi Áramlat 2 vezeték sorsát, amelynek célja, hogy a jövőben az orosz gáz Északnyugat-Európába jusson.

43846408_401.jpg

süti beállítások módosítása