Reaktor

A Mi Hazánk "keserédes sikere"

 mi_hazank_1.jpg

Március 7-i nappal megszűnt a maszkviselési kötelezettség az idősotthonok és a szociális intézmények kivételével mindenütt. Egyedül a szociális és egészségügyi dolgozóknak kell majd hordani maszkot. Továbbá a munkáltató sem írhatja elő a kötelező oltást, az oltatlan tanárok is visszatérhetnek a katedrára. A védettségi/oltási igazolvánnyal kapcsolatos rendelkezéseket is kivezették. A szociális és egészségügyi dolgozóknál viszont ugyanúgy függ a munkaviszony az oltás felvételétől. 

Úgy tűnik a Kormány követi a nemzetközi trendeket, Magyarországon is enyhítenek a járványügyi korlátozásokon, kezdünk visszatérni a pandémia előtti állapotokhoz. Reméljük, hamarosan visszakapjuk a normális életünket. A korlátozások kivezetésének értelemszerűen rengetegen örülnek, egyre többen bosszankodtak a maszk miatt, sokan vesztették el a munkahelyüket, amennyiben nem voltak hajlandóak felvenni az oltást. A többség elfáradt, egyre több volt az elégedetlen hang.

Ha a Mi Hazánk Mozgalom fogalomkészletével élek, akkor “véget ért” a Covid-diktatúra.

A követeléseik nem találtak süket fülekre, a kormányzat teljesítette azokat. Azonban ennek Toroczkaiék mégsem tudnak maradéktalanul örülni. A Mi Hazánknak nagyon jól jött, hogy volt egy olyan ügye, ami miatt sok választópolgárt tudott volna megszólítani, pártállástól függetlenül. Ugyanis volt a társadalomnak egy jelentős hányada, aki elvesztette munkáját, bizonytalanná vált a megélhetése a szigorítások következtében. 

Ezekre az emberekre építette a kampány stratégiáját Mi Hazánk az elmúlt időszakban. Megpróbálták felkarolni az oltatlanok lehető legnagyobb részét, mivel a legkonzekvensebben ők kampányoltak az érdekükben, hogy ne érje kár és megkülönböztetés őket, ha nem veszik fel a védőoltást. Abból indultak ki, hogy ezt a kiállást majd meghálálják a voksukkal április 3-án, amivel akár a Parlamentbe is bekerülhetnek. 

Az ellenzék a Jobbikon keresztül próbálta ezt ellensúlyozni, többször is felszólaltak a kötelező védőoltás ellen. Megpróbáltak egy egyesült ellenzéki alternatívát felállítani a korlátozásokat rossz szemmel nézőknek. Az ő szempontjukból életbevágó, hogy a radikálisok bejutnak-e, maximalizálni akarja mindenki a megszerezhető mandátumainak számát. 

Az Orbán-kormány részéről az enyhítés (ha nem abból indulunk ki, hogy járványügyileg indokolt volt) tekinthető politikai húzásnak is, a választás szempontjából hasznos volt. Kivették a szelet a Mi Hazánk vitorlájából. A világ kormányai sokszor szembesültek azzal, hogy olykor népszerűtlen intézkedéseket is meg kellett hozniuk, ez értelemszerűen a népszerűségi mutatókban is megmutatkozott. Most viszont újra fel lehet mutatni, hogy úrrá lettek a nehézségeken, a kormányzati politika miatt élhetünk szabadabban, mint hetekkel ezelőtt.

Nem mellesleg egy igen komoly törésvonalat be tudott tömni ezzel a Fidesz.

A választáson nem lehet elsődleges szempont az, hogy ki ért egyet a korlátozásokkal, ha azok nincsenek. Nem jelenthet olyan kérdést, ahol van tényleges harmadik út, amit a Mi Hazánk tudott volna képviselni. Nekik rosszul jött, hogy kivezetik a járványügyi intézkedéseket. Az egyetlen olyan párt volt, amely megtehette, hogy a “felelőtlen” ellenzéki pozíciójából a korlátozások szigorítása ellen szónokolhatott. (Meg kell jegyezni azonban, hogy Magyarországon a világviszonylatban nem voltak olyan szigorú intézkedések.) Abban bízhat egyedül Toroczkai pártja, hogy a választók nem felejtenek, hogy kihez lehet fordulni, ha az aktuális kormányzat vissza akarná vezetni a járványügyi intézkedéseket.  

süti beállítások módosítása