Reaktor

A lengyelek próbára tették Washington és Berlin elkötelezettségét

kepernyofoto_2022-03-09_19_20_19.png

Izgalmas diplomáciai fordulatoknak lehetünk tanúi a nyugati tömb országai között az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A legutóbbi purparlét úgy lehetne röviden összefoglalni, hogy oké, hajrá ukránok, és utáljuk Putyint, de azért nem oda Buda, hiszen azt senki sem szeretné, ha Moszkva nyílt hadüzenetként értelmezne olyan dolgokat, amelyek ­– mondjuk nyílt hadüzenetek?

Történt, hogy az amerikai külügyminiszter vasárnap azt nyilatkozta a moldáviai Kisinyovban (mostani nevén Chișinăuban), hogy az Egyesült Államok

“aktívan tanulmányozza annak a lehetőségét, hogy Lengyelország repülőgépeket juttatna Ukrajnának, és azt is vizsgálják, miként tudná az USA esetlegesen pótolni Lengyelország számára a kieső gépeket, amennyiben Varsó úgy döntene, hogy leszállítja ezeket a gépeket.”

Blinken a sajtóban megjelent hírekre reagált a nyilatkozatával. Az már nem fog kiderülni, az egész ügylet kinek az ötlete volt, és vajon az USA akarta-e belerángatni a lengyeleket a nyílt konfrontációba Oroszországgal az ukrán légierő megerősítésével, vagy fordítva.

Varsónak mindenesetre ennyi úgy látszik, nem volt elég, és azt a taktikát próbálta alkalmazni, hogy elébe megy a hosszadalmasnak ígérkező alkudozásoknak Washingtonnal, és kiugrasztja a nyulat a bokorból, vagyis inkább Antony Blinkent az irodájából.

A lengyelek szerintem roppantul szeretnének borsot törni az oroszok orra alá, illetve viszonylag olcsón használt F16-osokhoz jutni, de mindezt persze azért úgy, hogy a nagy testvér megvédi őket. Ezért aztán kedden a lengyel külügyminiszter, Zbigniew Rau, bejelentette, hogy a kormánya kész azonnal és térítésmentesen leszállítani az összes MiG-29-es vadászgépét a (németországi, amerikai fennhatóság alatt lévő) Ramstein légibázisra, és az Amerikai Egyesült Államok rendelkezésére bocsátani azokat.” Emellett a többi, MiG-29-essel rendelkező, kis, kelet-európai NATO-tagállamnak is ezt a megoldást javasolták.

Lengyelország történelmének nem csak az orosz elnyomás, hanem a Nyugatról kapott üres ígéreteket követő, katasztrofális magárahagyatottság is az - általunk is jól ismert - része, így, a konfliktus kezdete óta az élvonalban harcias NATO-tag meglepte a szövetséget ezzel a felkínált, trollkodó alkuval.

A MiG-jeink kellenek? Ha a németek és Amerika is vállalja a közös felelősséget, szívesen adjuk!

Ezzel a lengyelek kissé messze mentek, és kényelmetlen helyzetbe hozták az amerikaiakat.

"ööö, no komment?"

A Pentagon a meglepetésből felocsúdva később reagált a nyilatkozatra, szóvivője, John Kirby útján, aki azt mondta, a lengyel ajánlat “nem tartható.” Naná, hiszen így gyakorlatilag teljes egészében az USA-ra tolták volna a lengyelek a felelősséget az ukrajnai konfliktusba való nyílt beavatkozásért!

Az amerikai védelmi minisztériumi szóvivő úgy fogalmazott, berepülni egy német légibázisról egy olyan ukrán légtérbe, melynek vitatott a fennhatósága Oroszország részéről, “súlyos gondokat okozna az egész NATO szövetségnek.”

Victoria Nuland külügyi államtitkár egyenesen “meglepő húzásként” értékelte a lengyelek bejelentését, és közölte, tudomása szerint nem történt előzetes egyeztetés Washingtonnal az ügyben. (Amúgy Nuland volt az, aki 2014-ben, Obama külügyi államtitkáraként, egy hírhedt, titokban felvett telefonbeszélgetésben az ukrajnai amerikai nagykövettel, Geoffrey Pyatt-tel, gyakorlatilag utasításokat adott arra nézve, ki legyen majd az új ukrán kormányban, és az európaiak hezitálását az ún. Majdan-forradalommal kapcsolatos beavatkozást illetően röviden úgy intézte el: az EU bekaphatja.)

Persze nem csak az amerikaiak akadtak ki a lengyeleken, hanem a németek is. Ugyanis, ne feledjük, a Ramstein légitámaszpont bizony Németország területén található. Olaf Scholz német kancellár egy szerdai berlini sajtótájékoztatón, melyet a kanadai miniszterelnökkel, Justin Trudeau-val közösen tartott, közölte, nem támogatja a lengyel javaslatot. Scholz világosan fogalmazott: szerinte “egészen biztosan nem opció” a harci gépek Ukrajnába vitele német területről.

Scholz emlékeztetett, a németek és a NATO már eddig is küldött önvédelmi eszközöket és jelentős pénzügyi támogatást Kijevnek, ám a továbbiakat illetően “nagyon óvatosnak kell lennünk a tekintetben, hogy mit teszünk, és a vadászgépek küldése biztosan nincs azok között a dolgok között, amelyeket tenni szeretnénk.”

Trudeau is azt hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy Kanada a konfliktus deeszkalációjában érdekelt. 

Legújabb fejleményként Lengyelországba utazik az amerikai alelnök, Kamala Harris. A találkozó fő témája az Ukrajnának szánt MiG-29-esek ügye lesz. 

Nagyon úgy tűnik, a baloldal és a budapesti ukrán nagykövet által is kigúnyolt orbáni “stratégiai nyugalom” lesz mégiscsak a nyerő hozzáállás az oroszok háborújához.

süti beállítások módosítása