Reaktor

Megdöbbentő amerikai védelmi minisztériumi jelentés a kínaiakról

kepernyofoto_2022-02-14_9_21_38.png

Az amerikaiakat érthetően nagyon foglalkoztatja Kína. A hivatalos amerikai álláspont szerint, ami egy ideje teljesen független attól, hogy demokrata vagy republikánus elnök van hatalmon, Kína az USA első számú riválisa, és egy alapvetően rosszindulatú, világuralomra törő aktor. Még a mostani orosz-ukrán konfliktus sem feledteti ezt, sőt, azzal, hogy ennek a további menedzselését Európa örökölte meg, valamint Moszkva kényszerű közeledésével Pekinghez, Washington - már csak Tajvan okán is - kitüntetett figyelmet kell hogy szenteljen Délkelet-Ázsiának.

A konzervatív beállítottságú amerikaiak az uralkodó narratívától némiképp eltérő módon, de legalább akkora kíváncsisággal figyelik Kínát, ahogyan az a Wang Hunin könyvéről írt cikkünkből is kiderült. Most egy s_decatur, alias Jake nevű Twitterező által felfedezett, 2013-ban született amerikai védelmi minisztériumi jelentést szemlézünk.

A csaknem egy évtizede született jelentés azt a meghökkentő címet viselte, hogy "A kínai rasszizmus stratégiai következményei.”

Jake szerint a kínaiak fajgyűlöletéről szóló passzusok akaratlanul is leleplezik az amerikai uralkodó elit képtelenségét az önreflexióra, másrészt egyfajta vágyvezérelt gondolkodást arról, hogyan üt majd vissza Kínára az ottani xenofóbia.

kepernyofoto_2022-02-14_9_24_30.png

A 2013-as elemzés szerint Kína egy fajgyűlölő ország, amely "közelebb áll a náci Németországhoz, mint a nyugati értékekhez”, ráadásul nincs is tisztában a saját rasszizmusával. Sőt, a nyugatot vádolja azzal, hogy "megszállottan foglalkozik a faji kérdéssel.” Ha mindezt már a 2013-as Nyugatról is így gondolta Kína, ez a nézetük aligha változott.

A jelentés szerint a kínaiak az USA multikulturalizmusát egyfajta "betegségként” jellemzik, amely eluralkodott Amerikán, és amely a hanyatlásának egyik oka. Megdöbbenéssel tekintenek az amerikai multikultira Kínában, "mivel szerintük az Egyesült Államok explicit módon megtagadja azokat az elveket, amelyek naggyá tették és összefogták az országot (…) mindez együttesen az amerikai társadalom felbomlásához és ahhoz vezet, hogy az embereknek nincsen többé céljuk az életben.” 

A jelentés már 2013-ban is kiemelten foglalkozott az amerikai szórakoztatóipar "antirasszista” erőfeszítéseivel, dicsérve azokat. Jake szerint valójában Hollywood már akkor is a mostanra az amerikai kormányt is eluraló kritikus fajelméletet (CRT) propagálta.

A jelentés szerzőjének annyit a javára ír az amerikai twitterező, hogy az elismerte, a fajgyűlölet, az idegengyűlölet és az etnocentrizmus szervesen kifejlődő, és különböző helyeken és időben más és más jelenségek. Szóval mégsem a gonosz gyarmatosító fehérek találták fel ezeket a dolgokat 1619-ben, jegyzi meg szarkasztikusan Jake, utalva a történelem újraértelmező 1619 Projektre. Azt viszont fájlalja a jelentés, hogy a kínaiak nem tették magukévá ez ügyben "a nyugati polgárjogi perspektívát.” 

A jelentés szerint Mao Ce-tung és követői azt az elméletet erőltették, hogy kizárólag a nyugatiak lehetnek rasszisták, és még az orosz kommunisták is gyanúsak voltak a szemükben, a fehér bőrszínük miatt. Jake rávilágít, hogy ez amúgy ugyanaz, mint a mostanra nagyon is ismerős, a liberális amerikaiak által tolt fehérellenes narratíva.

A nyugati országokkal ellentétben Kínában még mindig jellemző egyfajta etnikai öntudat és büszkeség, írták 2013-ban. Ellentétben a nyugatiakkal, a kínaiak még mindig úgy tekintenek önmagukra, mint egy nagy család tagjaira, akik mindannyian ugyanazoktól az ősöktől származnak. Hogy ez stratégiai hátrány Amerikával szemben vagy sem, döntse el az olvasó! Ráadásul a jelentés szerint a kínaiak hajlamosak a negatív faji sztereotípiákra, beleértve a más ázsiaiakkal szembeni ellenérzéseket. Ez biztosan minden amerikai liberálist elborzaszt, jegyzi meg Jake – ironikusan utalva az USA-ban egyre terjedő ázsiai-ellenességre.

Jake kiemelte azt is, amit a jelentés a kínai nőkről írt. Miközben a kínaiak, a jelentés szerzője szerint általában véve ugyan nem kedvelik az európaiakat, a kínai nők vonzódnak a fehér férfiakhoz, és szívesen veszik a vegyesházasságot, különösen, mivel az abból születő gyermekeket a fehérebb bőrszínük miatt felsőbbrendűnek tartják. (Minél világosabb valakinek a bőre Kínában, annál magasabb az ázsiója, állítja a jelentés.) Hát, ez legalább jó hír az amerikai fehér férfiaknak, akik a saját országukban lassan nemkívánatos személyekké válnak, teszi hozzá epésen Jake.

A védelmi minisztériumi riport szerint a világon mindenütt úgy látják, a kínaiak klánszerű működésmódja és hálózatépítése hozzájárul sikerességükhöz, és mindez ellenséges érzületet kelt irányukba. Jake kommentárja: "Mindenki szégyellje magát, akinek erről eszébe jut valamilyen párhuzam.”

Azért a jelentés, állapítja meg Jake, kelletlenül ugyan, de elismerte a kínai "rasszizmus” néhány fontos stratégiai előnyét is, például, hogy "a kínaiakban megvan az egység, az önazonosság, a közösség és a magabiztosság érzete.”

A Hszindzsiang tartománybeli etnikai feszültségekről is említést tett a jelentés: az ujgurok úgy érzik, hogy rájuk települnek a kínaiak, míg a kínaiak szerint az ujgurok visszamaradottak, és nem hálásak a tartomány gazdasági fejlődéséért. Jake szerint a jelentésnek ez a megállapítása csak azt igazolja, hogy a gazdasági növekedés önmagában nem oldja meg a demográfiai konfliktusokat. A tibeti zavargások kapcsán pedig azt írta a jelentés, hogy a kínaiak mesterien használják "az oktatási rendszerüket a népesség indoktrinációjára, még a kisebbségek és az ellenzékiek körében is.” Jake persze ezt a magas labdát is lecsapja, szarkasztikusan megjegyezve, "reméljük, ez nálunk sohasem történik meg!”

A jelentés kijelentette, hogy az Egyesült Államok jelentős stratégiai előnyben van Kínával szemben a "puha erő” tekintetében, egyszerűen azért, mert az USA nem rasszista ország. Hát, ironizál Jake, mivel az amerikai uralkodó osztály a 2020-as és 2021-es év nagy részét azzal töltötte, hogy bizonygassa, az Egyesült Államok egy velejéig rasszista ország, ez a stratégiai előny valószínűleg azóta elveszett.

Végül Jake tömören összefoglalja a lényeget: a jelentés üzenete: "Hé világ, nézzétek, micsoda rasszista ország Kína!", míg az amerikai politika üzenete ma: "Hé világ! Nézzétek, micsoda rasszista ország ez az Amerika!”

süti beállítások módosítása