Reaktor

Könyvajánló - Agatha Christie legzseniálisabb könyvei

 98f3baa2-2602-494a-ab37-ee2dc930a5bf.jpeg

Agatha Christie és Hercule Poirot nevét szerintem senkinek nem kell bemutatni, hiszen a híres írónő és bajuszos detektív karaktere, a krimi műfaj egyik legmeghatározóbb alakjai napjainkban is. A hazai mozik február 17-től kezdik vetíteni a legújabb Poirot filmet, ami a Halál a Níluson könyv adaptációjaként kerül majd a nagy vászonra, óriási sztárparádét felvonultatva. Bár több filmes adaptáció is készült már Agatha Christie könyveiből, a Gyilkosság az Orient expresszen 2017-es debütálása egy új hullámot indított el, amely talán az új generációkhoz is közelebb hozza majd a híres krimi regényeket. A folytatás közelgő premieréhez kapcsolódva, szeretném megosztani személyes kedvenceimet az írónő művei közül, amelyek annyira csavarosan, és hátborzongatóan ötletesen lettek megírva, hogy feszült figyelemben tartják az olvasót - az első bekezdéstől az utolsóig.

Bár több nyomozó karakterrel találkozhatunk a könyveket olvasva, mégis három kategóriába tudnám sorolni Agatha Christie könyveit. Poirot könyvek, Miss Marple könyvek, és azok, ahol valamelyik híres visszatérő detektív helyett az egyik szereplő veszi át a rejtélyek felderítését. Ezen kategóriák alapján osztottam fel most kedvenceimet is, amelyek annyira lebilincselők, hogy nagyon nehéz őket letenni. 

A Hercule Poirot könyvek

c4411971-4db9-4ddd-a4af-7fd8efd5fcaf.jpeg

Az Ackroyd-gyilkosság

A bajuszos belga detektív hozta meg Christie-nek a megérdemelt világhírnevet, nem véletlenül. Az 1926-ban kiadott Ackroyd-gyilkosság című könyv 2013-ban elnyerte, a British Crime Writers Association valaha volt legjobb krimijének díját. A teljesen újszerű, meglepő befejezés nagy hatással volt a teljes műfajra, és az írónő kiszámíthatatlan fordulatait azóta próbálják másolni. A békés King’s Abbot falut rejtélyes gyilkosság kavarja fel: a környék leggazdagabb emberét meggyilkolják és úgy tűnik senki sem rendelkezik alibivel… 

Az ABC gyilkosság

A legendás Poirot névtelen leveleket kap egy titokzatos sorozatgyilkostól, aki az ABC betűit követve szedi áldozatait. Ez a könyv egy teljesen új színt visz a szerző munkásságába, és bátran tekinthetünk rá a ma ismert sorozatgyilkosos regények, és sorozatok megalapozásaként. A könyvből 2018-ban egy három részből álló minisorozatot is készítettek, John Malkovich főszereplésével.

Halál a felhők között

A Gyilkosság az Orient expresszen, és a Halál a Níluson abszolút a kedvencek között van, de mivel ezek kerültek mostanság megfilmesítésre, egy olyat szerettem volna harmadiknak hozni, amiről talán kevesebb szó esik, de abszolút megérdemli a dicsőséget. Furcsa gyilkosság történik a Párizs - London repülőjárat első osztályán, de a megvalósítás szinte lehetetlennek tűnik. Szerencsére ott szunyókál egy bajuszos belga alak az egyik ülésen, bár a megoldás egyáltalán nem az, amire számítunk… 

A Miss Marple könyvek

5ff1e2eb-de65-4258-873c-737d4177aedf.jpeg 

Paddington 16:50   

Abszolút elfogult vagyok ezzel a könyvvel kapcsolatban, hiszen ez az egyik első Agatha Christie mű, amit valaha olvastam. A történet nagyon izgalmas, viszont Miss Marple kedves karaktere még egy hidegrázós gyilkossági történetet is képes szerethetővé varázsolni. Szereplőnk egy gyilkosság szemtanúja lesz a vonaton, és segítségül hívja barátnőjét, az eszes, rejtvényekben jártas Miss Marple-t, akit bár mindenki csak egy szenilis idős hölgynek tart, hamar lerántja a leplet az egyre veszélyesebb tettesről.

Gyilkosság meghirdetve

Ez az a könyv, aminek olvasását egyszerűen lehetetlen abbahagyni. A történet annyira fordulatos, és újszerű, hogy az ember sohasem tudhatja mi fog történni. Egy unalmas reggelen egy kis falu lakói furcsa apróhirdetéssel találkoznak a reggeli lapban… A Paddocks kúriában aznap este 7-kor gyilkosság lesz. Bár senki nem veszi igazán komolyan a fenyegetést, mégis pontban 7-kor kialszanak a fények, lövés dörren, és valaki holtan esik össze. Szerencsére Miss Marple épp a környéken tartózkodik…

Nem zörög a haraszt

Egyre nehezebb választani a könyvek közül, de talán mégis a Nem zörög a haraszt az, ami leginkább megérdemli, hogy ebben a felsorolásban helyet kapjon. A történetben egy testvérpár vidékre költözik, és amint beilleszkednek az ottani társaságba, undorító névtelen leveleket kezdenek kapni. A városban mindenki kapja a leveleket, de baj csak akkor lesz belőle ha valakit telibe talál a rejtélyes levélíró… és a haraszt addig zörög, amíg valaki öngyilkos nem lesz. Ez a könyv volt Agatha Christie egyik kedvence a saját regényei közül, szóval mindenképpen nagyon ajánlom olvasásra!

Ahol nincs visszatérő nyomozó

A ferde ház

Nagyon, nagyon jó könyv. Az 1949-ben kiadott, és 2017-ben megfilmesített alkotásról nehéz rosszat írni, hiszen bár nincs benne jelen egyik kedvelt Agatha Christie alak sem, mégis nagy hatással van az olvasóra, a befejezés pedig egyenesen drámai. A milliomos Leonidest megmérgezik saját otthonában, és a népes család minden tagjának nyomós oka lehetett a gyilkosságra. A detektív szerepét a fiatal Charles veszi át, akinek nem lesz egyszerű eligazodnia a családfa útvesztőiben.

Ha csak egyet tudsz elolvasni, akkor ez legyen az

Tíz kicsi indián/néger (And Then There Were None)

Ez a könyv abszolút mindent visz. Ha meghoztam a kedvet az olvasáshoz, de csak egyre van idő, akkor egyértelműen ennek kell lennie. Ez Agatha Christie legkeresettebb bestsellere, és minden idők legnagyobb sikerű krimije. Bár a könyv címével etnikai problémák voltak, és sorozatos átnevezések alá került, így is több mint 100 millió példányt adtak el belőle világszerte. A történetben 10 idegen meghívót kap egy pazar villába a Néger-szigetre, egy bizonyos Mr. Lacky-tól. A vendéglátó sehol, a sziget teljesen elszigetelődik a külvilágtól a vihar miatt, és az események félelmetes fordulatot vesznek… Tízen érkeznek, de vajon hányan távoznak?

 

süti beállítások módosítása