Reaktor

Álmok Álmodói 20 - Újra megnyitott a magyar tudomány kiállítása

Február 15-én, 20 évvel az első kiállítás után nyitott újra a Millenáris parkban az Álmok Álmodói. Teljesen új ismeretanyaggal, 6 téren ismertetnek meg minket a kiváló magyar tudósok érdemeivel: Mobilitás, Orvostudomány, Energia és ipar, Infokommunikáció, Agrár és Űrkutatás témakörökben mutatják be érdemeiket.

 almokalmodoi_2_0_logo_cmyk-07.jpg

Forrás: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kedvezmenyes-utazas-almok-almodoi-20-kiallitasra

Jedlik Ányos és a villanymotor, Szent- Györgyi Albert és a C-vitamin, Galamb József és a Ford T- modell, Karikó Katalin és az mRns alapú vakcina, Béres József és a Béres csepp. Csak hogy néhányat említsek azok közül, akiket mindenki ismer és tisztel a munkásságukért, a szakterületükön betöltött szerepükért. Szerencsére rengetegen vannak, akiket mindenki kapásból rávághat, ha magyar tudósokról és feltalálókról beszélünk. A kiállítás legfőbb erénye azonban, hogy az általunk ismert és természetesen nagyra tartott tudósok mellett bemutat hasonló érdemekkel rendelkező, de kevésbé közismert embereket.  

Biztos sokunknak újdonság, hogy a Volkswagen ID.3 modell mai kinézetét egy 38 éves magyar formatervezőnek, Száz Ákosnak köszönhetjük, vagy hogy a vakság gyógyítását célul kitűző kutatócsoportot is egy magyar,  dr. Roska Botond vezeti. Az általa vezetett kísérletek egy része egyébként már a klinikai kísérlet fázisban tart és reménytelinek mutatkoznak.

Napjaink sikerei, kortársak zsenialitása, mégis kevés szót ejtünk róla.

De több tíz, vagy talán több száz magyar kutatót és tudóst mutatnak be nekünk, többen ma is tevékenykednek, így igazi büszkeséget érezhetünk a látogatás időtartama alatt!

Hála Istennek, hogy ennyire sok személyt ismerhetünk meg, ennyi zseniális agy származik aprócska országunkból, de a kiállítás hátulütője is ebben rejlik. 3,5 fél órát voltunk bent, közben tartottunk egy 20 perces szünetet, de bőven nem volt időnk mindent végig nézni, elolvasni.

 Kisgyerekkel nehezen kivitelezhetőnek tartom , egyrészt a hossza miatt, másrészt, bár interaktívnak mondanám, sok audio hanganyaggal, mozgóképpel és játékkal, de annyira sok olvasnivalót helyeztek ki, ami a felnőtteknek is biztosítja az agy zsongását a végére.

A munka, amit a kiállítás megvalósításában résztvevők mögé tettek, felfoghatatlan! Látványos, kreatív megoldásokkal teli és széles körben mutatja be, hogy mi mindenben értek el sikereket honfitársaink, és erről sokszor mennyire keveset tudunk.

Valóban hiánypótló, információkkal teli programlehetőség. De az ajánlott időtartamnál mindenképpen több időt szánnék rá, közötte akár több rövid szünetet tartva, mind fizikailag, mind szellemileg kipihenve az információ áradatot. 

Erre egyébként egy gyönyörű pihenő részt is kialakítottak nekünk a szervezők, levendula illatú aromaszobával, függőággyal, pihenőfotellel, illetve mosdó is található a kiállítás területén belül. Szintén pozitív, hogy vízállomásokat is terveztek, lebomló papírpoharakkal. 

273902582_486250719800932_111194448471364993_n.jpg

Az tárlat utolsó része sikerült szerintem a legszórakoztatóbbra, játszótér, felnőtteknek! VR szobával, repülőgép szimulátorral, futurisztikus elemekkel, de még egy űrhajónak álcázott teremmel is készültek, ahol meglepő módon, az űrkutatás magyar vonatkozásáról tudhatunk meg többet. Hogy mi is az az „űrpaprika”? A Debreceni egyetem kutatói tudják, most pedig a kiállításra érkezőknek is bemutatják.

273959852_319880833403234_5633376438594665253_n.jpg

Szerencsére a 6 témakör azért igencsak szerteágazó, így mindenki megtalálhatja közülük a számára legizgalmasabbakat, unatkozni egy percig nem lehet, de ahogy már említettem, az időt bizony rá kell szánni, ha mindent alaposan végig szeretnénk tanulmányozni.

Kávézó az épületen belül, de a kiállítás területén kívül található, mi probléma nélkül kimentünk meginni közben egy kávét és megpihenni, majd utána a karszalagot bemutatva visszatérhettünk a kiállítótérbe.

Ide kattintva pedig a honlapot és rajta minden fontos információt találjuk.

 

galériánk

 

süti beállítások módosítása