Reaktor

A téli olimpia csillagai - műkorcsolyázó klasszisaink 2022-ben

A Valijeva-féle doppingbotrány leuralta a netet, így úgy éreztük, utánanyúlunk kicsit a méltatlanul háttérbe szorult klasszis korcsolyázóknak a 2022-es téli olimpián. Mert dopping-hidegháború ide vagy oda: a műkorcsolyát minden téli olimpián tűkön ülve várunk. Hogy lesz-e eredményhirdetés, vagy ki tesz igazságos ítélet, az talán mindegy is, amíg a sokéves kemény munka csillogó eredményében gyönyörködhetünk. Bárcsak mindenkit kiemelhetnénk, de muszáj rangsorolnunk. Fantasztikus élmény a sportágat figyelni, és amíg a cikk írásának visszanézzük az orosz műkorcsolyázónő tripla axel ugrásását, lássuk a fantasztikus hármast: egy női és egy férfi egyénit, és egy párost!

1. Guillaume Cizeron és Gabriella Papadakis

A franca műkorcsolya páros mindkét tagja ötszörös Európa-bajnoki érmes, négyszeres világbajnok, de még sosem nyert ezidáig olimpiát. Illetve négy évvel ezelőtt a kezében érezhette már, hiszen rekord magas pontszámot korcsolyáztak, otthon pedig hihetetlenül népszerűek, igazi celeb páros (az életben nem, csak a pályán). Csakhogy egy felvétel mindent megváltoztatott: a páros nőtagjának egy egyébként gyönyörű forgásnál egy rosszul szabott ruha miatt kivillant a melle, így jött a pontlevonás, mert a bajnoki cím. Cizeron a páros vétlen tagjaként is támogatta a teljesen összetört Papadakist, nyilatkozott is helyette, amikor az könnyeitől egyszerűen nem is tudott válaszolni az újságíró kérdéseire. A sportágban egyébként nem csak a lányoknál, de a férfiaknál is rendkívüli, hogy valaki ilyen sok világversenyen részt vegyen, gyorsan kiöregszenek a sportág nagyjai. A 27 éves Cizeron idén egy soha nem látott ritmustánc pontszámmal párjával megnyerte a téli olimpiát.

2. Anna Scserbakova

A Valijeva-ügy után várható volt, hogy a kűrben a meghurcolt 15 éves Kamilla, az orosz csapat favoritja lelkileg nem lesz olyan állapotban, hogy az amúgy edzéseken hibátlannak látszó kűrjét közönség előtt is reprodukálja. Csapattársa Anna felkészülését is beárnyékolta az eset, sok esetben az egész orosz csapatot vádolja a sajtó, még úgy is, hogy Scserbakova és Truszova teljesen tiszta teszteket produkált. Anna mindössze 2 évvel idősebb, mint társa, a programjában már az első két percben két négyfordulatos ugrást produkált, és a kűr után már pontszám nélkül is sejtettük: a csupa mosoly, tündéri mosolyú kamaszlány a mezőny legvagányabb aranyérmese lesz.

Hozzá kell tenni, hogy amikor megkaptuk az utolsó pontszámot, és Scserbakova már biztosan olimpiai bajnok volt, az arcán csak egy szerény mosoly-szerűség volt, első gondolata a tőle pár méterre teljesen összetört Valijeva hogyléte volt. El is maradt a kitörő öröm - legalábbis ami a kamerák előtti pillanatokat illeti.

1645106480-temp-hndbme_cover_1x.jpg

3. Nathan Chen

A világ jegének Rocketman-je, a csodafiú. Aki bár egy igen jóképű srác, egyáltalán nem azért lett közönségkedvenc, mert Casanovaként szántotta a mezőnyt (ahogy mondjuk Cizeronnal kapcsolatban esetleg felmerül). A hangsúly nála a stíluson van: egészen elképesztő hangulatot varázsolt a csarnokba, a Rocketman c. film főcímzenéjével, történelmi minőségű produkciójával és utánozhatatlan négyes ugrásaival az amerikai versenyző pár percre feledtette velünk a hölgyek oldalán vonuló sötét felhőket. A csarnok már az első táncelemei után megtelt élettel, és nem is volt kérdés az az arany. Az orosz Trusova, a női mezőny ezüstérmese híres kifakadásában is őt jelölte meg példaképnek (egyébként a bravúros kűrben a hölgy majdnem olyan nehézségű akrobatikus elemekkel indult, mint Chen).

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása